Kako da oporavite kosu nakon previše izlaganja suncu?

  10.08.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/Cover_Wide_sunce.jpg

  Kako se polako približavamo kraju letnje sezone, vreme je da pogledamo kakav je to sunce trag ostavilo na našoj koži i kosi. Redovno smo mazali SPF na lice, ali, koliko smo, realno, vodili računa o kosi?

  Sunčeva svetlost, morska so i hlor iz bazena mogu isušiti skalp, pretvoriti pramenove (naročito farbane i blajhane) u slamu i izazvati promene i bledenje boje (opšte je poznata činjenica da plavuše dobro moraju da se čuvaju hlora). Čim temperature počnu da padaju, vreme je da ili odete u salon ili počnete proces oporavka kose kod kuće. Srećom, naneta šteta nije trajna. 

  Pre svega, jedno od ultimativnih rešenja za zdravlje cele kose jesu tretmani dubokog kondicioniranja, kao što je, recimo, botoks kose, koji možete raditi u frizerskom salonu. 

  Ukoliko se ipak odlučite da oporavite kosu u kućnoj varijanti, predlozi su sledeći. Pre svega, krenimo od skalpa. Jedan od najboljih trikova za oporavak skalpa koji, takođe, možete biti oštećen leti, jeste da namažete preparat sa vitaminom E i sa njim spavate spavate, tako što ćete kosu vezati maramom ili pamučnom bandanom. Skalp će biti regenrisan i obnovljen. Jabukovo sirće sa vodom takođe će poslužiti cilju oporavka skalpa. 

  Kada izlečimo skalp i kada više nije iziritiran, sledeći korak je da pažljivo, češljem nanesete regenerator za kosu, blago dodirujući skalp. Važno je naglasiti da treba biti pažljiv sa odabirom proizvoda koji se koriste. Svi letnji faktori čine kosu suvom na kraju leta, tako da bi trebalo koristiti maske i proizvode koji hidriraju, a ne one na kojima piše da ,,ojačavaju“, što znači da sadrže proteine i da će kosu učiniti krhkijom, umesto da joj pomognu da se oporavi od suvoće i vrati stari sjaj i mekanost.

  Kao neizostavan deo rutine nege kose, a pogotovo u ovim situacijama, trebalo bi uvrstiti masku za kosu, koja će osvežiti kosu. Maske utiču na samu dlaku, s obzirom da je preporuka ostaviti ih nekoliko minuta da deluju, pa za taj vremenski period prodiru u samu dlaku kako bi je obnovili. Blago navlažite kosu, a zatim nanesite masku za kosu. Ako planirate da nakon leta obnovite boju i farbate kosu, obavezno koristite masku za kosu dan pre farbanja. To će pružiti vašoj kosi malo dodatne nege i više će je zaštititi tokom tretmana farbanja.

  Ipak, najbolja opcija za oporavak kose nakon leta i savet koji se generalno preporučuje nakon svakog leta jeste šišanje. Tako ćete skratiti suve i ispucale krajeve i podstaći kosu da raste. Za maksimalan učinak, važno je naglasiti da bi trebalo, nakon sunca, morske soli i hlora, ,,odmoriti“ kosu od peglanja i uvijanja figarom, kako se dodatno ne bi oštetila.

  Saznaj više:
  Povezani članci: