Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom

  19.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/voda_cover.jpg

  Potpuno vas razumem ako se ježite na sam izraz “detoks voda” pošto je pojam detoksa u kontekstu dijete i ishrane sa pravom kontroverzan. Svi znamo da za njegovu popularnost imamo da zahvalimo nebrojenim reklamama i komercijalnim proizvodima koji nas napadaju sa svih strana, a da pri tom vrlo često nisu ništa drugo do prazne kalorije. Ako u jednačinu dodamo i činjenicu da je naš organizam u konstantnom i prirodnom stanju pročišćavanja, lako dobijamo razultat da ukoliko se prema sebi ponašamo pristojno nema nikakve potrebe za posebnim i često iscrpljujućim detoks programima.

  Ipak, zastanite malo i razmislite pre nego što se uhvatite argumenta “moja baba ništa od toga nije radila pa joj ništa nije falilo”. Svet se poprilično promenio u poslednje dve-tri decenije, a po pitanju kvaliteta svakodnevnog života te promene nisu bile na bolje (ma koliko voleli da bindžujemo serije). Ono što se posebno promenilo na gore jeste upravo naše okruženje: zagađenje, hrana, hemikalije kojima smo izloženi i kod kuće i na poslu (ja se, recimo, osipam od sredstva i sprejeva protiv prašine kojima se čisti nameštaj). Neki sastojci u hrani, poput laktoze, kazeina ili glutena takođe su toksini za nekog ko je na njih netolerantan.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592558298316966-1.gif

  Ovde ne pričamo o “umrećete od količine teških metala” trovanjima koje, kada biste ih nedajbože imali, biste svakako osetili i nikakav detoks od tri dana vam ne bi pomogao. Govorimo jednostavno o svakodnevnoj izloženosti toksinima koji se u normalnim uslovima svakako delom izbacuju uz pomoć vode i tome kako se baš ta ista voda može iskoristiti kao još bolji saveznik. Kako? Ne trebaju vam skupi sokovnici i blenderi, dovoljno je da joj dodate namirnice bogate antioksidansima i sastojcima koji imaju protivupalno i diuretičko dejstvo. Na ovaj način nećete se rešiti ozbiljnih bolesti ali ćete pomoći svom metabolizmu i telu dodati nutrijente na potpuno prirodan i neškodljiv način, bez praznih kalorija razume se. A možda i prizovemo leto svojim raznobojnim bokalima?

  Šta konkretno dodati? Voće, povrće i poneku začinsku biljku (svežu ili u prahu). Ovo su naši omiljeni recepti, sve varijacije na temu su dobrodošle.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592558298196471-1.gif

  Limun + krastavac + nana (po želji)

  Kada vam ovu vodu serviraju u čekaonici kod dermatologa, jasno vam je da na povratku kući treba da svratite do prodavnice i obskrbite se sastojcima. Dakle, krastavac nije samo za džin (iako ga obožavamo i u tom scenariju). Limun alkalizuje organizam i izvor je vitamina C, krastavac sadrži antioksidanse, nutrijente i ima dijuretičko dejstvo. Iseckajte pola krastavca i jedan limun, nekoliko svežih listića nane na jednu litru vode i ostavite u frižideru najmanje dva sata, a najviše preko noći. Idealno je popiti je u toku jednog dana.

  Pored nane možete dodati i kolutiće svežeg đumbira koji se zbog svog protivupalnog dejstva koristi za mnogo probleme od onih sa varenjem pa do upale grla.

  Limun + mango + ananas

  Ova infuzija je san svih (egzotičnih) sladokusaca ali bez kalorija. Ananas ima jako protivupalno dejstvo zahvaljujući visokoj koncentraciji bromelaina, vitaminu C i kalijumu dok mango potpomaže varenje i smanjuje nadutost. Isecite ananas i mango u količini koja će napuniti manju čašu (ili pola velike), dodajte sok od pola limuna i stavite u litru vode. Ostavite da odstoji minimum sat vremena.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592558309126405-1.gif

  Limun + hibiskus + bosiljak

  Hibiskus sadrži fitoestrogen, supstancu koja liči na ljudski hormon estrogen pa se često preporučuje kao dodatak terapijama za sindrom policističnih jajnika i simptoma menopauze, a nizak nivo estorgena može dovesti i do tegoba sa varenjem. Bosiljak i limun imaju dodatno umirujuće dejstvo na mišiće tako što ih opuštaju i ublažavaju simptome nadutosti pa je ova infuzija je idealna za žene koje imaju problema sa varenjem i stresom. Osušene cvetove hibiskusa, sveže listove bosiljka i jedan limun ostavite u litri vode preko noći i popijte u toku sledećeg dana.

  Saznaj više:
  Povezani članci: