Gotovo da nema filma, serije, Instagram naloga na kome se ne pojavljuje ova „čudesna“ zelena mešavina. Ali, da li je njena reputacija zaista opravdana ili ne, i da li uopšte znate o čemu se radi? Upoznajte maču.
Šta je mača
Mača je prah napravljen posebnom tehnikom od lišća zelenog čaja.
Kako se mača gaji
Da bi se dobila mača mešavina, koriste se kvalitetne sorte zelenog čaja (kao što su jabuki, asahi, samidori…). Mača se dobija tako što se početkom ili sredinom maja, dvadesetak dana pre nego što će se čaj brati, biljke zaklanjaju od sunca. Tokom tih dvadesetak dana, broj i debljina prekrivača se postepno povećavaju zbog čega biljka raste u sve većoj pomračini. Biljka zbog toga ,,poludi” i počinje da proizvodi visok nivo teanina, što sve utiče na lekovita svojstva mače. Čaj se tada bere, popari se 15-20 sekundi, a zatim suši. Jedna od osnovnih razlika između japanskih čajeva i drugih čajeva kao što su crni čaj, ulog čaj i kineski zeleni čaj jeste upravo to što se listovi japanskog zelenog čaja nakon branja popare. Parenje sprečava oksidiranje čaja. U ovoj fazi, kada je proces na polovini, čaj se naziva arača (listovi i peteljke nisu razdvojeni). Peteljke i žilice sa listova se potom skidaju kako bi ostali samo mesnati delovi lista. U toj fazi čaj se naziva tenča.
Pošto se pravi od celog lista, koncentracija nutrijenata u mača mešavini je mnogo viša nego u drugim vrstama zelenog čaja. Smatra se da bi trebalo popiti 10 šoljica običnog zelenog čaja kako bi se dobili benefiti iz samo jedne šoljice mače.
Kada kupujete maču, obavezno proverite da li su listovi testirani na radijaciju. Posle katastrofe u Fukušimi, listovi moraju da budu testirani. Zbog pesticida i đubriva kojim se tretiraju usevi čaja, preporučuje se i kupovina organske mače koja je danas mnogo kvalitetnija nego pre 10 godina. Mača koju kupujete mora da bude fino samlevena, jarke, tamno zelene boje budući da se u Kini proizvodi mača lošijeg kvaliteta koja je žućkaste boje.
Kako se čuva
Izuzetno je važno i kako čuvate maču. Budući da je veoma reaktivna, mača ne bi trebalo čuvati u providnim, staklenim teglama gde može da bude u kontaktu sa vazduhom. Bolje je koristiti lagane, limene konzerve koje se dobro zatvaraju. Takođe, preporuka je da se mača pije u narednih godinu dana od kada je ubrana jer lako reaguje i brzo stari.
Da li postoji dnevna preporučena doza ili maksimalna doza
Jedna šolja mača čaja sadrži oko 70mg kofeina (jedna šoljica kafe sadrži oko 100mg). Doza kofeina koju odrasla osoba dnevno može da unese nije viša od 300mg. ovo znači da dnevno ne bi trebalo da popijete više od 4 šolje ali optimalan broj je 2 do 3. Iako mača zeleni čaj ima puno benefita, kofein izaziva zavisnost i može izazvati neprijatne simptome ako odjednom prestanete da ga uzimate.
Za doziranje se obično koristi tradicionalna kineska drvena kašika u koju staje 2mg mača praha – taman onoliko koliko vam je potrebno za jedan čaj ili mača-late.
Kojoj hrani i piću se može dodavati
Mača se tradicionalno koristi za pripremu čaja tak što se vruća voda sipa preko praha, a temperatura vode ne treba da pređe 80 stepeni kako bi se sačuvali svi nutrijenti. Naravno, poslednjih godina razvijeni su i razni drugi napitci poput mača late, varijanti sa ledom, razni smoothiji i sl, a mača se može dodavati i kašama, kao i čia pudingu.
Obično se za pripremu svih ovih recepata koriste mleko i proizvodi od mleka biljnog porekla, a ne životinjskog zato što većina odraslih ljudi ima problema sa varenjem laktoze. Najtradicionlanija kombinacija jeste mača čaj sa kokosovim mlekom.