Joie de Vivre: Ovog vikenda živimo Pariz u Beogradu

A cela jesen je u znaku Francuske.
06.10.2023.
RECOMMENDED

Ako na instagramu pratite sve Francuskinje od stila, uživate u filmovima Françoisa Truffauta i Jean-Luca Godarda, a omiljena sezona Seksa i grada vam je ona koja se dešava u Parizu, čestitamo – kvalifikovali ste se za La Vie en Rose koji počinje ovog meseca i održava se do sredine decembra.

U cilju da slavi prijateljske veze između Francuske i Srbije, Francuski institut i ambasada Republike Francuske u Srbiji organizuju manifestaciju Confluences (od reči confluence – ulivanje, stapanje), posvećenu francuskoj kulturi serijom izložbi, pozorišnih predstava, gostovanjem francuskih umetnika na Beogradskom džez festivalu, dok će na ovogodišnjem Sajmu knjiga, koji se održava krajem oktobra, gost – domaćin biti upravo Francuska.

Još ovog vikenda počinjemo da živimo na francuski način i predlažemo šta da posetite ove subote i nedelje:

Un croissant, s’il vous plaît!

Pekara La Boulangerie, za koju kažu da predstavlja „parče Francuske u srcu Beograda“ odvećše vas pravo u srce Pariza (nalazi se u Kneza Miloša 50, a nedavno je otvorena i nova La Boulangerie u Kralja Milutina 35).

Bogata ponuda hleba, kroasana i poslastica idelana je za početak dana, a udoban, ušuškan i izmešten iz gradske vreve La Boulangerie donosi najbolju francusku tradiciju prostora – i ukusa.

Le Musée français

Francuzi neguju strast prema lepim stvarima – kuhinja im je na nivou umetnosti (izmislili su fine dining), vrlo im je važno obrazovanje, uživaju poeziji, šetnjama po parkovima, vintage radnjama, galerijama i muzejima.

Tragom Francuske u Beogradu, ovog vikenda idemo u Narodni muzej, koji u sezoni francuske kulture organizuje stručna vođenja kroz stalnu kolekciju, sa osvrtom na francuske slikare.

A sada – Sir Vous Plais!

Kod Francuza odnosno – kod Grega, možete da odete po pravi francuski sir, ali i vino. Ovaj Francuz srpskog porekla prvo je otvorio pekaru u Beogradu , a onda prodavnicu sira na Kalenić pijaci, pa ceo Food Concept Store u prizemlju zgrade u Čubrinoj ulici.

Ako volite užitke bez nekog posebnog planiranja, ovo je pravo mesto za vas, koje odiše francuskim duhom koji volimo.

Kad završite sa kupovinom Kod Francuza, samo se spustite u kafić Amelie, posvećen obožavanoj filmskoj junakinji.

Street art izložba

U okviru programa Confluences, organizovana je i serija izložbi. Ovog vikenda posetite jednu street art izložbu, u okviru 14. festivala Novo Doba, koji okuplja sve učesnike u projektu Turbulator, koji su tokom pet godina radili serigrafije u Marseju (Le Dernier Cri), Portu (Oficina Arara), Vilsalmu (S Grand atelier) i Beogradu (Matrijaršija / Novo Doba).

Tokom festivala francuske kulture u Srbiji, brojne izložbe predstaviće umetničku produkciju kolektiva sa naglaskom na radove ostvarene tokom trajanja projekta.

A Fijuk Sajam okupiće, kao i svake godine brojne evropske umetnike i umetničke kolektive. Među gostima festivala, Matje Dežarden (Bordo, Francuska), Vensan Bišelberže (Brisel, Belgija), Olivije Aleman (Pariz, Francuska) i drugi članovi kolektiva Le Dernier Cri iz Marseja.

Cinéma français

Spremite se za jednu dugu i divnu sezonu francuskog filma, što da ne, na televiziji. U okviru festivala francuske kulture, RTS (prvi i drugi kanal) puštaće francuske filmove i ostvarenja koja imaju veze sa Francuskom.

Svakog ponedeljka možete pratiti filmove sa Brigitte Bardot, na RTS 2, a tu je i serija dokumentarnih filmova na RTS 3, među kojima su Na tragu velikih pisaca, svakog četvrtka u osam uveče.

Preuzmite program Confluences za celu jesen ovde.

Fotografije: Promo, Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: