Da li svakodnevno oštećujete svoju kosu, a da toga niste ni svesni?

  22.07.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/hair_habits_cover_update.jpg

  Pretpostavljam da ovaj članak čitate ako vam je stalo do sopstvene kose, isto tako pretpostavljam da joj u tom slučaju posvećujete nešto vremena i nege – možda čak i puno vremena i puno nege. Nažalost, gotovo je izvesno da bar nešto radite pogrešno i to iz najbolje namere. Ovde ne pričam o očiglednim stvarima poput ne preterujte sa peglom za kosu i ne farbajte se u platinsato sami kod kuće, ne… Siva zona je veoma velika, a lako se može desiti da radite i nešto što je prava stvar za neki tip kose, ali ne i vaš.

  Pranje

  • Prečesto – prava mera zavisi od toga kakava vam je kosa, razume se. Samo izrazito masna i tanka kosa može da izdrži svakodnevno pranje (a i onda izuzetno blagim šamponima). Svi ostali tipovi će od ovoga imati daleko više štete nego koristi zato što se na ovaj način uklanjaju sva prirodna ulja koja štite kako kožu glave tako i vlas. Suva i kovrdžava kosa su posebna kategorija za koju možete smenjivati pranje šamponom i co-wash balzamima.
  • Nedovoljno – druga strana novčića jeste da odete u drugu krajnost. samo zato što vam je kosa suva ili se na njoj „ne vidi“ da je prljava ne znači da to treba da bude. Kosa se, kao i koža, prlja svakodnevno i izložena je istim negativnim uticajima okoline i zagađenju, leti (i ukoliko ste fizički aktivni cele godine) znojenju. Pranje jednom nedeljno jednostavno nije dovoljno pošto se na koži glave gomila sebum, on zatvara pore i pravi idealne uslove za razvoj gljivica, bakterija i peruti. Kosu perite dva do tri puta nedeljno. Ukoliko koristite suvi šampon, nake to bude na pravi način.
  • Šamponirate celu kosu – šamponom se pere koža glave, ne njena dužina. Dakle, šampon razblažite na dlanu sa malo vode, nanesite na glavu i temeljno istrljajte. Ponovite po potrebi ali ne trljajte ostatak vlasi šamponom. One će dobiti onoliko koliko im treba i bez toga.
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595502112685101.jpg

  Zaboravljate kožu glave

  Na koži glave se talože sebum, proizvodi za kosu (iako većinu ne treba nanositi na koren), prljavština iz vazduha… Slobodno dopišite. Dubinsko ili intenzivno čišćenje zato nije na odmet s vremena na vreme. Postoje posebni šamponi ali i pilinzi namenjeni koži glave – koji se posebno preporučuju ukoliko imate perut.

  Balzami i maske

  • Preskačete redovnu negu – ukoliko ste od onih koji kukaju da im je kosa tanka i da „neće da pređe ramena“ imam jedno pitanje: kako je negujete? I tankoj vlasi treba nega nevezano za to koliko je pritodno svilenkasta. Na donju trećinu kose nanesite lagani hidratantni balzam ili ga povremeno zamenite sredstvima za negu koja se ne ispiraju. Napomena: nemojte ni slučajno stavljati balzam ili masku pri korenu kose, kojeg god da je tipa.
  • Koristite preteške proizvode za negu – maske kao takve ne treba koristiti posle svakog pranja u normalnim uslovima. I sama sam bila žrtva ove zablude (deblja vlas, kovrdže, puno kose pa još dok je bila farbana…) ali sam progledala od kad maske koristim kao ono što jesu: intenzivan tretman. Isto važi i za preterivanje sa težim proizvodima za negu koji se ne ispiraju, masnije nije uvek bolje.

  Češljate kosu na pogrešan način

  Kosa, mokra ili suva, se češlja/četka nežnim pokretima, polako, od dole ka gore. Najgore što možete da joj uradite jeste da krenete od korena, stignete do zamršenog dela na sredini i krenete da vučete i čupate (čitaj: kidate). Odabrati pravu vrstu češlja ili četke je takođe jako važno.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595502100263974.jpg

  Četkate kosu dok je mokra

  Mokra kosa je jako osetljiva i oštetiće je ono što bi kao suva izdražala. Imajte to na umu. Mokru kosu je najbolje razmrsiti prstima pa onda češljem sa velikim zupcima i to je to. 

  Sušenje

  • Koristite peškir na pogrešan način – samo bez trljanja. Uvijte kosu tako da tkanina upije vlagu, ako je potrebno promenite peškir ili mikrofiber, čak i pamučnu majicu. Mnogi govore o tome kako su peškiri od frotira loši za kosu i istina jeste da je mikrofiber svakako nežniji ali ukoliko je samo uvijete, trebalo bi da bude sasvim u redu. 
  • Sušite je prirodno na pogrešan način – da, i to je moguće. Kosa se suši prirodno tako što se dobro upije višak vlage, a zatim nanese proizvod koji vam odgovara i ostavi „na miru“. Prvo, ukoliko je dugo ostavite isuviše mokru tako da kaplje dobićete ispucale krajeve. Ukoliko je stalno dirate dok je mokra isto ćete dobiti ispucale krajeve (i nikakvu teksturu). Dakle: upijanje vlage i prsti podalje.
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595502119517609.jpg

  Spavate sa mokrom kosom

  Pošto je mokra kosa osetljiva na oštećenja i ne treba čak ni da se trlja peškirom ili puno češlja, zamislite šta se dešava ako celu noć ležite na njoj i prevrćete se? Da, pogodili ste, ispucali krajevi.

  Saznaj više:
  Povezani članci: