Stilizujte BOB na FRANCUSKI način

09.10.2023.
RECOMMENDED

Bob frizura je 1920-ih bila simbol za žene buntovnice, one koje ne žele da se ograniče standardima lepote i tuđih očekivanja. Imati kratku, za to vreme „muškobanjastu” kosu, bilo je skoro pa skandalozno, kao kada su žene po prvi put prešle iz suknje u pantalone.

Ipak, niko ne ume da nosi bob kao francuskinje i ne postoji bolji vodič za ovu frizuru nego uz heroine u francuskoj kinematografiji.

Vivre sa Vie (1962)

Anna Karina Bob


U glavnoj ulozi je Anna Karina, jedna od najpoznatijih glumica u istoriji francuskog filma, koja tumači prostituku koja se bori sa siromaštvom i sanja o tome da postane glumica. Njen kratak bob, sa šiškama i delom koji se kovrdža oko ušiju, još više dolazi do izražaja zahvaljujući crno belom filmu, dok povremeno osveži frizuru sa dodatkom svetle trake za kosu.

Masculin Féminin (1966)

Chantel Goya 1

Još jedan film u Godardovoj režiji, Masculin Féminin je bob frizuru glumice Chantal Goye stavio u prvi plan. U tom filmu Goya se našla u autoironičnoj ulozi mlade pop pevačice koja promoviše novi album dok uporedo zavodi mladog Jean-Pierre Léauda u ulozi Paula. Guste šiške i malo duži bob koji se završava ispod brade je ležernija varijanta ove kultne frizure.

Trois couleurs: Bleu (1993)

Juliette Binoche Bob

Juliette Binoche, u ulozi žene koja tuguje za suprugom i detetom nakon što ih je izgubila u saobraćajnoj nesreći, se pomoću starog prijatelja i živopisnim ulicama Pariza vraća u realnost iz kog se izolovala. Njena razbarušena kratka frizura, sa dužim šiškama koje sklanja u stranu, je neopterećena interpretacija tradicionalnog boba koji u filmu kombinuje sa oversize rolkama i svetlim farmerkama.

Amélie (2001)

Amelie Poulain Bob

Sasvim je očekivano da će se i lik Amélie Poulain naći na spisku naših omiljenih bob frizura. Pored tipične dužine francuskog boba, ona se izdvaja po kratkim šiškama iznad obrva. Sa savremenom varijantom ove frizure, čistim licem i minimalnom šminkom, Amélie je postala indie san svake devojke koja voli francusku kulturu.

Climax (2018)

Climax Bob

Gaspar Noé je u filmu Climax stvorio psihodeličan san koji se brzo pretvara u noćnu moru, a Thea Carla Schott u ulozi Psyche predstavlja modernu izblajhana plavu verziju nekadašnje Anne Karine u Vivre sa Vie. Sa oštrim krajevima koji se kovrdžaju kod ušiju i šiškama, njena frizura ukazuje na bezvremenost francuskog boba i kako se može stilizovati danas.

Saznaj više:
Povezani članci: