Ovo je hrana koja pospešuje proizvodnju kolagena

autor BURO.
kolagen square

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/kolagen_cover.jpg

Suplementi, napici, proizvodi sa kolagenom ili oni koji boostuju njegovu proizvodnju su trendi tema i to uopšte ne čudi. Na kraju krajeva, reč „kolagen“ nalazi se u svakoj priči o anti-agingu i obnavljanju kože.

Kolagen je protein koji ima vezivnu ulogu u našem telu, a i samo njegovo ime nastalo je od grčke reči koja znači „lepak“. Kako starimo, naše telo ga proizvodi sve manje, a to se oseća ne samo na koži – koja dobija bore, gubi tonus i vlagu – već i u zglobovima koji postaju manje pokretljivi i kostima koje postaju krtije.

Bez obzira na to kakvu negu koristite (iako je ona optimalna izuzetno važna), ipak stvari treba započeti „izutra“. Kako?

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/1670607396548693.png

Naše telo prirodno sintetiše kolagen i već smo rekli da se ova njegova sposobnost sa godinama smanjuje. Na smanjenu sintezu kolagena utiču i spoljni faktori poput zagađenja, izlaganja UV zračenju, hroničan stres i anksioznost, preterana konzumacija šećera, kao i pušenje. 

Kolagen se ne nalazi u hrani biljnog porekla zato što je on životinjski protein. Dakle, dobri izvori kolagena jesu jaja, kosti (čuvena supa od kostiju iliti bone broth), govedina, piletina i morski plodovi.

Ne zaboravite voće i povrće. Iako ga ne sadrže sami za sebe, oni sadrže važne aminokiseline i vitamine bez kojih je sinteza kolagena nemoguća. Od voća birajte citruse, bobičasto i koštunjavo voće, a od povrća brokoli, sav zeleniš (što tamniji to bolje), šargarepu i papriku.

Kada su suplementi u pitanju, najbolji su oni koji sadrže tzv hidrolizat kolagena (već razložen tako da ga telo lakše apsorbuje) i to onaj dobijen iz morske ribe zato što pos vojoj strukturi najviše liči na onaj u ljudskom telu.