Retinol za početnike: Sve što treba da znate

21.11.2023.
RECOMMENDED

Retinol postaje sve češća tema razmišljanja kako se bliži dolazak tridesetih, ali implementacija ove anti-age recepture u rutinu nege kože može da prouzrokuju ozbiljan rolerkoster.

Vitamin A stimuliše proizvodnju novih ćelija i reguliše njihovo obnavljanje, pomaže da se smanji vidljivost sitnih linija i bora, i povećava sintezu kolagena i elastina. Krajnji rezultat je čvršća, punija koža i ujednačen ten. Ipak, retinol može da prouzrokuje i da vam koža postane neverovatno suva kada tek počnete da ga koristite.

Niste sigurni da li je retinol za vas? Predstavljamo vam vodič za početnike.

Sa koliko godina treba da počnete da koristite retinol?

Retinol ne samo da poboljšava teksturu kože, već jača ključni zaštitni sloj, što pomaže da je zaštiti od budućih znakova starenja. Istraživanja su pokazala da gubimo oko 1% kolagena svake godine počevši od 20. godine, pa se preporučuje uvođenje najblažeg retinola u svoju skincare rutinu od (najranije) 25 godina.

Šta da radite ukoliko primetite nuspojave od retinola?

Savremene formulacije retinola prouzrokuju manje nuspojava i mnogi doživljavaju minimalnu suvoću ili crvenilo kada počnu da ga koriste. Ako ipak primetite da vam koža negativno reaguje na retinol, suprotstavite se intezivnijom hidratacijom kože, nanoseći hidratantnu kremu nakon svake upotrebe retinola. Potražite retinoide sa posebnim sastavom, čija blaga jačina smanjuje šanse za iritaciju ili perutanje. Takođe, neophodno je da svakodnevno nanosite SPF sa visokim faktorom, jer retinol vašu kožu čini osetljivijom na UV zračenje.

Da li treba da koristite retinol ako imate osetljivu kožu?

Ako vam je koža osetljiva, retinol morate postepeno da uključite u svoju rutinu. Počnite tako što ćete ga nanositi dva do tri puta nedeljno, i postepeno povećavajte ako ima potrebe. Istražite koji proizvodi sadržavaju sastojke koji uporedo štite kožu, kao što je retinol sa dodatkom niacinamida. I naravno, uvek se konsultujte sa dermatologom.

Kada da se prebacite sa retinola na retinal?

Kada dođete do četrdesetih godina i/ili počnete da prolazite kroz menopauzu, možete da razmislite o tome da pređete na značajno jači retinal. Retinal radi na znakovima starenja kao što su gubitak volumena, dublje bore i kože koja se opušta na licu i vratu.

Saznaj više:
Povezani članci: