5 razloga zašto vam se šminka skida i šta možete da uradite povodom toga

  26.07.2023.
  RECOMMENDED

  Svi smo već bili u ovoj situaciji- jurite protiv vremena da stignete na posao nakon što ste previše puta pritisnuli odlaganje alarma. Brzinski nanosite serume, uzimate šta vam je pri ruci munjevitom brzinom, uzimate veliku količinu noćne kreme koju ste zaboravili da stavite pre spavanja i nanosite SPF kao da vam život od toga zavisi.

  Dok utapkavate tečni puder, dešava se ono čega se bojimo… Pred vašim očima, poslednjih pet minuta truda počinje da se guli s vašeg lica u malim i zastrašujućim grudvicama. Brzim pokretom prelazite prstom preko vilice kako biste bili sigurni, ali nema sumnje: iz nekog neobjašnjivog razloga, vaša šminka se grudva. Da li odustati i početi iznova ili pokušati spasiti ono što se spasti može?

  Nažalost, nema mnogo toga što možete učiniti da popravite šminku koja se grudva, jednom kad se to dogodi. Umesto toga, važno je razmisliti zašto se to dešava i kako to sprečiti u budućnosti. Nastavite da da čitate kako biste saznali sve što treba da znate o ovoj temi.

  Kako popraviti šminku koja se grudva?

  Dakle, šta tačno možete učiniti da popravite šminku koja se grudva u tom trenutku? Nažalost, ne mnogo, osim da ponovite ceo postupak nanošenja šminke. Najbolje što možete učiniti jeste da blago uklonite višak proizvoda velikom četkicom, poprskate lice hidrirajućim osvežavajućim sprejem po koži da je ponovo hidrira i navlaži, zatim nanesete tečni puder ili korektor u vrlo tankim slojevima i trudite se da tapkate umesto da trljate kako biste zagladili i ujednačili puder. Dakle, ovo je jedna od onih situacija koje je mnogo lakše sprečiti nego lečiti. Ipak, važno je i razumeti zašto se šminka uopšte grudva.

  01  imate različite ostatke na koži

  Bilo da su to slojevi mrtvih ćelija kože ili ostaci prethodnih proizvoda (možda ste sinoć nosili hidrirajuću masku za lice pre spavanja ili niste najbolje uklonili šminku od prethodnog dana), svaki nakupljeni ostatak će kompromitovati vaš izgled i povećati šanse za grudvanje šminke. Da biste bili sigurni da šminkanje započinjete na čistoj koži, predlog je da pre nanošenja šminke lice očistite klasičnim sredstvom za čišćenje lica. Takođe, preporuka je da se jednom nedeljno koristi piling sa neiritirajućim kiselinama i da se u dnevnu rutinu uvede toner bez kiselina kako bi se koža osećala svežom, glatkom i spremnom za dalji tretman.

  02  Ne dajete dovoljno vremena da koža upije preparate

  Kada nanosite šminku, treba to da posmatrate kao nanošenje fila na tortu. Ako je vaša torta suva i voljna da upije fil koji stavljate na vrh, nećete imati problema sa grudvanjem. Drugim rečima, vašoj koži treba vremena da potpuno upije preparate koje ste prethodno naneli, nege pre nego što krenete sa  šminkanjem, isto kao što torta mora da se ohladi pre nego što nanesete fil. Kada koža nije imala dovoljno vremena da u potpunosti upije preparate, stvara se površinski sloj, umesto da te supstance prodru u kožu. Kada se puder ili korektor nanesu preko, verovatno će se skupiti u male grudvice i odvaljivati od kože tokom nanošenja. To se može rešiti tako što ćete postpuno nanositi preparate i dati dovoljno vremena da koža upije proizvode.  Prevedeno u minute, trebalo bi ostaviti bar oko tri minuta između svakog sloja proizvoda, iako nema baš strogih pravila u vezi sa vremenom. Posebno je važno da SPF kremi date dovoljno vremena da je koža upije.

  03  Vaša rutina treba da ima pravilan redosled

  Ostavljanje dovoljno vremena između svakog sloja proizvida delovaće samo ako nanosite te proizvode u pravilnom redosledu. Prvo nanosite vodene proizvode poput seruma i tonika, zatim kremu za negu oko očiju i hidrirajući proizvodi na bazi ulja. Kao opšti princip kojim se treba voditi, proizvode za negu treba nanositi od najlakših do najgušćih struktura. To će smanjiti šanse za grudvanje. Takođe, važno je razmotriti koliko proizvoda na bazi silikona koristite i po kom redosledu ih nanosite. Nanošenje nekoliko proizvoda na bazi silikona jedan za drugim sprečava kožu da se hidrira kroz te proizvode, pa to dovodi do nakupljanja silikona na koži, što može biti uzrok grudvanja šminke koju kasnije stavljate.

  04  Koristite previše proizvoda

  Dakle, pilingovali ste kožu, dali joj dovoljno vremena da upije svaki proizvod i potvrdili ste da nanosite proizvode za negu u pravilnom redosledu, ali i dalje se suočavate sa grudvanjem. Šta se dešava? U ovom slučaju, vreme je da razmotrite koliko proizvoda za negu koristite. Nanošenje previše proizvoda za negu kože samo povećava verovatnoću grudvanja. Više slojeva može učiniti da koža postane klizava i da ne može u potpunosti da upije preparate. To se posebno dešava kada su u pitanju teži proizvodi na bazi ulja i silikona, koji mogu početi da se odbijaju i izazivaju skupljanje šminke koja se nanese preko njih. Zapamtite, svaki sloj koji dodate povećava šanse za grudvanje. Nekada je sasvim dovoljno koristiti toner i dozu SPF kreme kao priprema za šminku.

  05  Vaši proizvodi nisu kompatibilni

  Ako nijedan od gorenavedenih uzroka ne odgovara vašem konkretnom slučaju, velika je verovatnoća da koristite proizvode koji nisu kompatibilni. Stavljanje proizvoda na kožu koji se ne slažu po sastavu jedan je od najčešćih uzroka grudvanja šminke. Uostalom, neki sastojci jednostavno ne reaguju dobro jedni s drugima. Najčešće, grudvanje se dešava kada se šminka nanosi preko seruma ili proizvoda u gelu. Korake u vašoj rutini treba uskladiti ne samo jedne s drugima, već i sa vašom šminkom. Tečni puder na bazi vode obično najbolje funkcioniše sa prajmerom na bazi vode, dok tečni puder na bazi silikona najbolje funkcioniše sa prajmerom na bazi silikona. Kako ne biste non stop gledali u sastav proizvoda, najjednostavnije je da se držite jednog brenda ili serije proizvoda, s obzirom da su oni najčešće razvijani da rade u tandemu.

  zaključak

  Kada shvatite zašto dolazi do grudvanja šminke, prilično je jednostavno rešiti taj problem u budućnosti. Pre svega, očišćena kože i redovno pilingovanje biće uvek od pomoći. Bez obzira koji proizvod je u pitanju, nanosite ih pažljivo, nežno tapkajući i blendajući svaki sloj u kožu. Počnite sa malom količinom proizvoda (uvek možete dodati više kasnije) i razmislite o sastojcima koje koristite, kao i redosledu kojim ih koristite. Izbegavajte previše proizvoda i birajte one sa laganim formulama. Između svakog koraka, ostavite dovoljno vremena da koža upije proizvod pre nego što dodate sledeći sloj. Računajte na nekoliko minuta pauze između svakog proizvoda, ostavljajući najviše vremena između nanošenja SPF kreme i prvog sloja šminke. Na kraju, možda nećete moći da spasite svoj izgled ako se grudvanje šminke već desi, ali možete definitivno sprečiti da se to ponovi u budućnosti!

  Saznaj više:
  Povezani članci: