Ovo su osnovna pravila za negu kože nakon izlaganja suncu

  17.07.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/aftersun_cover.jpg

  Šta se zapravo dešava kada provedemo dan na suncu? Mnogi (i dalje) veruju da samo “dobijaju zdravu boju” ali istina je malo drugačija. Svaka promena boje, čak i ako ne izgorite, jeste znak promena u koži i toga da je njen površinski sloj na neki način kompromitovan, a prva stvar koju koža u tom slučaju gubi jeste vlaga. Što je boja (ili crvenilo) jača to je koža manje hidrirana.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595070578588667.jpg

  Što se tiče crvenila i kože koja je izgorela na suncu, njegove posledice su daleko ozbiljnije nego što se to na prvi pogled čini pošto čak i najblaže crvenilo može rezultirati ranim znacima starenja koji će se videti tek kroz nekoliko godina (pogotovo ako ste mladi), kao i povećanim rizikom od dobijanja raka kože. Neposredne posledice mogu se kretati od blagih i srednjih koje možete sanirati sami pa sve do ozbiljne temperature i dehidriranosti celog organizma i opekotina koje zahtevaju posetu lekaru.

  Dok god se štitimo od sunca na optimalan način, možemo izbeći ozbiljnu štetu ali to ne znači da našoj koži nije nakon sunčanja potrebno malo ekstra nege, pogotovo ako imamo u vidu da slobodni radikali imaju produženo štetno dejstvo dugo nakon što smo se sa sunca sklonili. Pa, gde treba početi? Prva stavka svakako jeste hidratacija, kako iznutra (imamo i recepte koji ovaj korak dižu na novi nivo) tako i spolja.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/159507057866431.jpg

  Postoji nekoliko sastojaka koji su se pokazali kao superheroji, a prvi među njima je svakako aloja zbog svog umirujućeg i protivupalnog dejstva, zatim kamilica i zeleni čaj, krastavac ali i ovas i lanolin. Od suplemenata se naoružajte vitaminima C i D. Prvi ima jako antioksidativno dejstvo koje neutrališe slobodne radikale, a drugi ima protivupalno dejstvo.

  Jednako je važno znati i koje sastojke i preparate treba izbegavati nakon izlaganja suncu. Prva stvar na listi koju treba eliminisati jesu pilinzi, kako one fizičke sa kuglicama (njih bi svakako trebalo svesti na minimum) tako i one hemijske. Izbegavajte svu kozmetiku koja sadrži retinol, voćne kiseline, glikolnu i salicilnu kiselinu, kao i sastojke koji se koriste protiv bubuljica koji isušuju kožu. Isto tako, izbegavajte čista esencijalna ulja, koja u koncentrovanom obliku mogu iritirati kožu, kao i petrolatum i parafin zato što stvaraju film na koži koji joj onemogućava da se hladi što je izuzetno neprijatno (ali i kontraproduktivno) nakon izlaganja suncu.

  Da, znamo da je ovo dosta informacija, a kako bismo stvari učinili jednostavnijim, izdvojili smo za vas BURO. favorite koji će nakon dana provedenog na suncu umiriti, hidrirati i rashladiti kožu i pomoći joj da se optimalno obnovi.


  BALZAM ZA UMIRIVANJE SUNČANIH OPEKOTINA, VICHY

  Saznaj više:
  Povezani članci: