Kokosovo ulje je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za svoju kosu

  10.08.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/kokos-cover.gif

  Retko koja stvar je začarala svet kao kokosovo ulje: jedno vreme je svaka devojka koja drži do sebe i planete kupovala po dve tegle istog. Jednu za kuhinju, a drugu za kupatilo. Osim što će vam dati miris virgin piña colade, kokosovo ulje će svakako omekšati suvu kožu i kosu, te ih učiniti sjajnim ali ipak nije najbolja stvar ikada otkrivena za apsolutno sve. Za početak, kada je koža u pitanju, ne bi trebalo da ga u čistom obliku koristite na licu zato što je komedogeno. Dermatolozi se hvataju za glavu od pacijenata čije lice se pogoršalo upravo od mazanja kokosovog ulja. Treba da budete pažljivi i kada njime skidate šminku (za šta je vrlo efikasno) i da koristite najmekše tufere, a lice obavezno temeljno operete posle kako biste izbegli zapušene pore. Ogrubela koža na telu, pogotovo na laktovima i stopalima će vam biti zahvalna na maloj dozi, a možete ga kao i svako ulje dodati u kupku. Ipak, kokosovo ulje je pravi šampion kada je nega kose u pitanju – tu opravdava sav svoj star power.

   

  Imajte na umu da nijedno ulje ne daje vlagu samo po sebi, odnosno ne hidrira, ali zato pravi zaštitnu barijeru koja vlagu zadržava unutar kože i kose. Dakle, i kokosovo ulje koristimo kao štit i za „omekšavanje“. Kako? Donosimo vam najbolje načine – znamo da ste u iskušenju, ali ne koristite ih sve zajedno.

  Zaštita pre šamponiranja

   

  Ovo je trik koji je posebno koristan za suvu, farbanu ili kovrdžavu kosu, a koji treba da izbegavaju oni čija je kosa tanka i masna: na suvu kosu nanesite kokosovo ulje (ali obavezno izbegavajte kožu glave) oko sat vremena pre pranja. Tako ćete zaštititi vlasi od preternog isušivanja. Ulje će se isprati zajedno sa šamponom pa će kosa bez problema upiti balzam ili masku koju inače koristite.

  Balzam na steroidima

   

  Kao što smo već rekli, kokosovo ulje je odličan način da sve dobre sastojke zadržite unutar kose. Zato, nakon što ste naneli dovoljno regeneratora, preko njega nanesite tanak sloj kokosovog ulja. Sačekajte minimum petnaest minuta pre ispiranja – što duže ga ostavite na kosi to će ona biti mekša.

  Ne ispirajte

   

  Savršen trik za ljude koji imaju suvu i „debelu“ vlas: nakon pranja i kondicioniranja, kroz kosu prstima pročešljajte hidratantnu kremu za kosu, a posle nje i malu količinu kokosovog ulja. Ovo će pomoći i kod raščešljavanja. Sušite je kao i obično.

  Učinite kosu fotogeničnijom

   

  Sjaj. Sjaj. Sjaj. Uspite otopljeno kokosovo ulje u bočicu sa raspršivačem, našpricajte na kosu i uživajte u svojim fotografijama. Ulje će učiniti da se svetlo jače reflektuje. Ne morate topiti ulje u tiganju – dovoljno je da ga držite pod mlazom tople vode nekoliko minuta.

  Nosite ga umesto kape za plivanje

   

  Da, potpuno smo ozbiljni. Kokosovo ulje je odlična alternativa proizvodima posebno namenjenim za zaštitu kose od slane vode i hlora. Pre nego što se zaputite na bazen ili plažu, obilato pokrijte njime kosu i dobićete prirodan štit protiv svih agresivnih uticaja vode zato što ulje nije hidrosolubilno. Super vest ako ne volite plastiku na glavi.

  Zaštita od vlage u vazduhu

   

  Dovoljna vam je količina veličine graška. Dobro je razmažite između dlanova i između prstiju pa zatim pređite prstima preko naelektrisane kose kako biste je smirili. Ako je u repu, najbolje rezultate ćete dobiti ako posle prstiju, preko zalizane kose pređete starom i četkicom za zube ili obrve.

  Učinite da se ne vide rascvetali krajevi

   

  Na žalost, ni čudotvorno kokosovo ulje (kao ni jedan drugi proizvod, ma šta na njemu pisalo) neće trajno spojiti ispucale krajeve ali će ih privremeno slepiti zajedno. Jednostavno malu količinu razmažite između prstiju i nanesite na krajeve i privremeno će izgledati najzdravije što mogu. A posle, pravac kod frizera.

  Ne koristite ga protiv peruti i opadanja kose

   

  Em što neće pomoći, em kod peruti može da pogorša stvari. Ulje, bilo koje pa i kokosovo, kada se nanese na kožu glave može da zapuši pore isto kao što to radi i na licu. To sprečava kožu glave „da diše“, dehidrira je i pogoršava ljuštenje. Rešenje je kompleksnije i uključuje medicinski šampon, a ne ulje bilo koje vrtse.

  Saznaj više:
  Povezani članci: