Sve što ste želeli da znate o tretmanima biorevitalizacije – a niste imali koga da pitate

  27.03.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/biorevitalization_cover.jpg

  Pitali smo lekara

  Injekcione metode su svet za sebe. One daju fantastične rezultate kada ih izvode školovani profesionalci (moj lični rat protiv neznanja i nestručnosti nije ni blizu kraja) ali u gomili imena i procedura koje nam se nude, nije uvek lako izvući suštinu. Za početak, u njih spadaju klasični fileri, botoks i različite metode biorevitalizacije. Da li sam vam upravo bacila novu reč? Ne brinite, nije komplikovano kako se možda na prvi pogled čini, pogotovo kada imamo stručnjaka na raspolaganju. Dr Milena Stojanović koja primenjuje ove metode u beogradskoj klinici Dekoll, još jednom je tu da otkloni nedoumice i pomogne nam u tome da napravimo informisan izbor o nezi kože.

  Šta podrazumeva termin “biorevitalizacija”?

  Biorevitalizacija je skup procedura kojima se koža obnavlja. U nju spadaju skin boosteri, PRP, odnosno tretman sopstvenom krvnom plazmom, i mezoterapija.

  Znači, procedure koje su nam, bar po imenu, poznate. Po čemu se one međusobno razlikuju?

  Skin boosteri u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu ukrštenog lanca koja je u obliku gela i koja se ubrizgava u srednji sloj kože, dermis, sa ciljem da se popravi kvalitet kože i povrate joj se blistavost i sjaj. Ovo su kapljičasti fileri koji ne nadoknađuju volumen licu, već samo moćno hidriraju.

  Za razliku od skin boostera, mezoterapijom se pod kožu ubacuje mezoterapijski koktel koji u sebi takođe ima hijaluronsku kiselinu ali u tečnom stanju, zatim aminokiseline, vitamine i minerale. Mezoterapijski kokteli se mogu ubrizgavati u različite slojeve kože i mezoterapija ima slične efekte skin boosterima sa jednom razlikom: hijaluronska kiselina u tečnom stanju se brže razlaže od one u obliku gela pa su i rezultati kratkotrajniji.

  Tretman sopstvenom krvnom plazmom, PRP, isto ima svrhu da kožu dubinski obnovi ali on ne vrši dubinsku hidrataciju pošto nema takav sastav. Njime se u kožu ubrizgavaju sopstvene matične ćelije koji se oslobađaju iz krvne plazme samog pacijenta i na taj način se, takoreći, regeneriše tkivo.

  Koji su osnovni benefiti tretmana biorevitalizacije?

  U osnovi, popravljanje kvaliteta kože. Ona postaje bolje hidrirana, poboljšava joj se tekstura, postaje glatkija i blistavija (upravo ta blistavost najviše fascinira pacijente kada su skin boosteri na primer u pitanju), sitne fine linije na koži postaju manje vidljive, ožiljci od akni se ublažavaju… Ipak, kada su konkretno ožiljci od akni u pitanju, za njihovo uklanjanje je potreban multidisciplinaran pristup, a procedura biorevitalizacije je samo jedan korak i nije dovoljan da samostalno reši ovaj problem.

  Da li sva tri tretmana – skin boosteri, mezoterapija i PRP – indukuju kolagen?

  Da, svi. I sami molekuli koji se ubrizgavaju u kožu imaju taj efekat ali ono što je još važnije kod ovih procedura jeste to da svaka mikro-trauma, u ovom sučaju nastala samim procesom ubrizgavanja iglama, ima efekat indukcije kolagena.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585393194954312.jpg

  Po čemu se razlikuju ova tri tretmana?

  Razlika je praktično u trajanju efekta: skin boosteri traju 6 do 9 meseci, a mezoterapijski kokteli i PRP se izvode na mesec/mesec i po dana. Sve tri procedure imaju za cilj da na svoj način kožu obnove i da pojačaju proizvodnju kolagena. Mi trenutno govorimo o njihovoj upotrebi u svrhu anti-ageinga, ali PRP se, na primer, koristi i za tretiranje drugih problema poput gubitka kose, zarastanja rana, oporavka zglobova.

  Skin booster je prvenstveno namenjen tome da kožu dubinski hidrira i da taj efekat traje, mezoterapija takođe hidrira kožu, a PRP ne. On obnavlja kožu, popravlja njenu teksturu ali ne hidrira. Pacijenti koji imaju suvu kožu kojoj nedostaje hijaluronska kiselina neće imati velike koristi od PRP-a.

  Pored toga, osobe koje imaju više znakova starenja, ne mogu se osloniti samo na tretman biorevitalizacije već im je potrebno nadoknaditi volumen (filerima), ukloniti ili ublažiti bore (botoks i laseri) i eventualne fleke (laseri) itd. Zato je neophodno kombinovati procedure za optimalan rezultat.

  Koji drugi tretmani se najbolje kombinuju sa tretmanima biorevitalizacije?

  Kao prvo, ove tretmane mogu raditi i mlade osobe koje žele prevenciju starenja i u tom slučaju se izvode samostalno. Sa druge strane, najčešće se sa biorevitalizacijom kreće posle tridesete godine pošto tada postaje vidljivo da se u tkivu prirodno smanjuje količina hijaluronske kiseline i usporava sinteza kolagena i elastina. Gotovo svi pacijenti koji žele da poprave kvalitet svoje kože mogu da rade ove procedure.

  U klinici Dekoll, najčešće ih radimo u kombinaciji sa laserskim tretmanima koji pojačavaju proizvodnju kolagena i to po završetku laserskih tretmana. Skin boosteri se izuzetno dobro kombinuju sa ostalim filerima, onima koji vraćaju izgubljeni volumen i to nekad u istom, a nekad u sledećem tretmanu. U suštini, svaki pacijent je slučaj za sebe, pa se i protokol procedura i njihovog kombinovanja određuje u toku konsultacije sa lekarom.

  Na kojim regijama se izvode?

  Mogu se izvoditi na svim regijama na kojima je potrebno popraviti kvalitet kože, a to su najčešće lice, vrat, dekolte i šake. PRP se može koristiti i za podsticanje rasta kose, protiv njenog opadanja i ćelavosti. Treba napomenuti da su ovo tretmani koji ne vraćaju koži volumen i ne daju efekat liftinga već su namenjeni isključivo popravljanju kvaliteta kože. Za nadoknađivanje izgubljenog volumena koriste se klasični hijaluronski fileri.

  Da li je procedura bolna i koliko traje oporavak?

  Sama procedura je minimalno bolna, a kod osetljivijih pacijenata se na kožu nanosi topikalni anestetik u vidu kreme koja obezbeđuje komfor tokom tretmana. Trajanje samog postupka zavisi, naravno, od toga koliko se regija tretira, a za lice, vrat i dekolte zajedno treba odvojiti oko pola sata. Nakon tretmana mogu da se pojave blago crvenilo i osetljivost kože koji traju kratko, obično jedan dan, eventualno dva. Nakon toga se osoba može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

  Skin boosteri se mogu raditi i svega dan, dva pred neki važan događaj, upravo zato što je vreme oporavka jako kratko, a izvesni efekti se vide odmah. Ipak, pravi rezultati skin boostera, ta sjajna blistava koža, vide se u potpunosti nakon dve do tri nedelje.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585393194826233.jpg

  Dakle, rezultati su vidljivi pre nego oni od laserskih procedura ali kasnije od klasičnih filera?

  Da. Mezoterapija i PRP isto daju vidljiv rezultat nakon dve do tri nedelje, ali je onaj od skin boostera delimično vidljiv neposredno posle procedure zbog prirode hijaluronske kiseline koja se koristi i koja je u obliku gela.

  Kada treba raditi tretmane biorevitalizacije?

  Mogu da se rade tokom cele godine i na svim tipovima kože. Ostali anti-ageing tremani imaju svoja ograničenja: laseri se retko rade kod tamnijih tonova kože, hemijski pilinzi ne mogu da se rade kad je sunčano i sa tamnijim fototipovima se takođe mora biti oprezan zbog rizika od hiperpigmenatcija. Skin boosteri su neki vid napredne nege kože koju bi svi trebalo da rade.

  Da il postoje apsolutne kontraindikacije za bilo koji od ovih tretmana?

  Pre izvođenja bilo kakave injektabilne procedure, prvo i osnovno jeste konsultacija sa lekarom u toku koje će lekar odrediti zavisno od stanja kože da li je neka procedura jeste ili nije za vas i, još važnije, proceniti eventualne kontraindikacije. Skin boostere, mezoterapiju i PRP mogu da rade gotovo svi, osobe sa svim tipovima i bojama kože i svi oni kojima je potrebno da poprave kvalitet svoje kože. Što se kontraindikacija tiče, pravila su ista za sve injektabilne procedure, i odnose se na trudnice i dojilje, zatim osobe koje imaju sklonost ka stvaranju hipertrofičnih ožiljaka ili keloida, osobe koje imaju neki problem sa koagulacijom krvi ili su na antikoagulacionoj terapiji, teže hronične autoimune bolesti, osobe sa malignim tumorima i težim hroničnim infekcijama ili infekcijama na području tretmana kao i poznate alergije na neki od sastojaka koji se koristi u tretmanu. Pre izvođenja tretmana sve ove kontraindikacije se moraju pažljivo razmatriti i zbog toga je izuzetno važno da ove tretmane izvode sertifikovani lekari – dermatolozi i plastični hirizi koji imaju dovoljno znanja da pravilno procene dobiti i eventualnu štetu koji tretman može da pruži svakom pacijentu ponaosob.

  Još jedna važna stvar jeste da se ovi tretmani moraju izvoditi u sterilnim uslovima zato što se u svakom tretmanu pravi veliki broj mikroinjekcija pa uslovi moraju biti takvi da ne dođe do infekcije.

  Tretmani biorevitalizacije o kojima je govorila Dr Milena Stojanović dostupni su u klinici Dekoll u Krunskoj 81 u Beogradu. Više informacija o samim tretmanima kao i radu klinike za vreme vanrednog stanja možete dobiti na telefon +381 11 240 9999 i na Instagram nalogu @dekollclinic.

  Saznaj više:
  Povezani članci: