ALOHA, POKE! Danas je svetski dan popularnog havajskog jela koje zovemo „razmontirani suši“ – prijatno!

  Kako je Srbija među prvima prepoznala poke trend iz havajske kuhinje i zašto je tako lako prihvatila ovaj ostrvski koncept obroka.
  28.09.2023.
  RECOMMENDED

  Kada pomislite na Havaje, obično su prve asocijacije tirkizno more, hula suknja od suve trave, ogrlica od svežeg cveća kao dobrodošlica i nežni zvuci ukulelea. Havaji su zaista sve to i mnogo više. Ova ne baš tipična američka država (u sastav SAD-a primljena je 1959. godine, kao poslednja pedeseta članica) koja se nalazi u Okeaniji, zapravo je arhipelag vulkanskih ostrva u potpunost okružen vodom.

  Upravo zbog zanimljive geografije Havaja i neopisivo lepe prirode, kultura na ostrvima izuzetno je bogata i specifična. Na nju su veoma uticale Severna Amerika i istočna Azije ali, prisutna je autohtona havajska kultura. Pored muzike, plesa i kontakta sa prirodom, posebno morem, havajska kuhinja jedan je od snažnijih izraza tradicije ovih ostrva.

  POČELO JE UŽINOM ZA RIBARE

  Ostrvska gastronomija zapravo je fuzija recepata, sastojaka i navika putnika iz raznih delova sveta, a tu uključujemo i najranije Polinežane, i domaće havajske kuhinje. Tako ćemo u specijalitetima na Havajima prepoznati namirnice američkog, japanskog, kineskog, polinežanskog, portorikanskog, filipinskog, korejskog i portugalskog porekla.

  Ipak, jedno jelo izdvaja se svojim kompleksnim ukusom, bogatom hranjivošću i nebrojenim mogućnostima kombinovanja. U pitanju je „poke“, nastao kada bi ribari začinili odrezane delove svog ulova i jeli ga kao užinu. Tom običaju poke činija i duguje svoj naziv, koji se prevodi kao „narezati ili preseći poprečno na komade“. Prve ribe koje su činile poke, bile su male sive grebenske ribe, da bi s vremenom na kockice počele da se seku i veće ribe koje žive dalje od obale, u dubini, poput tune. Poke nije zvanično postao naziv za ovo jelo sve do 60-ih godina, kada je počelo da se pojavljuje u kuvarskim knjigama i da se prodaje na lokalnim pijacama na Havajima. 

  Internacionalni dan pokea se širom sveta obeležava 28. septembra kada se slavi ovo jelo, sveže iz mora, marinirano sa iseckanom sirovom ribom, morskom solju, kukui orahom, morskim algama i tamnozelenom morskom biljkom zvanom limu. 

  Kao i uvek, Glovo – multikategorijska platforma koja korisnicima omogućava pristup raznim vrstama proizvoda i jela na zahtev – donosi nove ukuse lokalnim zajednicama kako bi odgovorio na sve veću potražnju i radoznalost korisnika, iz godine u godinu. Među Glovo partnerima, čak 23% njih ima poke u svojoj ponudi, kako bi Srbija među prvim evropskim zemljama uživala u egzotičnim ukusima. 

  Poke Day Glovo

  ŠTA JE POKE?

  Evropljanima je poke postao poznat tek pre koju godinu. Recimo, u Italiji je prvi havajski restoran otvoren u Milanu tek pre neke četiri godine, dok je Rim svoj restoran dobio pre manje od tri. Ipak, ono što je poke jelu nedostajalo u vremenu, brzo je nadoknađeno neverovatnom popularnošću i munjevitim osvajanjem čitavog sveta.

  Ovaj havajski koncept u svom originalu podrazumeva svežu ribu, kao i mariniranu. Neobičan tvist dogodio se u Kaliforniji, gde je uz uticaj japanske kuhinje, stvorena poke varijanta koju danas obožavamo širom Evrope. Baš tu je poke doživeo svoj preobražaj, uz mnoštvo kreativnih preliva i hrskavih dodataka kao što su pistaći, badem, luk… Pored toga, dok su havajski ribari jeli isključivo pirinač uz komade sirove ribe, „naš“ poke kao osnovu nudi i kinou, mladi spanać, zelenu salatu, integralni ili suši pirinač i sve ono što se šefu havajskog restorana dopadne kao alternativa. 

  Možda najbolja stvar kod poke obroka je to što možete da ga personalizujete, birajući sastojke i prelive po svom ukusu. Za poke činiju se glavni proteini obično ne prže niti pohuju, tako da hrana zadržava sve važne nutritijente i ostaje zdrava. Proces pripreme je dugotrajno kuvanje na niskim temperaturama, pri kojim se hrana priprema u kesi ili staklenoj tegli i kuva u „vodenom kupatilu“, duže od uobičajenog vremena, na tačno regulisanoj temperaturi, kako bi se svi sokovi iz hrane sačuvali.

  Dodaci poke bazi i proteinima su uglavnom sveže povrće, salate, koštunjavo voće, alge, edamame – tako da je poke činija bogat i ukusan izbor. Ovaj obrok idealan je ručak jer obezbeđuje sitost bez pospanosti, orni ste za rad, nema težine u stomaku, a stomak i mozak su u balansu, tako da možete da se posvetite poslu i obavezama. Baš kao da ste došli da dužeg odmora na Havajima – puni ste energije i dobrog raspoloženja! Možda su nam pravi Havaji daleko ali, komadić tog raja uvek možemo naći i uživati u njemu u poke činiji.

  POKE U SRBIJI

  Prijatno iznenađenje u Srbiji po pitanju – relativno svežeg u svetu – poke trenda, činjenica je da je naša zemlja šesta na listi svih zemalja u kojima posluje Glovo, i to po broju naručenih poke obroka koji premašuje 39 hiljada u poslednjih 12 meseci. Po podacima Glovo kompanije, u istom periodu poručivanje ovog jela poraslo je za skoro 60%, i to najviše u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Prateći iste podatke, zaključuje se da Srbi najviše vole slobodnu i personalizovanu kategoriju ovog jela, odnosno varijantu u kojoj sami kreiraju zdravu i ukusnu činiju pokea, i to uglavnom više birajući manje porcije u odnosu na veće.

  A kada to najviše volimo svežu i sočnu poke činiju? Čini se da je leto vreme kada naši sunarodnici najviše naručuju poke a vreme kada ga konzumiramo je uglavnom pauza za ručak, od podneva do 15 časova. Takođe, u Beogradu postoji najveći fan pokea u našoj zemlji, a to je Glovo korisnik koji ovo jelo u proseku naručuje čak tri puta nedeljno!

  Često nazivan i „razmontirani suši“, poke je u stvari jedna slobodnija i nešto drugačija varijanta japanskog sašimija a obezbeđuje nonšalanciju i hedonizam koji su tipični za prelepe Havaje.  Zato, ukoliko još uvek niste, prepustite se ovog 28. septembra čarima havajske kuhinje i naručite preko Glovo aplikacije svoj poke od jednog od mnogobrojnih partnera koji ga imaju u ponudi i, što bi rekli Havajci: Ho’i Hou Ke Aloha – zaljubimo se i, naravno – Noho me ka hau’oli – budimo srećni! 

  Saznaj više:
  Povezani članci: