Da li je loše spavati sa mokrom kosom?

  27.07.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/1000x600-4.png

  Ako ste neko ko učestalo praktikuje tuširanje pre spavanja, naročito u vrelim letnjim danima, onda verovatno ni ne razmišljate previše o temeljnom sušenju kose ili ste naprosto veoma umorni. Potpuno je razumljivo da ponekad naporan dan završite preskačući tu, možda malo dosadnu, rutinu, ali ipak treba da znate da dermatolozi već imaju jasan stav na tu temu.

  Iako nije smak sveta s vremena na vreme zaspati mokre kose, ukoliko tu praksu pretvorite u naviku, to nažalost može izazvati više problema nego što mislite, tvrde dermatolozi.

  Vlaga potencijalno može dovesti do iritacija skalpa, peruti kao i oštećenja kose. A evo i zašto je to tako. Kada zaspite sa mokrom kosom, jastučnica upija i zadržava vlagu na vlasištu odakle je gotovo nemoguće da ispari i da se osuši. Zbog toga ćete se verovatno i ujutru probuditi sa kosom koja je još uvek pomalo mokra, bez obzira što je prošlo možda i devet sati nakon tuširanja. Kosa se suši mnogo brže tokom dana, kada ste u pokretu.

  Šta se dešava kada zaspimo sa mokrom kosom?

  Dermatolozi upozoravaju na mogućnost stvaranja peruti, iritacije, pa čak i neprijatnog mirisa, s obziom da je vlažnost idealna za razvoj mikroorganizama kao što su bakterije i gljivice. Upravo zbog toga, možete se probuditi sa iritirajućim svrabom, pa i plesnjivim mirisom, a razlog tome je neuravnotežena flora kože glave. Ovaj disbalans je upravo ono što doprinosi peruti: stalna vlaga je ometač te ravnoteže pri skalpu i zbog toga koža postaje suva i ljušti se. Tome dodajte činjenicu da većina jastučnica u sebi sadrži prljavštinu, masnoće, bakterije, pa čak i gljivice, zato ni ne čudi da mokra kosa pospešuje proces perutanja. Prored ovih razloga da revnosno sušite kosu pre spavanja, treba znati da je mokra vlas sklona pucanju, naročito pri kontaktu sa pamučnom jastučnicom, gde se dodatno oštećuje zbog trenja.

  Kako spavati sa mokrom kosom?

  Ako ipak iz nekog razloga ne možete da temeljno osušite kosu pre spavanja, postoji nekoliko načina da izbegnete ove nuspojave. Nakon tuširanja nežno osušite kosu peškirom tako da upije sav površinski višak vlage, a fenom osušite kosu samo pri korenu, jer to je način da se izbegnu bakterije. Nakon toga, bilo bi dobro da jastuk ipak obložite čistim i suvim peškirom jer će dodatni sloj svakako doprineti efikasnijem apsorbovanju vlage. U zavisnosti od tipa kose, jedna od opcija je da pre spavanja ispletete pletenicu ili uvijete kosu u punđu, pa biste na taj način ograničili trenje tj. potencijano oštećenje dlake.

  Iako možda ceo dan maštate o relaksiranju tako što ćete se istuširati i uskočiti u krevet, kada ste sve ovo saznali, ipak se setite da u tom međuvremenu odvojite koji minut više za makar redukovanu verziju sušenja kose.

  Saznaj više:
  Povezani članci: