Pretraga

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom

Tekst: Manda Javorina

Potpuno vas razumem ako se ježite na sam izraz “detoks voda” pošto je pojam detoksa u kontekstu dijete i ishrane sa pravom kontroverzan. Svi znamo da za njegovu popularnost imamo da zahvalimo nebrojenim reklamama i komercijalnim proizvodima koji nas napadaju sa svih strana, a da pri tom vrlo često nisu ništa drugo do prazne kalorije. Ako u jednačinu dodamo i činjenicu da je naš organizam u konstantnom i prirodnom stanju pročišćavanja, lako dobijamo razultat da ukoliko se prema sebi ponašamo pristojno nema nikakve potrebe za posebnim i često iscrpljujućim detoks programima.

Ipak, zastanite malo i razmislite pre nego što se uhvatite argumenta “moja baba ništa od toga nije radila pa joj ništa nije falilo”. Svet se poprilično promenio u poslednje dve-tri decenije, a po pitanju kvaliteta svakodnevnog života te promene nisu bile na bolje (ma koliko voleli da bindžujemo serije). Ono što se posebno promenilo na gore jeste upravo naše okruženje: zagađenje, hrana, hemikalije kojima smo izloženi i kod kuće i na poslu (ja se, recimo, osipam od sredstva i sprejeva protiv prašine kojima se čisti nameštaj). Neki sastojci u hrani, poput laktoze, kazeina ili glutena takođe su toksini za nekog ko je na njih netolerantan.

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom (фото 1)

Ovde ne pričamo o “umrećete od količine teških metala” trovanjima koje, kada biste ih nedajbože imali, biste svakako osetili i nikakav detoks od tri dana vam ne bi pomogao. Govorimo jednostavno o svakodnevnoj izloženosti toksinima koji se u normalnim uslovima svakako delom izbacuju uz pomoć vode i tome kako se baš ta ista voda može iskoristiti kao još bolji saveznik. Kako? Ne trebaju vam skupi sokovnici i blenderi, dovoljno je da joj dodate namirnice bogate antioksidansima i sastojcima koji imaju protivupalno i diuretičko dejstvo. Na ovaj način nećete se rešiti ozbiljnih bolesti ali ćete pomoći svom metabolizmu i telu dodati nutrijente na potpuno prirodan i neškodljiv način, bez praznih kalorija razume se. A možda i prizovemo leto svojim raznobojnim bokalima?

Šta konkretno dodati? Voće, povrće i poneku začinsku biljku (svežu ili u prahu). Ovo su naši omiljeni recepti, sve varijacije na temu su dobrodošle.

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom (фото 2)

Limun + krastavac + nana (po želji)

Kada vam ovu vodu serviraju u čekaonici kod dermatologa, jasno vam je da na povratku kući treba da svratite do prodavnice i obskrbite se sastojcima. Dakle, krastavac nije samo za džin (iako ga obožavamo i u tom scenariju). Limun alkalizuje organizam i izvor je vitamina C, krastavac sadrži antioksidanse, nutrijente i ima dijuretičko dejstvo. Iseckajte pola krastavca i jedan limun, nekoliko svežih listića nane na jednu litru vode i ostavite u frižideru najmanje dva sata, a najviše preko noći. Idealno je popiti je u toku jednog dana.

Pored nane možete dodati i kolutiće svežeg đumbira koji se zbog svog protivupalnog dejstva koristi za mnogo probleme od onih sa varenjem pa do upale grla.

Limun + mango + ananas

Ova infuzija je san svih (egzotičnih) sladokusaca ali bez kalorija. Ananas ima jako protivupalno dejstvo zahvaljujući visokoj koncentraciji bromelaina, vitaminu C i kalijumu dok mango potpomaže varenje i smanjuje nadutost. Isecite ananas i mango u količini koja će napuniti manju čašu (ili pola velike), dodajte sok od pola limuna i stavite u litru vode. Ostavite da odstoji minimum sat vremena.

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom (фото 3)

Limun + hibiskus + bosiljak

Hibiskus sadrži fitoestrogen, supstancu koja liči na ljudski hormon estrogen pa se često preporučuje kao dodatak terapijama za sindrom policističnih jajnika i simptoma menopauze, a nizak nivo estorgena može dovesti i do tegoba sa varenjem. Bosiljak i limun imaju dodatno umirujuće dejstvo na mišiće tako što ih opuštaju i ublažavaju simptome nadutosti pa je ova infuzija je idealna za žene koje imaju problema sa varenjem i stresom. Osušene cvetove hibiskusa, sveže listove bosiljka i jedan limun ostavite u litri vode preko noći i popijte u toku sledećeg dana.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor