Zašto su peptidi dobri za kožu i zbog čega treba da ih koristite

  21.09.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/peptidi_cover.jpg

  Možda se pitate da li ima kraja listi sastojaka kojima se u poslednje vreme lepi etiketa “čudotvorni”, “neophodni”, “nezamenljivi”. Svaki od njih daje nova velika obećanja, mnogi ispunjavaju puno (ako ne baš sve – nijedan serum neće za tri nedelje skinuti deset godina ni sa čijeg lica). Ponekad je jako teško ovladati svojom željom da se namacka sve što ima dobru reklamu ali pre tog koraka, bitno je da razumemo o čemu se zapravo radi. Do sada ste već sigurno bezbroj puta čuli reč “peptidi”. Za njih se tvrdi da imaju moć da izravnaju, obnove i hidriraju kožu. Nude nam se kao dodatak praktično svakoj vrsti proizvoda za negu. Ali šta su zapravo?

  Šta su peptidi?

   

  U najosnovnijem smislu, peptidi su gradivne komponente proteina. Kada se aminokiseline spoje u lanac, taj lanac se zove aminopeptid, a kada se oni povežu, dobija se osnova za sve proteine. Najpoznatiji protein, kada je reč o nezi kože, je kolagen, a za njega sigurno znate iz opštepoznate jednačine: manje kolagena = više bora, krti nokti i lomljiva kosa. Pored toga što grade kolagen, peptidi grade i elastin koji koži daje čvrstinu i elastičnost. Osim toga što su neophodan deo strukture i funkcije kože, peptidi se nalaze u svakoj ćeliji u našem telu i imaju čitav niz uloga – od toga da su komponente za izgradnju enzima, hormona pa do toga da su i izvor energije.

  Uloga peptida u nezi kože

   

  Ok, pitate se, ako ih već imamo toliko u telu, šta će nam još? Odgovor je jednostavan: posle tridesete godine, gubimo oko 1% kolagena svake godine, a prirodni kanali ćelijske komunikacije se takođe usporavaju kako postajemo stariji. Kada na kožu nanesemo peptide, telo ih doživljava kao signal da treba da se zaceli odnosno da pravi više kolagena. Dakle, oni je “varaju” da pomisli da je povređena i da počne proces samoizlečenja. Ipak, stvari nisu baš tako jednostavne pošto nisu svi oblici peptida jednaki. Neki su efikasniji za nanošenje na kožu od drugih, a pri tom, ne rade svi iste stvari. Peptidi koji prenose signale, koži šalju poruku da proizvodi više kolagena elastina i drugih proteina, a neurotransmiterski peptidi (koji imaju reputaciju da liče na Botoks) blokiraju osobađanje hemikalija koje izazivaju kontrakciju mišića i time sprečavaju nastanak bora i peglaju ih.

  Kako nanositi peptide?

   

  Za dobru iskoristljivost bilo kojih sastojaka za negu kože su presudne dve stvari: stabilnost aktivnog sastojka i njegova sposobnost da prođe kroz zaštitnu barijeru kože. U slučaju peptida, najbolje je da se odlučite za proizvode koji se ne ispiraju sa kože (zato su sredstva za čišćenje sa peptidima takoreći bacanje para) kao što su krema, serum ili krema za regiju oko očiju. Najbolja vrsta peptida za topikalnu upotrebu su bakarni peptidi. Najefikasniji proizvodi su oni koji pored njih sadrže i nijacinamid, vitamin C i antioksidanse. Kada pronađete serum ili kremu koja vam najviše odgovara, koristite je ujutro i uveće na čistoj koži. Peptide možete unositi putem svih vrste hrane bogate kolagenom – kao što je supa od kostiju ili suplementima kolagena.

  Saznaj više:
  Povezani članci: