Neočekivani obrt: Da li je slana voda ultimativni beauty trik?

09.08.2022.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/slanavoda_cover.jpg

Ne znam kako vi, ali meni je kosa najlepša kad je slana. Toliko volim kako tada izgleda da sam u stanju da je ne operem još dan, dva nakon što se vratim sa mora. Da, znam da se to kosi sa opštim savetima o nezi kose i moram da priznam da kada je slana nije ni malo svilenkasta (za to se u svim ostalim godišnjim dobima pobrinu keratin i Marcello), nije brat bratu ni sjajna, ali je jednostavno obožavam čak i kad boja malo izbledi od sunca i soli. Znam da nisam jedina.

Kada je koža u pitanju, tu sam već malo drugačijeg stava pošto bez dobrog aftersun-a i ulja preko njega, ne mogu ni da zamislim povratak sa plaže, toliko se peruta. Istini za volju, moja koža je suva i sklona iritacijama, imam i rozaceu pa me ne čudi što ne mogu da je prepustim „elementima“. Sa druge strane, poznajem ljude koji se kunu u to da im se koža od slane vode prolepša, ali to su ljudi sam masnijim tipom kože. U celoj jednačini, naravno, SPF nije podložan pregovorima, tu nemam nikakvih dilema.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1660041396553861.jpg

Pa, da li je moguće da je slana voda zaista ultimativni beauty trik?

Stvari nisu, baš kao i za sve ostalo u životu, crno-bele. Evo i zašto.

Morska voda je bogata mineralima i drugim elementima, na prvom mestu magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i jodom. Dokazano je da ovi minerali obnavljaju kožu, omogućavaju brže zarastanje rana, imaju antibakterijsko dejstvo i smiruju akne. Zato morska voda čisti pore, uklanja višak sebuma i ublažava upale na koži (i zato su vas roditelji terali u more kad razbijete koleno iako vas je peklo).

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1660041396531865.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1660041433898357.gif

Slana morska voda ima benefite i na kožu glave, na kojoj takođe vrši eksfolijaciju i praktično prirodnu varijaciju na temu tretmana „detoxa“ u salonima pa prija svima, a posebno osobama koje imaju perut, dermatitis ili psorijazu. 

Ipak, ma koliko ja volela svoje (pomalo ućebane) slane kovrdže, kosu ipak treba ispirati nakon kupanja u moru, pogotovo ukoliko je farbana (plavuše su tu na najjačem udaru) ali i dodatno hidrirati.

Dakle, slana voda definitivno ima benefite kako na kožu lica i tela, tako i na kosu ali zahteva i određenu negu. Jedan od njenih najvažnijih koraka jeste i temeljno čišćenje kože od preparata sa zaštitnim faktorom zato što oni, ma koliko nam odgovarali i bili kvalitetni, stvaraju zaštitni film koji ipak zapušava pore i može dovesti da pojave bubuljica. Pored toga, ukoliko ga ne uklonimo, ni preparati za hidrataciju i negu neće moći da dođu do kože. Zato ne budite lenji na moru, već ispratite sve korake kako biste zaista od njega imali maksimalnu korist.

Saznaj više:
Povezani članci: