Saveti stručnjaka. Evo kako da koristite losion za telo kao dermatolog

  14.10.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/10/losioni_coverrr.jpg

  Iako većina nas religiozno neguje lice i vrat, često se desi da ispod tog istog vrata zabušavamo, a toga postanemo svesni tek kada primetimo neki problem pa tako više ni ne brojimo koliko puta smo čuli rečenicu „koliko je meni suva koža na nogama“, na primer. Sve samo ne nerešivo i to uglavnom na vrlo jednostavan način – odgovarajućom hidratacijom. Telo će vam zahvalno ako mu pružite redovnu negu koja uključuje nešto više ljubavi od jednostavnog tuširanja i brisanja. Ali nemojte se latiti prve flašice koju vidite u supermarketu, i ovde postoje mala pravila koja prave veliku razliku. Savete smo potražili od jedne od najomiljenijih dermatološkinja društvenih mreža Dr Shereene Idriss – pažljivo smo „pročešljali“ njene videe i izdvojili ključne stvari. Nije teško primeniti ih, zahvalite na se kasnije.

  #1 Zašto vam je potreban

  Najvažnija uloga losiona/mleka za telo jeste da površinskom sloju kože pruže vlagu i spreče njeno isušivanje. Iako se ovaj zadatak čini prilično jednostavnim, i na polju nege tela se u poslednje vreme dešavaju veći pomaci u smislu rešavanja specifičnih problema kože, od nedostatka vlage pa do ublažavanja sitnih bora, akni na telu, čak i tretmana ekcema i keratoze.

  #2 Kako odabrati pravi proizvod

  Početna tačka je svakako tip vaše kože, odnosno koliko joj je vlage potrebno. 

  Ukoliko imate suvu kožu, potreban vam je losion teže teksture koji sadrži ulje i višu koncentraciju emolijenata i okluziva (guste kreme i balzami). U slučaju da vam je koža normalna ka masnoj, lakše formulacije na bazi vode će vam verovatno biti sasvim dovoljne (losioni i lakša mleka za telo). 

  Tri osnovne kategorije sastojaka koje sadrži svaki preparat za hidrataciju jesu gorepomenuti humektanti, emolijenti i okluzivi, a svaka grupa funkcioniše na određen način. Idealan preparat u sebi sadrži sve tri kategorije ali njihov odnos treba odabrati u odnosu na to koliko vam je koža suva.

  • Humektanti su zapravo sastojci koji koži daju vlagu. Oni privlače vodu u epidermis i povećavaju njen nivo u površinskim slojevima kože (a kada je vlažnost vazduha viša od 70% bukvalno vuku vlagu i iz vazduha). Većina hidratantnih krema i losiona u sebi sadrži nekoliko sastojaka koji spadaju u ovu grupu. Najpoznatiji je svakako hijaluronska kiselina ali i glicerin, propilen glikol, butilen glikol, sorbitol. Još jedan izvor hidratacije su prirodni hidratantni faktori (NMF Natural Moisturising Factors) u koje spadaju urea, natrijum PCA (sodium PCA) i aminokiseline. 
  • Emolijenti imaju ulogu lubrikanta koji se zadržava na površini kože te je čine mekom i glatkom. Pošto nemaju vodenu osnovu, služe i kao barijera za gubitak vlage isparavanjem. Najbolji emolijenti su lipidi poput ceramida i masnih kiselina koji se i prirodno nalaze u sastavu zaštitne barijere kože. U ovu grupu spadaju i vitamin E, ako i neka ulja poput skvalana (squalane) koji je veoma sličan sebumu koji koža prirodno luči. U losionima koji nose oznaku oil-free, ulogu emolijenata najčešće preuzimaju silikoni i njihovi derivati.
  • Okluzivi povećavaju količinu vlage u koži tako što sprečavaju njeno površinsko isparavanje i ostaju na koži u vidu zaštitnog filma. Ovi sastojci se često smatraju masnim kada se koriste u čistom stanju umesto u pažljivo balansiranim formulama. Realno, okluzivi su ti koji prave razliku između losiona i krema lakših tekstura, sa jedne strane i bogatih težih formulacija namenjenih suvoj koži sa druge. Ukoliko je koža masnija, ili za vreme leta, okluzivi nisu neophodan sastojak hidratantnih proizvoda. U njih spadaju derivati silikona kao što su dimetikon (dimethicone), ciklometikon (cyclomethicone) i ciklopentasiloksan (cyclopentasiloxane), zatim mineralna ulja i parafin, pčelinji vosak i lanolin, biljni vosak.

  Pored toga, treba uzeti u obzir i kom delu tela je losion namenjen. Rukama, torzu, stomaku i nogama odgovara jedna formulacija, dok za stopala i ruke treba uvek birati teže kreme koje sadrže okluzive.

  Na kraju, ukoliko imate bilo kakav problem sa kožom i to treba uzeti u obzir. Na primer, ukoliko imate akne, dermatolozi preporučuju losione sa niacinamidom koji pored toga što pomaže očuvanje hidrolipidne barijere kože ima i protivupalno dejstvo. 

  #3 Kada i kako ga koristiti

  Losion, mleko ili kremu za telo treba koristiti bar jednom na dan, a posebno je važno da ga nanosite nakon tuširanja ili kupanja. Topla voda isušuje kožu pa je hidratacija neposredno posle tušranja posebno važna. Blago utapkajte višak vlage peškirom ali nemojte do kraja osušiti kožu, a zatim umasirajte izdašnu količinu kreme po celom telu sve dok se ne upije u potpunosti. Na ovaj način ćete joj pružiti dodatnu količinu vlage koju će losion zadržati u koži.

  Saznaj više:
  Povezani članci: