Pet načina kako da se nosite sa ekcemom

  14.12.2019.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/ekcem_cover.jpg

  Možda mislite da je ovo “zimska tema” pošto hladnoću povezujemo sa crvenom i suvom kožom ali, nažalost, nije tako. Iako se ekcem pod uticajem hladnog vremena i grejanja svakako pogoršava, isto tako mu smetaju i znoj i sunce – dakle, radi se o problemu koji može da se pojavi i bukne bilo kad, zbog veoma različitih okidača.

  1

  Šta je, uopšte, ekcem?

  U suštini, ekcemom se nazivaju razna zapaljenska oboljenja kože koja se manifestuju suvoćom, crvenilom i svrabom, a u ozbiljnijim slučajevima i pucanjem kože. Ova oboljenja su veoma česta i nisu zarazna. Smatra se da na njihov nastanak i razvoj utiču poremećaj zaštitne barijere kože, a pored toga ulogu imaju i genetski faktori, poremećaji imuniteta, psihosomatski faktori i preterano razmnožavanje patogenih mikroorganizama (usled disbalansa mikrobioma).

  2

  Da li su ekcem i atopijski dermatitis ista stvar?

  I da i ne.

  Ekcemi su široka grupa zapaljenskih oboljenja kože. Atopijski dermatitis je samo jedno od tih oboljenja. Atopijski dermatitis se smatra teškim oblikom ekcema pa se ove dve reči često upotrebljavaju u istom značenju, ali većina ljude ne shvata da su oba termina generička i da njihovi posebni tipovi mogu imati i različite uzroke i nalaziti se na različitim delovima tela.

  I sve ove definicije su divne i krasne (osim toga što su korisne) ali mnogo više vas interesuje odgovor na ono krajnje: “Šta da radim?” Niko ne želi probleme sa kožom, ni one koji su samo estetski, a kamoli i zdravstveni. Ako imate ekcem (ili atopijski dermatitis) niste sami. Po zvaničnim statistikama, u poslednjih trideset godina broj obolelih se povećao tri puta, a oblici ekcema mogu varirati od blagog crvenila i svraba koji se periodično pojavljuju i nestaju pa sve do ozbiljnih slučajeva u kojima dolazi i do pucanja kože, krvarenja i stvaranja krasti. Koji god da je u pitanju, savetujemo vam da pratite sledeće korake.

  3

  Posetite dermatologa (i držite se podalje od Google doktora)

  Ovo je od presudnog značaja zbog dve stvari: prva je pravilna dijagnoza, a druga odgovarajući preparat koji se dobija na recept.

  Ako niste dobili zvaničnu dijagnozu i pokušavate sami da shvatite o čemu se radi pre odlaska kod lekara putem Google doktora, znajte da je vrlo lako pobrkati ekcem i psorijazu pošto “na papiru” slično zvuče. Jedna od glavnih razlika je ta što je ekcem “vlažan” pošto iz upaljene kože može curiti tečnost, a psorijaza je “suva”. Ok, a sad zovite i zakažite pregled. Ukoliko je potrebno, dermatolog će vam prepisati jači antiinflamatorni topikalni lek (uglavnom neki oblik kortizona) koji ćete periodično koristiti na duge staze.

  4

  Definišite okidače

  Ovde ste sami sebi od najveće pomoći. Dobro obratite pažnju na to da li vaš ekcem počne da „divlja“ u određenim uslovima – stres, promene temperature, znoj, prašina, grinje i alergije su sve faktori koji dokazano mogu uticati na njega. Ekcem je neka vrsta preosetljivosti imunog sistema, pronaći i izbegavati okidače (kada je i koliko to moguće) u velikoj meri pomažu u njegovom efikasnom hendlovanju.

  5

  H2O – prijatelj ili neprijatelj?

  Opšta je zabluda da osobe sa ekcemom treba samo da se tuširaju i to što kraće moguće. Naprotiv, ukoliko u kadi provedete manje od deset minuta i temperatura vode nije previsoka, kupke su vrlo hidratantne i pružaju koži dodatnu vlagu. Treba da obratite pažnju na to da se kupate samo u vodi i izbegavate sve vrste kupki i ulja, pogotovo onih sa divnim mirisom pošto parfemi mogu lako da iziritiraju kožu. Dok je koža još vlažna, nanesite hidratantnu kremu ili losion, posebno namenjen koži sa ekcemom ili atopijskim dermatitisom.

  Neophodno je da budete dovoljno hidrirani i „iznutra“ i zato, koliko god to otrcano zvučalo, vodu treba da pijete tokom celog dana.

  6

  Bogata nega

  Hidriranje kože spolja je izuzetno važno, a najveća greška je da koristite lagane losione. Umesto njih, koristite bogate kreme namenjene koži sa ekcemima. One su bez mirisa i drugih sastojaka koji mogu izazvati reakcije na koži, a često sadrže intenzivno negujuće keramide, peptide i/ili nijacinamid koji obnavljaju zaštitnu barijeru kože i zadržavaju vlagu unutar nje.

  7

  Oprezno kad vežbate

  So koja se nalazi u znoju može pogoršati ekcem, a vas učiniti očajnim za vreme i posle treninga. Jedini način da to sprečite, ako je ovo jedan od vaših okidača, je da u toku vežbanja upijate i brišete znoj vlažnim maramicama sa alojom (obavezno bez alkohola) i odmah se istuširate. Promene u telesnoj temperaturi mogu izazvati da ekcem bukne pa možete probati i da se ohladite hladnim oblogom kao za sportske povrede.

  Upravo iz razloga što je ovaj problem sve zastupljeniji, sve više kozmetičkih brendova koji se prodaju isključivo u apotekama je razvilo posebne linije za kožu sklonu ekcemima i atopiji, a ovi proizvodi su naši favoriti. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576414874308489.jpg
  AtopiControl ulje za tuširanje, Eucerin, 1.880 din.
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576414950748882.jpg
  Lipikar Stick AP+ stik protiv svraba, La Roche-Posay, 1.195 din.
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576414874165085.jpg
  Atoderm Intensive Baume, Bioderma, 2.187 din.
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576414874212565.jpg
  AtopiControl krema za akutnu negu, Eucerin, 1.109 din.
  Saznaj više:
  Povezani članci: