Šta je „Curly Girl Method“ i kako da po njemu negujete svoje kovrdže

  10.02.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/curls_cover.jpg

  Za Lorraine Massey sam čula pre bar petnaest godina, prvi put u vezi sa njujorškim Deva Curl salonom (mada je za njih precizniji izraz „koncept“). Od tada sam odrasla (i prigrlila svoje kovrdže), a ona se razišla sa Deva Curlom, napravila drugu liniju proizvoda za kosu i, pride, napisala i knjigu „Curly Girl: The Handbook“. Kod nas, naravno, nije prevedena pošto niko nije pretpostavio da može da bude mejnstrim u zemlji koja, na žalost, i dalje u velikom broju slučajeva favorizuje sve osim prirodnosti. Čast izuzecima.

  Od kada se pojavila na beauty sceni, Lorraine se trudi da ljudima približi koncept toga da su kovrdže i talasi ustvari dobra stvar ako znate kako sa njima. Većina ljudi ipak ne zna, a tu ubrajam i poražavajuće veliki broj frizera koji ovakvu kosu tretiraju kao da je ravna. Rezultat? Umesto sjajne živahne kose, na glavi nam je samo uzrok frustracija: ućebano, bezoblično, mat „gnezdo“ sa kojim ne znamo šta ćemo osim da posegnemo za peglom. Nema ništa loše u ispravljanju kose, nemojte me pogrešno razumeti ali je malo tužno ako ga shvatamo kao jedinu opciju i izvodimo zato što osećamo da moramo. Na sreću, postoji alternativa. Evo kako izgleda.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1581410718445503.jpg

  Šta kvari kovrdžavu kosu

  Ako pogledate vlas koja je kovrdžava pod mikroskopom, videćete da je njena struktura drugačija od one koja je ravna. Ona je nekako ljuspasta u nedostatku tačnijeg izraza, a te ljuspice ne stoje slepljeno jedna uz drugu nego se lako odvajaju i „šušure“. Sebum koji služi kao zaštita vlasi, zbog takvog njenog oblika, ne može da stigne do vrha vlasi kao kod ravne svilenkaste kose pa su i njeni krajevi večito suvi. To je glavni razlog zašto je kovrdžava kosa mnogo više podložna uticaju vetra, hladnoće, toplote i agresivnih preparata.

  Ako se ceo svoj život borite sa čupavom kosom koju ne možete da iskontrolišete, a sanjate o sjajnim elastičnim loknama, prva stvar koju treba da prihvatite jeste da morate prekinuti da je sušite fenom, koristite bilo kakve pegle i aparate za stilizovanje koji koriste toplotu, treba da zaboravite na frotirske peškire (i, nedajbože, trljanje kose istim) kao i na agresivne šampone i boje za kosu. Praktično, sve ono što dodatno isušuje vlas je off the table.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1581410718398503.jpg

  Kako prati kovrdžavu ili talasastu kosu

  Oprostite se od šampona koji sadrže sulfate i preparata sa silikonima. Ironično je da ovo drugo pravilo važi striktno samo za kovrdžavu kosu pošto ravnim vlasima silikoni ne čine ni izbliza toliko štete. Nažalost, kovrdže od njih postaju teške i vremenom suvlje, što sprečava da budu lepo definisane. Lorraine u svojoj knjizi predlaže korišćenje tzv co-wash preparata koji su neka vrsta hibrida kondicionera za čišćenje kose. To je ok pod uslovom da od njih nemate neprijatan osećaj da vam koža glave nije čista. Mnogi se odlučuju za naizmeničnu upotrebu ovakvih preparata i blagih šampona od prirodnih sastojaka i bez sulfata, a velik broj brendova danas se okreće upravo ovakvim vrstama šampona koji čiste kožu glave ali ne isušuju dužinu vlasi. Ipak, na samom početku prelaska na Curly metodu, verovatno ćete morati kosu nekoliko puta oprati šamponom koji sadrži sulfate kako biste uklonili ostatke svih proizvoda koje ste prethodno koristili (naprimer, silikona) sve dok ne budete imali osećaj da ste ih potpuno uklonili.

  Za koju god vrstu preparate da se odlučite, prestanite sa pranjem kose ispod jakog mlaza tuša. Smanjite pritisak vode (koji može „rasturiti“ kovrdže) i blago masirajte kožu glave, a ne dužinu vlasi. U toku prelaska na Curly metod, prekinite i sa upotrebom frotirskih peškira i umesto njih pređite na one od mikrofibera (nalik na magične krpe za prašinu), a može vam poslužiti i obična pamučna majica.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1581410718153799.jpg

  Hidratacija kose

  Ovo je najvažniji korak celog procesa: napuniti kovrdžavu vlas vlagom i sprečiti njen gubitak. Zbog toga birajte hranljive balzame za duboku hidrataciju koji sadrže aloju, glicerin i prirodna ulja (avokado, jojoba, kokos) na dužini kose. Sama koža glave je izuzetno bitna zato što se koren vlasi nalazi u njoj, kao i krvni sudovi koji su zaduženi za iskranu korena dlake. Za dodatnu negu, masirajte teme jednom nedeljno, a ako vam koža nije osetljiva za to koristite ulje čajevca, peperminta ili ruzmarina.

  Balzam nanosite tako što ćete ga ravnomerno rasporediti po dužini kose prvo prstima, a onda krupnim češljem (ovo je jedini korak u kom je češalj dozvoljen) i polako i postepeno dodajte vodu. Sačekajte dva-tri minuta i kada osetite da je kosa otežala i da postaje glatkija, isperite je. Za samo ispiranje nemojte je jednostavno staviti pod jak mlaz ili tuš, već napunite dlanove vodom i nežno je ispirajte između njih. Malo balzama treba da ostane na kosi ali ne tako da imate osećaj da je masna. Druga varijanta ispiranje je pod tušem ali pramen po pramen, tako da se ne isprave kovrdže.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1581410718293572.jpg

  Sušenje

  Nakon pranja, blago iscedite kosu rukama ali pre nego što joj priđete bilo kakvom tkaninom (mikrofiber ili majicom), na kosu koja još uvek kaplje nanesite gel (da, gel) za definisanje kovrdža i malo je „izgužvajte“. Tek nakon toga je pažljivo skupite pod mikrofiber kapuljaču i sačekajte petnestak minuta da se voda upije. Na taj način ćete dati kovrdžama najbolju šansu da poprime željeni oblik.

  Fen možete koristiti ali samo i isključivo sa difuzerom i to na najnižoj temperaturi i najnižem stupnju duvanja. „Spakujte“ kovrdže u difuser i nakrivite glavu tako da fen bude na 90 stepeni u odnosu na glavu.

  Tehnike šišanja

  Ponađite frizera koji ima iskustva sa kovrdžavom kosom i koji će uzeti u obzir teksturu vaše kose i njen slobodan pad, kao i to na koji način se baš vaše kovrdže formiraju. Ne postoji jedna frizura koja će odgovarati „svakoj kovrdžavoj glavi“ pa je poštovanje individualnosti od najvećeg značaja. Ono što jeste važno je da se kosa ne sme vući češljem već pustiti da pada prirodno dok se šiša.

  Saznaj više:
  Povezani članci: