BURO. ekspert: Marcello Mura savetuje kako da negujete kosu kada ne možete kod frizera

  03.04.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/haircaretips-cover-.gif

  Čini se da laički tutorijali o tome kako da sami ošišate šiške (iz ovih stopa spustite makaze i odmaknite se od ogledala, molimo vas) ili se ofarbate iskaču na sve strane – i bojim se da će mnogima da se obiju o… glavu. Ako vam je dosadno, to nije razlog da se unakazite prateći korake slatkih devojaka na IgTv-u. Zato sa vama delimo savete stručnjaka kako da najbolje izgurate ovaj period samoizolacije. Ne, nisu komplikovani, vrlo su izvodljivi i što je još važnije potpuno su r.e.a.l.n.i. Marcello Mura, vlasnik beogradskog salona Rossano Ferretti zna o čemu govori, vaše je samo da poslušate.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1585909531591427.jpg

  1. Koliko često treba prati kosu? 

  S obzirom na to da smo uglavnom kod kuće i ne izlazimo često, kosa se prlja manje nego inače pa je pranje dva puta nedeljno sasvim dovoljno.

  2. Kako treba prati kosu?

  Kada peremo kosu, najvažnije je imati na umu da se ne pere zapravo kosa nego koža glave pošto je ona ta koja se prlja. Treba je temeljno izmasirati jagodicama prstiju, a samu kosu nikako ne treba trljati. Pogotovo ne između dlanova pošto je to najbrži način da kosa “poludi”. Kad je tako naelektrišete i iskrzate više ne može ni da se isfenira lepo, a kamoli nešto drugo. Šampon uvek treba jako dobro isprati, zatim naneti balzam ili masku.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1585909591363874.jpg

  3. Kako pametno odabrati šampon?

  Šampon, kao i svi ostali proizvodi koji se stavljaju na kosu su izuzetno važni. Upravo zbog toga je pri odabiru bitno da se konsultujete sa svojim frizerom koji će vam pomoći da odaberete ono što je najbolje za vaš tip vlasi i kožu glave. Danas na tržištu postoji obilje šampona bez sulfata, parabena, silikona i sličnih sastojaka koje vam preporučujem da izbegavate.

  4. Dodatna nega: balzam i maska?

  Uvek. Negovati kosu je izuzetno važno, a sada smo u situaciji da imamo malo više vremena da joj se posvetimo. Balzam ili maska se nikako ne nanose na koren već na donje 3/4 dužine kose, a zatim se kosa pročešlja od dole ka gore, tako ćete dovoljno regeneratora rasporediti gde treba. Uvek je bolje ostaviti proizvode da deluju 5 minuta.

  5. Kako sušiti kosu da se što manje ošteti?

  Pošto sada imamo vremena za sve korake, opranu kosu ne treba trljati peškirom već ostaviti uvijenu u turban bar 10 minuta. Ako je sušite fenom, okrenite glavu na dole kako bi korenu dali volumen. Tajna za glatku kosu (i protiv frizza) jeste koristiti sopstvene ruke dok je sušite. Naime, one na sebi imaju tanak mastan sloj (prirodnu zaštitu naše kože) koja se po kosi ravnomerno rasporedi i čini je sjajnom.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1585909591331147.jpg

  6. Da li treba koristiti posebne tretmane za kožu glave?

  Ne pošto-poto već samo ako zaista imate neki specifičan problem poput izuzetno masne kože glave ili peruti. U tom slučaju savetujem tretmane poput pilinga ili gline.

  7. Kako prebroditi da se ne farbamo kod kuće i kako sakriti izrastak?

  Farbanje je krupan korak, nemojte ništa raditi na svoju ruku već uvek pitajte svog frizera za savet. On može da vam pošalje vašu farbu ali imajte na umu da kada se farbate kod kuće nećete nikada dobiti isti rezultat kao u salonu. Ja, na primer, često menjam nijanse kada farbam istog klijenta zato što kosa nikada nije potpuno ista – nešto dodam, nešto oduzmem – i tako održavam boju živom. Dakle, i nama frizerima je teško da vam damo jednostavna rešenja ali ako boja dođe od frizera, uvek će biti bolja nego da eksperimentišete sami. Ne zaboravite, kada sve ovo prođe, neko će morati da popravlja vaše greške.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1585909591219105.jpg

  8. Šta da rade plavuše da im kosa skroz ne požuti?

  Plavušama koje imaju balajaž ili pramenove je po ovom pitanju najlakše. Njima izrastak nije jako upadljiv ali svima savetujem upotrebu šampona protiv žutih tonova kose jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od tona kose koji želimo da postignemo ili održimo. Ipak, budite oprezni sa ovim šamponima, pošto ne želite da vam kosa postane siva.

  9. Šta da rade ljudi koji imaju šiške?

  Apslutno ništa! Neka se naoružaju strpljenjem pošto je ovo delikatan problem. Možda uskoro napravim tutorijal na temu šiški.

  Saznaj više:
  Povezani članci: