Sve za jednu, jedna za sve – Kako pomoći u lokalnoj borbi protiv menstrualnog siromaštva

17.05.2024.
RECOMMENDED

Menstruacija je prirodna stvar, znak zdravog životnog ciklusa jedne žene. Zašto se onda i dalje tretira kao taboo tema?

Menstrualni ciklus čini veliki deo naših života, od prvog ciklusa kada otkrivamo potpuno novi i nepoznat telesni doživljaj do dugogodišnjeg iskustva otkrivanja koji nam ulošci odgovaraju i kako da se nosimo sa bolom. Ipak, i pored toga što se u određenim medijima češće piše o temama vezano za menstruaciju, i dalje se krijemo kada odlazimo u toalet sa uloškom ili trpimo intenzivne bolove tokom ciklusa.

Od prvog susreta sa menstruacijom do poslednjeg, jedan deo ovog diskursa je ključan – menstrualno siromaštvo.

MENSTRUALNO SIROMAŠTVO – U SRBIJI I ŠIROM SVETA

Menstrualno siromaštvo se odnosi na otežan ili onemogućen pristup menstrualnim potrepštinama poput jednokratnih ili višekratnih higijenskih uložaka, menstrualnih časica i tampona ili lekova za ublažavanje bolova. Naime, pre svega se odnosi na ekonomsku ranjivost usled finansijskog opterećenja koji dolazi uz neophodne proizvode i preglede za nekoga ko ima menstruaciju. 

Znate koliko je stresan i nezgodan osećaj kada primetite da vam fali uložak ili tampon u trenutku kada vam je zaista potreban. To je intenzivan stres koji mnogi proživljaju svakog meseca.

Istraživanja pokazuju da je još 2021. godine u uslovima menstrualnog siromaštva živelo preko 500 miliona žena širom sveta

Dok ne postoje precizna istraživanja na ovu temu vezana konkretno za Srbiju, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter je krajem 2020. godine otkrilo da je zbog previsokih cena više od trećine žena bilo primorano da kupuju menstrualne proizvode nižeg kvaliteta, dok više od 10% nije imalo mogućnost da kupi dovoljnu količinu proizvoda da bi ih redovno menjali. Ovo dočarava jednu jasnu sliku: čak iako vi ne patite od menstrualnog siromaštva, mnoge žene se sa tom bitkom susreću svakog dana.

carousel1

KAKO POMOĆI U LOKALNOJ BORBI

Upravo iz želje da ni jedna devojka ni žena ne pati od posledica menstrualnog siromaštva, Libresse je pokrenuo Sve za jednu, jednu za sve – kampanja koja ima za cilj da osigura menstrualna sredstva na univerzitetima širom Srbije. 

Šta mi možemo da uradimo? Pored lične edukacije na temu menstrualnog zdravlja i osnaživanje govora u javnom prostoru, možemo da se osvrnemo na Libresse-ovu akciju, gde će od svakog kupljenog proizvoda odvojiti određenu količinu novca za studentkinje na univerzitetima, otvarajući vrata ka aktivnoj borbi protiv menstrualnog siromaštva. 

Sa ciljem da svaka devojka i žena proživljava menstrualni ciklus bez finansijskih poteškoća, potrebno je da se aktiviramo i pomognemo onima kojima možemo da pomognemo. Onda tek slede veći koraci koji će vremenom menjati celokupan sistem.

Saznajte više o osnažujućoj kampanji ovde!

Saznaj više:
Povezani članci: