Nijacinamid: sve što treba da znate o superheroju za negu kože

  04.09.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/niacinamid_cover.jpg

  Velike su šanse da će pomoći sa svakim problemom koji imate

  Kada pomislite na superstar sastojak za negu kože najverovatnije vam na pamet prvo padnu vitamin C, hijaluronska kiselina i retinol. Možda niste znali da postoji još jedan, i to u obliku nežnog džina koji vredno radi u nekim od naših omiljenih proizvoda, a da toga često nismo ni svesni: nijacinamid. On je dečko za sve, ublažava sitne bore, hiperpigmentacijske fleke, akne, masnu kožu, dehidrataciju i neujednačen ten.

  Da biste bolje shvatili njegove supermoći, potrebno je da razumete kako funkcioniše zaštitna barijera kože. Ona je naša prva linija odbrane i kada obavlja svoju dužnost, spoljni agresori ostaju spolja, a dobre stvari poput vlage zadržavaju se unutar nje. Zdrava koža je sjajna i ujednačena, nije osetljiva i reaktivna. Nažalost, sa godinama ta barijera počinje da slabi i vremenom joj postane potrebna pomoć. Tu na scenu stupaju aktivni sastojci, pogotovo nijacinamid.

  Šta je nijacinamid i čemu služi?

   

  Radi se o obliku vitamina B3 koji se u hrani nalazi u ribi, mesu, mleku, jajima, zelenom povrću i žitaricama. Koža ga vrlo lako apsorbuje pa zato sjajno funkcioniše i kada se nanese topikalno. Ukoliko volite lagane teksture – obožavaćete ga. Ne rastvara se u ulju pa su zato preparati koji ga sadrže obično vodenasti. Ima ga u mnogim proizvodima ali nije uvek naznačen kao glavni sastojak iz razloga što radi mnoge stvari, a ne samo jednu.

  Na koje načine je dobar za kožu?

   

  Prvo i osnovno, ojačava njenu zaštitnu barijeru pa koža gubi manje vlage. Tako ostaje bolje hidrirana, sporije gubi volumen, a sitne bore su manje vidljive. Ojačana barijera takođe znači da manje štetnih stvari ulazi. Zato je nijacinamid čudotvoran kada je u pitanju ublažavanje osetljivosti i crvenila. Pored toga, on reguliše i lučenje sebuma, deluje protivupalno i čisti pore.

  Da li nijacinamid može da se koristi na svim tipovima kože?

   

  Apsolutno. Odličan je sastojak za negu svih tipova kože, a svaki će na svoj način profitirati od njegovih različitih svojstava. Ako vam je koža masna, nijacinamid će smanjiti lučenje sebuma. Ako ste skloni aknama, umiriće crvenilo i upalu. Ako imate osetljivu kožu pomoćiće da se smire upala i crvenilo. Suvoj koži odgovara to što nijacinamid pomaže sa proizvodnjom ceramida, a ako se radi o dehidriranoj koži, ojačaće njenu odbrambenu barijeru i smanjiti gubitak vlage. Bezbedan je i za upotrebu kod trudnica i dojilja.

  Kako se nanosi?

   

  Lepota nijacinamida je ta što se bez problema uklapa u svaku rutinu nege kože pošto postoje razni preparati koji ga sadrže: tonici, serumi, kreme, maske, čak i kreme sa zaštitnim faktorom. Idealno je koristiti serum ili kremu sa nijacinamidom uveče i kremu sa SPF-im koja ga sadrži u toku dana. Može se koristiti na celom licu, uključujući i područje oko očiju. Koje mesto u redosledu vaše rutine će zauzeti, zavisi od toga koji proizvod je u pitanju. Po pravilu se ide od onih sa najlakšom teksturom prema onima sa težom.

  Niacinamide 10% + Zinc 1%, The Ordinary, 745 din.
  Dermask Micro Jet Brightening Solution, Dr. Jart+’s, 750 din.
  Advanced Night Repair, Estée Lauder, 13.900 din.

  Kada i koliko često treba da se koristi?

   

  Pošto ga većina ljudi vrlo dobro podnosi, nijacinamid može da se koristi dva puta na dan, svaki dan, tokom cele godine. Posebno je koristan tokom zime, pošto smanjuje loš uticaj hladnoće, vetra i suvog vazduha izazvanog centralnim grejanjem. Preporučuje se i kada se počinje sa upotrebom nekog drugog aktivnog sastojkaa koji je poznat kao iritant zato što kožu čini jačom i manje osetljivom. Ovo je posebno slučaj sa retinolom. Koristite nijacinamid pre početka tretmana retinolom i sve vreme upotrebe retinola: nanesite ga neposredno pre retinola ili nijacinamid ujutro, a retinol uveče.

  Koliko mu treba da rezultati postanu vidljivii?

   

  Neke efekte ćete primetiti odmah ali većina studija pokazuje da se optimalni rezultati postižu tek nakon 8-12 nedelja upotrebe, a optimalna koncentracija je oko 5% koja daje vidljive rezultate bez iritacije. Više koncentracije postoje ali možda će vam više odgovarati za upotrebu na manjem problematičnom području.

  Lotion P50, Biologique Recherche, 9.800 din.
  Effaclar Duo +, La Roche-Posay, 1.849 din.
  Metacell Renewal B3, SkinCeuticals, 11.500 din.

   

  Da li se nijacinamid može koristiti sa drugim aktivnim sastojcima?

   

  Da. Postoji zabluda da se ne sme kombinovati sa vitaminom C ali istina je da ovaj dvojac zapravo predstavlja vrlo moćnu kombinaciju koja će kožu učiniti sjajnijom, glatkijom i mlađom. Nijacinamid je kompatibilan i sa peptidima, AHA kiselinama poput glikolne, BHA kiselinama poput salicilne i antioksidansima.

  Da li nijacinamid posvetljuje kožu?

   

  U osnovi ne, on ne izbeljuje kožu. Ipak, ima izuzetno dobar efekat na hiperpigmentacijske fleke iz drugog razloga: smanjuje transfer samog melanina iz pigmentnih ćelija (melanocita) do ćelija kože. Isto tako, vrlo je koristan ako ste podložni nastanku tamnih fleka nakon upalnih procesa na koži, kao što su bubuljice i pomaže i u borbi prtoiv melazme.

  Saznaj više:
  Povezani članci: