Plutajući fine dining restoran u norveškom fjordu…Zvuči poznato?

05.10.2023.
RECOMMENDED

The Menu, triler o kapitalizmu i kulinarstvu sa Anyom Taylor-Joy i Ralphom Fiennesom, oslikava vrhunac fine dining iskustva. Šta biste rekli na to da postoji restoran koji je čak korak iznad onog iz filma The Menu?

Iris, spektakularan restoran u norveškom fjordu Hardanger, izgleda van ovog sveta. Na prvi pogled, liči na plutajući svemirski brod u sred otvorenog mora.

Otvoren 2022. godine, ovaj srebrni objekat u norveškom fjordu je zapravo restoran koji se zove Salmon Eye, centralni deo celokupnog fine dining iskustva koji traje punih šest sati.

Na čelu gastronomskog iskustva je glavna kuvarica Anika Madsen koja je specijalizovana za sveže morske specijalitete i jelima koja se kreiraju u skladu sa sezonom. Fokus jelovnika je održivost, dok celo iskustvo ima za cilj da pozove goste da razmisle o globalnom sistemu ishrane.

Iris restoran
Iris restoran 1

„Ovde sam više u kontaktu sa prirodnim elementima nego ikad do sad, i imam pristup čitavom univerzumu koji se nalazi ispod površine”, izjavila je o radu u restoranu Iris.

Do Salmon Eye objekta se dolazi malim brodom iz obližnjeg grada Rosendala. Posle puta od sat vremena, gosti pristižu na plutajući objekat gde mogu da uživaju u posebnom meniju u prostoru koji ugošćava samo 24 ljudi, sa pogledom na okolne planine.

Za razliku od The Menu, Iris spaja gastronomiju sa globalnim aktivizmom i predstavlja jedinstven prozor u svet, ali i način da se sa njim povežemo.

Saznaj više:
Povezani članci: