Da li znate kojim redom treba da nanosite proizvode za kosu? Ne, nije svejedno

  13.09.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/Hair_cover.jpg

  Sigurno ste čuli za ono zlatno pravilo koje važi za redosled preparata za negu kože – od najlakše do najteže teksture – ali kada se radi o kosi, stvari postaju nešto komplikovanije, a finalni rezultat itekako zavisi upravo od pravilnog redosleda. Ukratko, treba krenuti sa osnovama, zatim koristiti preparate koji utiču na strukturu kose, a završiti sredstvima koji obezbeđuju željeni finiš. Pojednostavili smo stvari za vas, evo jedinih puškica koje su vam potrebne.

  #1 Šampon, balzam i maska

  Baš kao i kada je nega lica u pitanju, nega kose počinje čišćenjem. Uvek birajte šampon i balzam koji odgovaraju vašem tipu kose – ukoliko imate kovrdžavu kosu potrebna vam je linija za definiciju kovrdži i/ili intenzivnu hidrataciju, ukoliko vam je kosa plava, najviše će vam odgovarati šamponi i balzami koji neutrališu neželjene žute tonove itd. Nakon regularnog balzama, s vremena na vreme koristite i masku za intenzivnu negu.

  #2 Balzami koji se ne ispiraju, preparati za raščešljavanje, zaštita od toplote

  Svaki tip kose, od najkovrdžavije do one potpuno ravne, imaće koristi od kondicionera koji se ne ispira (od sredine do krajeva vlasi, ne blizu korena), kao i od spreja za raščešljavnje. Ukoliko fenirate kosu i/ili je stilizujete uz pomoć pegle i figara, obavezno korostite i termičku zaštitu. Na svu sreću, postoji velik broj hibridnih preparata koji obavljaju više od samo jedne gorenavedene funkcije. 

  Kada se radi o balzamima koji se ne ispiraju, važno je upotrebljavati ih na način koji odgovara vašem tipu kose. Ravna kosa zahteva da se nanose na čistu kosu koja je prosušena peškirom, dok ih na kovrdžavu treba nanositi direktno na mokru, bez sušenja peškirom, zato što se tako najbolje upiju.

  #3 Pena, kreme i gelovi za stilizovanje

  Ovaj korak zavisi ne samo od toga kakva vam je kosa vež i od toga kako nameravate da je stilizujete. Ukoliko imate gustu neposlušnu kosu, a volite da bude fenirana na ravno, prvi korak je krema za ravno feniranje, kovrdže zahtevaju gel ili kremu za definiciju kovrdža. Ako vam fali volumen, odaberite penu namenjenu tankoj kosi.

  #4 Ulje i krema

  Baš kao što ulja u rutini nege lica služe da zadrže vlagu unutar nje, ulja za kosu imaju istu ulogu. Pored toga što hrane kosu, ulja će joj dodati i sjaj.

  #5 Sprejevi za stilizovanje

  Završnica je omiljeni sprej za stilizovanje, bilo da se radi o klasičnom laku za kosu, spreju za teksturu (ili suvom šamponu). Važno je samo da kosa bude potpuno suva pre nego ga nanesete.

  Saznaj više:
  Povezani članci: