Hladni dani su (ponovo) tu: Evo kako da se ne razbolite

  07.10.2021.

  Jesen bez prehlade i gripa? Nažalost, scenario koji ne zvuči baš realno i zato je potpuno u redu preduzeti neke korake kako biste ih sprečili ukoliko je moguće. Donosimo vam nekoliko saveta kako da umanjite rizik.

  Simptomi jesenje prehlade – curenje nosa, začepljen nos (ili oba), kašalj i blaga groznica – su poznati svima. Iako ne postoji jedan potpuno pouzdan način da se ona izbegne, kombinacija nekoliko stvari jeste delotvorna kada se zasniva na prevenciji i uvođenju nekih zdravih navika koje pomažu da se ojača prirodna odbrana organizma.


  Perite ruke

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1633610758474107.jpg

  Ok, ovo je rečenica kojoj ne možemo da pobegnemo vež duže vremena ali koliko god nam vež dosadno zvučala, higijena ruku ostaje glavna mera zaštite od bilo koje vrste zaraze. Perite ruke 20-30 sekundi, osušite ih papirnim ubrusom ili sušilice što će sprečiti razmnožavanje bakterija. Ako u datom trenutku niste u prilici da operete ruke, nanesite neki antiseptik na bazi alkohola.


  Pijte čaj

  Jesen je idealno vreme za zeleni čaj. Ova vrsta čaja (a posebno mača) sadrži više posebne vrste katehina, moćnih antioksidanasa koji jačaju telo. U čaj možete dodati đumbir, limun ili med.

  Druga dobra opcija jeste da skuvate biljni čaj. Kamilica i žalfija imaju antibakterijsko dejstvo, dok cvet lipe i origano pomažu kod početnih simptoma prehlade. Čaj divlje ruže i bokvice su pouzdani izvori vitamina C.


  kada počne hladna jesenja sezona trudite se da smanjite unos slatkog i alkohola.


  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1633610758397917.jpg

  Saznaj više:
  Povezani članci: