VIOLETTE savetuje: 7 jednostavnih beauty PRAVILA za postizanje francuskog šika

Naučite od Violette kako da nosite mejkap u skladu sa svojim karakterom.
11.11.2023.
RECOMMENDED

Brigitte Bardot, Jane Birkin i danas njena ćerka Lou Douilon, Anna Karina, Catherine Deneuve i Françoise Hardy, pa Vanessa Paradis, Juliette Binoche, Caroline de Maigret, Camille Rowe i Jeanne Damas, samo su neke od Francuskinja čijoj se lepoti divimo. Naravno da sve, s obzirom na to da su rođene u Francuskoj, prirodno imaju ono – je ne sais quoi – nešto, ali Ih od ostatka sveta izdvajaju i usvojeni principi i stavovi o tome šta je lepo.  

Bilo da je u pitanju energija kojom isijavaju iznutra, nenametljiva šminka i suptilan, urođen šarm, pa ponekad čak i vrlo provokativan izgled s žarom u očima i vatreno crvenim karminom na usnama, njihov „savšeno nesavršen” izgled je veština koja može da se nauči. To tvrdi i mejkap artistkinja i kreativna direktorka Guerlaina, Violette, koja otkriva male tajne svojih sunarodnica, a mi ih sledimo.  

Neka šminka koju nosite odgovara vama, ne vašim prijateljicama 

Kada je u pitanju lepota, Francuskinje žele da budu toš što jesu, a ne bolja ili neka druga verzija sebe. Pronalaženje šminke koja se slaže s vašim karakterom vrlo je francuski pristup. Mislim da više nego ikad ljudima treba zdrav pristup mentalnom zdravlju i davanje prioriteta tome u odnosu na uspeh. Da bismo bili srećni, treba da budemo to što jesmo i zato se trudim da u svoju šminku što više unesem lepotu koja odgovara svakom pojedincu.

Francuski mentalitet je usmeren na stvarnu brigu o onome što nam je priroda dala, pa se trudimo da pse što bolje hranimo, da spavamo dobro, smanjimo stres koliko možemo i koristimo odlične proizvode za negu kože i kose, pa da tek onda na red dolazi šminka, koja treba da nas zabavi, to je cilj. 

Odbacite svoju rutine nege kože  

Svaka koža je drugačija, ali I svaki trenutak kroz koji prolazimo u životu je drugačiji I zato, ne verujem u tip kože, već u tendenciju kože. U određenom trenutku vaša koža može biti masna, a onda postati suva u nekim delovima. U Francuskoj je pristup nezi instinktivan – ne morate se pridržavati iste rutine iz dana u dan. Umesto toga, fokusirajte se na to da odlučite šta vašoj koži treba u datom trenutku.

Francuskinje nemaju mnogo pravila kada je u pitanju nega. Ali, idemo kod dermatologa, razgovaramo s farmaceutima i primenjujemo minimalistički pristup u rutini – naša koža treba da obavlja posao koji joj je namenjen – nema potrebe da joj mi pomažemo, zapravo odmažemo sa milion proizvoda. Samo se potrudite da je uvek dobro očistite.  

Odlučite se za jednostavan izgled  

Ako želite da izgledate kao da se niste potrudile oko toga da izgledate dobro, onda I ne treba mnogo da se trudite oko šminkanja. Malo ruža, malo maskare, malo pudera nanesenog prstima je tehnika koju najviše koristimo.

Koristite prste  

Francuskinje vole kremaste teksture jer su jednostavne i jer se lako razmazuju, pošto se mi obično šminkamo prstima – dok smo u pokretu. Na primer, koristićemo ruž kao rumenilo ili nanositi puder prstima, po osećaju, nikako po celom lici, mada, retko i koristimo puder. Kad stavljamo crveni karmin, obavezno prstom izblendamo ivice, da izgledate kao da vas je neko upravo ugrizao za usne.

Takođe, neutralne, boje mesa ili bež usne imaju visoko mesto u arsenalu šminke francuske žene, jer utelovljuju duh kojikarakteriše naš stil – bez napora, uravnoteženo izmešu onoga što je prirodno, šik I hrabro.  

Vi nosite šminku, a ne ona vas 

Francuskinje nikad neće izgledati kao da je tek nanela šminku već kao da ju je nanela jutros rano, pre nego što je izašla iz kuće, ili u pokretu, a onda zaboravila da je ima na sebi. Nanesite maskaru i možda malo kremaste senke ili trunčicu ajlajnera uz liniju trepavica – to izblendate i voila! Samo malo svežine na očima, u tome je caka.  

Recite ne konturisanju

U Francuskoj nismo fanovi konturisanja – radije bronzerom naglašavamo neki deo lica ili ih koristimo kakobismo postigli efekat svežine i zdravlja. Koristim Guerlainov Terracotta puder, na vrhu jagodica i nosa, za kissed by sun efekat. Samo održavajte prirodan izgled i uživajte. 

Izbegavajte savršenstvo 

Veoma je važno da prihvatite verziju sebe koja već postoji. Ne morate biti bolja verzija sebe. Na taj način, možete koristiti šminku kao sredstvo stilizacije umesto načina da promenite lični opis. Zato volim da koristim ‘kuturne’ boje i zabavne teksture, jer možete doterati svoje lice, zabaviti se i slaviti sebe.

Ključ je u tome da odaberete da li naglašavate usne ili oči i da ostavite kožu prirodnom. I izbegavajte glamur, mnogo je bolje da izgledate buntovno, spajsi, misteriozno i – opasno, kaže Violette, a mi je slušamo.  

Saznaj više:
Povezani članci: