Da li nam se čini ili GEN Z zaista brže stari?

17.03.2024.
RECOMMENDED

„Živimo u vremenu u kojem milenijalci izgledaju mlađi u odnosu na svoje godine, dok Gen Z generacija izgleda znatno starija“, rekao je nepoznati čovek na TikToku, a u pitanju je snimak koji sada ima preko 20 miliona pregleda.

Sa gustom i sedom bradom, izraženim borama na čelu, dad-style naočarama za vid i tvid jaknom, na prvi pogled bismo pomislili da je u pitanju stariji milenijalac. Onda dolazimo do otkrića: „Verovali ili ne, ja sam Gen Z“, on govori.

Osoba u pitanju je dvadesetšestogodišnji Jordan Howlett i nije jedini pripadnik Gen Z generacije kome je u poslednje vreme rečeno da izgleda starije nego što jeste. Mnoge poznate ličnosti koji su deo Gen Z-a su se susreli sa sličnim komentarima na internetu.

U jednom postu na X, Kylie Jenner je sarkastično opisana kao „bogata, prelepa četrdesetošestogodišnja gospođa“, dok mnogi drugi tvrde da Millie Bobby Brown izgleda kao da ima preko 35 godina.

c25f9e129906b544da65ecbac8824f38
Kylie Jenner

Neki kažu da je to zato što Gen Z živi sa vejpom u ruci od početka puberteta. Drugi kažu da su prebrzo počeli da koriste kozmetičke proizvode kao što je retinol. Jedna teorija jeste da je to zato što bebi botoks i filera čini da im lica izgledaju neprirodno i izobličeno. Howlett, koga smo pomenuli, kaže da je to zbog stresa. Ali da li je bilo šta od ovoga tačno?

KAKO GEN Z STARI?

Skloniji praćenju trendova od milenijalaca, ovo je jedan od razloga zbog kojih se smatra da Gen Z generacija deluje starija. Zbog uloženog truda u svoj stil i modnu rutinu, često deluju „sređeniji“, te stariji. Barem je to slučaj kod modnih influensera.

Ipak, dostupnost i opšta prihvaćenost estetskih tretmana se mahom smatra razlogom zbog čega Gen Z deluje starije. Kozmetički tretmani mogu učiniti da lica, mlađa i starija, izgledaju homogeno. Dok zbog kozmetičkih tretmana stariji često izgledaju mlađe, isto tako mlađi izgledaju starije – zato što svi izgledaju isto.

Gen Z 1
Millie Bobby Brown

BOTOKS I GEN Z

Dok mlade osobe sa visokim finansijskim mogućnostima možda eksperimentišu sa botoksom i filerima, prosečna osoba to verovatno ne radi. U suštini, kako su pojedinci poput Kylie Jenner hiper vidljivi u medijima, verovatno ih nesvesno smatramo primerom Gen Z izgleda, iako većina nas ne stavlja filere za usne od šesnaeste godine, za razliku od najmlađeg člana Kardashian čopora. Premda je istina da se broj osoba mlađih od 30 godina koji se opredeljuju za botoks povećava, sveukupan broj je ipak nizak.

Najstariji pripadnici Gen Z-a sada imaju 27 godina i kako ljudi prestaju da proizvode toliko kolagena oko 25. godine, moguće je da sada primećuju fine linije na licu i da se opterećuju oko „brzog“ starenja.

Naravno, to zapravo nije slučaj, ali nije ni čudo što vlada taj narativ kada provodimo svoje formativne godine na internetu, izloženi fotografijama influensera i poznatih ličnosti koji deluju kao da im se telo ne menja, da nikad ne stare i da su uvek sveži.

8941fbaea8ea699a036566510bf1ff9d
Cameron Diaz

BLACK MIRROR

Društvene mreže su iskrivile našu percepciju o prirodnom izgledu. Toliko smo se navikli na homogenost da zaboravljamo da postoji različitosti u svetu izvan društvenih mreža. Uvek će biti onih koji izgledaju mlađe ili starije od svojih godina – dvanaestogodišnja Sasha Pieterse je glumila uz glumica u svojim dvadesetima u seriji Pretty Little Liars, Cameron Diaz je imala samo dvadesetijednu godinu u filmu Mask.

Na kraju krajeva, viralna debata o tome da li Gen Z zaista brže stari malo zapravo govori o tome, već više govore o rastućoj anksioznosti u vezi sa starenjem uopšte.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: