Da li su akupunktura i gua sha za lice zaista alternativa botoksu?

  13.08.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/anti_age_cover_update.jpg

  Pompezan naslov, znam. Ali danas je botoks reč koja je simbol borbe protiv starenja više nego bilo šta drugo, iako nije ni blizu jedinog tretmana koji možete dobiti od dermatologa i plastičnog hirurga. O kozmetičarima i frizerima da ne govorimo, ali botoks žurke po stanovima su posebna priča, a horor doživljaje vezane za njegovu nestručnu ili preteranu upotrebu smo svi čuli… Ne tvrdim da botulin toksin nije izuzetno efikasan i da nema svoju opravdanu primenu u mnogim poljima i to ne samo u brisanju bora (poput zaustavljanja prekomernog znojenja ili uklanjanja glavobolja) ali sama činjenica da u svom punom nazivu ima reč toksin, čini da mnogi požele da ga izbegnu bar za neko vreme.

  I tu na scenu stupa tradicionalna kineska medicina i holistički pristup borbi protiv starenja. Za razliku od onih “klasičnih” zapadnjačkih metoda od kojih mnoge podrazumevaju određenu agresivnost na koju nisu svi spremni, i različite tipove injekcija kojima se u telo “ubacuju” strane materije, prirodan holistički pristup se zasniva na stimulisanju resursa samog tela kako bi ono samo popravilo i umanjilo znake starenja. Rezultati ovih metoda se pokazuju postepeno i prirodniji su u poređenju sa nekim invazivnijim procedurama. Kineska medicina smatra da telo optimalno funkcioniše kada krvotok i limfotok nesmetano rade i či teče bez prepreka. Kada su ovi elementi u balansu, onda je i proizvodnja kolagena dobra, telo je u stanju da samo sebe očisti i zaceli. Stres našeg svakodnevnog života čini da akumuliramo napetost u mišićima koja ovo onemogućuje – zamislite je kao gužvu i zakrčenje u saobraćaju za vreme špica. Usporavaju se krvotok, prestaje limfna drenaža, a znaci starenja i umora su poput fizičke manifestacije napetosti i stresa. Holistički terapeuti se fokusiraju da otklone blokade u telu na različitim nivoima kako bi sve teklo nesmetano, a telo moglo samo da se regeneriše. Telo je izuzetno pametno i ume samo da vodi računa o sebi, samo mu treba pružiti uslove za to.

   

   

  Tretmani

  Tradicionalni kineski tretmani protiv starenja, koje možete naći i kod nas, sastoje se iz dve glavne komponente: akupunkture i gua sha masaže za lice. Vrlo često se obe tehnike koriste u jednom tretmanu koje izvodi terapeut, a sama gua sha masaža u kombinaciji sa vežbama za lice se svakodnevno praktikuje kod kuće. Svi tretmani se prave posebno za klijenta i njegove specifične potrebe. Starenje se ne odnosi samo na bore, već i na gubitak volumena i tonusa. Uz pomoć iglica mišići se ponovo aktiviraju i zatežu što je, zapravo, suprotno od onoga što radi botoks koji ih parališe.

   

   

  Akupunktura

  Akupunktura kao tretman protiv bora se obično sastoji iz tri komponente. Prva je stimulisanje krvotoka i limfne drenaže ultra tankim iglicama koje se postavljaju na specijalne tačke na licu i vratu. Ovo, na dugoročnom planu, čisti kožu, smanjuje crvenilo i daje mladalački sjaj. Druga faza je postavljanje mikro iglica u same bore što izaziva mikro traume i pospešuje samoregeneraciju kože (po istom principu kao i microneedling ali manje invazivno). Na kraju, iglice se postavljaju i na regularne akupunkturne tačke na telu kako bi se uticalo na zdravlje celog organizma i smanjio stres. Ako se pitate da li boli strašno kao što izgleda, odgovor je ne. Mikro iglice mogu da se osete ali samo na kratko, a rezultat je definitivno vredan.

   

   

  Gua sha

  Nakon akupunkture, na kožu se nanose prirodna esencijalna ulja i nastavlja se sa gua sha masažom. Za nju se koristi rekvizit koji podseća na spljošteni oblutak koji je često od kristala poput rozenkvarca ili žada, kao i roleri od istog materijala. Masažom se pospešuju cirkulacija i limfna drenaža i lice dodatno konturiše. Tretman na licu nije ni blizu intenzivan kao onaj koji se sprovodi na telu kako bi se ojačao imunitet – nećete dobiti modrice, pritisak je neuporedivo blaži. Gua sha masaža je tehnika koja se preporučuje za svakodnevnu primenu i posvećeni su joj brojni YouTube tutorijali. Oni koji je koriste se kunu u efiksanost i tvrde da daje rezultate i za samo tri minuta dnevno, ali da je konzistentnost ključna za uspeh.

  Ozbiljnija razlika u tonusu i izgledu kože postaje vidljiva posle trećeg tretmana. Obično se radi serija od minimum šest, često i deset, a sam oblik tretmana se menja u odnosu na to kako lice i telo svakog klijenta reaguju, a izgled se poboljšava. Ali da li su ovi tretmani zaista rival botoksu? Ne. Alternativa? Svakako. Stvar je u tome što ne želimo svi isto. Oni koji žele drastične rezultate, po mogućstvu juče, neće biti zadovoljni onim što nudi tradicionalna kineska medicina. Sa druge strane, ako vam ne smeta da vam se sitne bore vide kada pomerate lice, ako su vam tonus i sjaj kože najvažniji i ne sviđa vam se ideja da ubrizgavate nešto strano u sebe, onda je ovo pravi pristup za vas. Samo zapamtite: strpljenje i doslednost.

  Saznaj više:
  Povezani članci: