Retinol ili bakuchiol: Šta je bolje koristiti

07.12.2022.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/retinolb_cover.gif

Od trenutka kad je svet čuo da postoji sastojak prirodnog biljnog porekla koji „može da zameni retinol“, uhvatio ga se kao pijan plota. Prvobitno oduševljenje je nakon godinu dana malo splasnulo jer smo, kad je društveno otrežnjenje prošlo, shvatili da taj genijalni sastojak poznat kao bakuchiol i nije baš toliko moćan. Retinol je ipak zlatni standard, ali to ne znači i da bakuchiol treba odmah otpisati – on ima obnavljajuće i pročišćujuće osobine te zaslužuje svoje posebno mesto u rutini nege kože.

ŠTa JE RETINOL I KAKO DELUJE?

Retinol je derivat vitamina A. Koristi se još od 70-tih godina prošlog veka u svom aktivnom obliku poznatom kao retinoična kiselina, a u svet nege kože ušao je kroz dermatološka vrata kao lek za akne. Vremenom se pokazalo da uspeva da „ispegla“ bore, daje koži lep sjaj te ujednačava ten, pa se retinol ubrzo proširio i na kreme i serume preparativne kozmetike. Mehanizam njegovog delovanja utiče na samu DNK u ćelijama kože.

Retinoična kiselina podstiče ubrzavanje procesa deljenja ćelija kože, odnosno stvaranja nove mlade kože što znači i njen brži oporavak. Retinol je oblik dostupan bez recepta, a retinoična kiselina (tretinoin) se kod nas može dobiti samo na recept. Kad retinol dospe u kožu, ona ga pretvara u retinoičnu kiselinu, tako da i on daje stvarne rezultate ali su oni sporiji nego oni koju dobijate uz oblik i koncentraciju koju može da prepiše samo lekar. To je tako sa dobrim razlogom zato što većini nije neophodna ta najaktivnija doza, već je za uobičajne probleme kože koji ne zahtevaju lekarski nadzor, dovoljan i retinol u dozi od 0,3% do 1%.

Bakuchiol i retinol se nadopunjuju i zato ih slobodno možete koristiti zajedno. Oba sastojka sami za sebe imaju svoje mesto u svetu nege kože, no budite svesni onoga što jedan i drugi realno mogu da urade. I svakako ne zaboravite da ujutro stavite kremu sa zaštitnim faktorom..

Saznaj više:
Povezani članci: