O piću: puno alkohola i zapušene pore

  15.11.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/skinalcohol_cover.jpg

  Otkrijte koja pića su najbolja i najgora za kožu i kako da kompenzujete kada preterate sa alkoholom

  Mamurluk kože je vizuelni podsednik na to da… Čekajte – koliko ste tačno popili? 

  Ah, lepota ispijanja alkohola. Osoba koja naručuje koktel Picante de la Casa u baru je najverovatnije onaj tip osobe koji odlično poznaje skrivena zadovoljstva slanog koktela, koja zna gde u gradu se radi najbolji manikir koji se slaže sa bojom njenog omiljenog koktela i koja se smeje u lice kosi naelektrisanoj od vlage u baru. Međutim, sledeći dan se lako može pretvoriti u drugačiju priču na temu mamurluka koji će joj se videti na licu. Dok jetra prerađuje provod od prethodne noći, da li ste ikada razmislili o tome kako se koža nosi sa vašim pićem du jour? Ili u kojoj meri taj dupli viski može da začepi pore?

   

  Tekila radi na tome da vam ubije sjaj(nu kožu)

   

  Tekila sama po sebi nije najgora stvar koja može da se desi vašoj koži. Sve dok ne poližete so koja uz nju ide (dehidratacija) ili joj dodate neki sirup pun šećera (glikacija) ili popijete toliko da zaboravite da skinete šminku sa lica pre spavanja (a kako i da se setite?) i začepite pore.

   

  Popravite štetu

   

  Ok, ovo zvuči kao da smo ludi ali tekila je takođe i dobra za kožu pod uslovom da je nanesete topikalno, kao tonik, zato što alkohol skuplja pore. Može da ih zatvori nakon što ih je koktel sa tekilom otvorio. Časna reč. Ne pokušavajte ovo sa samim koktelom, eventualno sa čistom tekilom, ali bolje da probate neki od tonika koji je astringent, kao što je Effeclar Micro-Exfoliant Astringent Lotion od La Roche Posay.

   

  Pijte pametnije

   

  Pijte čistu tekilu. Na taj način ćete je, nadam se, piti sporije i samim tim manje. Pijuckajte kao da ste Don Daper i uživajte u prefinjenosti.

   

  Crveno vino je (žao nam je) ipak mrski neprijatelj vaše kože

   

  Iako je prepuno antioksidansa po imenu resveratrol (ima ga i u crnoj čokoladi, nema na čemu) i iako sadrži manje šećera nego belo vino, crno vino širi krvne sudove, a šećeri koje sadrži (nismo rekli da je bez njih!) uzrokuje ćelijska oštećenja i u kombinaciji dovode do upale kože. Još jednom, žao nam je.

   

  Popravite štetu

   

  Pijte koliko god možete vode. Vaše telo se trudi da zadrži vodu, što širi krvne sudove i izaziva nadutost, a ovo je način da je se otarasite. Probajte i kremu za oči sa umirujućim efektom poput Glow Revival Eye Cream od Shiseidoa.

   

  Pijte pametnije

   

  Nemamo dobrih vesti. Uživajte u svom kaberneu, a onda spakujte zeleni korektor za sutradan da ublažite crvenilo.

   

  Od koktela Manhattan ćete izgledati starije

   

  Opšte pravilo je da bezbojni alkohol najbrže prolazi kroz organizam. Viski definitivno ne spada u ovu grupu, a što je piće tamnije boje to je koncentracija supstanci koje nastaju fermentacijom viša. Ovi proizvodi utiču i na jačinu mamurluka. Situacija se drastično pogororšava kada u miks dodate slatki vermut i maraskino višnje. Ovaj koktel lako klizi i brzo se pije što takođe znači da jače dehidrira kožu. Jadna vaša (naša) koža.

   

  Popravite štetu

   

  Rehidrirajte. Ultra-hranljiva sheet maska poput Water Replenishmnet Cotton Sheet Mask od Dr Jart+ pre spavanja će pomoći da se koža oporavi tako što će joj pružiti metaforičku litru vode za kojom žudi.

   

  Pijte pametnije

   

  Ponavljanje je majka znanja: pijte čisto piće, u ovom slučaju viski. Na taj način ćete ga, nadam se, piti sporije i samim tim manje. Scenario u kom pijuckate kao da ste Don Daper se i ovde uklapa.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1598276908400624.jpg
  WATER REPLENISHMENT MASK, DR JART (SEPHORA)

   

  Belo vino oštećuje ćelije kože

   

  Sulfiti u vinu mu omogućavaju da ono samo vremenom postaje bolje ali kada je koža u pitanju, stvari su obrnute. Belo vino je svetlije boje što znači i da će mamurluk biti blaži ali sadrži visoke količine šećera pa je ozbijan krivac po pitanju glikacije i dehidratacije – u prevodu – ozbiljna šteta na ćelijskom nivou. Odlučite sami. 

   

  Popravite štetu

   

  Hijaluronska kiselina je najbolja za neutralisanje glikacije, a serum će prodreti najdublje u kožu. Namackajte hidratacijski booster Mineral 89 sa potpisom Vichy pre nego što slučajno operete zube kremom za ruke (ko će ih razaznati) i probudite se svežeg lica.

   

  Pijte pametnije

   

  Na skali od najmanje do najviše šećera, odlučite sa za suva vina kao što je chablis umesto muškata. Sauvignon Blanc je blizu najnižeg kraja skale – u redu ste. 

   

  Aperol Spritz može da izazove akne

   

  Univerzalna istina svih špricera je da dolaze uz velike količine proseka vrlo lošeg kvaliteta, a svi znamo da loš proseko znači puno šećera. U ovom konkretnom slučaju, moguće je da ta količina šećera trigeruje hormon IGF-1 (prepustite šećeru da radi slične stvari), a to znači da će vaša koža proizvoditi više ulja koje zapušava pore, a onda… Zdravo, bubuljice.

   

  Popravite štetu

   

  Glikolna kiselina pre odlaska u krevet. Stavite na vatu tonik Glycolic Acid 7% Toning Solution od The Ordinary i pređite preko kritičnih delova lica, a onda više ne mrdajte dok soba ne prestane da se vrti oko vas pa idite u krevet.

   

  Pijte pametnije

   

  Hrabar potez ali uvek možete zameniti proseko šampanjcem. Ili, bar, tražite najsuvlju vrstu proseka koju služe.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1598276966951732.jpg
  TONER SA GLIKOLNOM KISELINOM, THE ORDINARY

   

  Šampanjac vas navlači da pijete još više

   

  Zato što je tako penušav i zabavan i služi se u ozbiljno elegantnim čašama na nožicu u kojima vam se čini da ste popili količinu iz naprstka, lako ćete se zabrojati i stići do četvrte čaše pre nego što se osvestite da konzumirate mehuriće pune šećera i da se vaša koža neće snaći baš najbolje. Ali u tom trenutku ćete se već toliko dobro zabavljati da vas neće biti briga. Štuc. 

   

  Popravite štetu

   

  Upozorenje: ekstremna dehidratacija na vidiku! Ako vam koža nije jako osetljiva, koristite jaču noćnu kremu poput Hyaluron-Filler noćne kreme od Eucerina, nanesite deblji sloj i spavajte. Obavezno dodajte i kremu za oko očiju. Ako imate i ovlaživač vazduha, uključite ga.

   

  Pijte pametnije

   

  Na svaku drugu čašu šampanjca, pijte jednu čašu vode. Ako će vam pomoći i vodu sipajte u elegantnu čašu na nožicu ali obaveno se hidrirajte i dok pijete.

   

  Espreso-martini je dupla doza propasti

   

  Ko je smislio da upari alkohol sa kafom je najgora noćna mora dermatologa. Izazvaće nagle skokove nivoa šećera u krvi, kao i kortizola. Održaće vas budnim sve vreme dok pijete, toliko je ukusan da možete popiti šest jedan za drugim, ali nemojte. Nećete spavati, odbrana od spoljnih agresora će vam biti na nuli, ten će vam biti siv i beživotan, a i možete dobiti srčani udar.

   

  Popravite štetu

   

  Bar će kafa skupiti krvne sudove pa nećete biti crveni u licu – ali sivilo? Treba vam sjaj u monodozama, probajte kapsule kultnog seruma Advanced Night Repair Intensive Recovery Ampoules od Estée Lauder.

   

  Pijte pametnije

   

  Iskreno, ne treba nikad da popijete više od jednog koktela koji sadrži kafu. Dobre vesti su da je martini piće na bazi vodke pa možda ne bi bilo loše da pređete na varijaciju na temu krastavca.

   

  Džin i votka su ok za kožu (recimo). Izbacite tonik.

   

   

  Šte bezbojnije i čistije, to bolje. Džin i votka imaju manje aditiva i nisu prepuni soli i šećera pa zato najbrže prolaze kroz telo. Takoje sve dok ih ne smućkate zajedno sa nečim ukusnim, kao na primer tonikom. Ako ćete to raditi, onda možete piti i vino što se kože tiče.

   

   

  Popravite štetu

   

   

  Ovde nema šta mnogo da se popravlja, samo se potrudite da ne popijete toliko da zaspite licem na dole pre nego što skinete šminku. 

   

   

  Pijte pametnije

   

   

  Izbegavajte mikser. Šotovi džina još uvek nisu trend ali zašto da ih ne popularizujemo? Pored toga, uzmite svežu limetu umesto sirupa od iste i koža će vam biti zahvalna.

   

  Ovaj članak prvi put je objavljen na buro247.com

  Saznaj više:
  Povezani članci: