Ponovo smo opsednuti retro videima za vežbanje

  30.03.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/retroworkout_cover.jpg

  Ovih dana, pardon nedelja, otkrivamo gomilu stvari od kojih su neke potpuno nove, neke iz naftalina, a posebna riznica svih je Youtube. Lično, volim tu “naftalin” kategoriju i prosto bih skakutala od sreće (da nemam ludu komšinicu u stanu ispod) što je ceo svet kao opsednut fitnes ikonama iz takoreći prošlog veka. Sa časnim izuzecima (looking at you, Billy Blanks!) gotovo sve rutine koje su preživele do dan-danas donele su nam poznate žene. Neke u uzanim trikoima i sa grejačima u stilu Jane Fonda (želim!), neke u šortsevima ili jednodelnim kupaćim kostimima kao Cindy (isto želim!), neke u trikoima od tila sa štrasom (jedna je Cher pa joj neke stvari treba i potpuno prepustiti), ali sve do jedne imaju zajedničke tri stvari: u savršenoj su formi, najočiglednije seksi i da, poslovni moguli sa ozbiljnim glavama na ramenima. Ovo treće je, verujem, ključno za celu priču.

  Jane Fonda je Velika Majka svih fitnes influensera. Pre neku godinu je, u uvodu za dorađena izdanja svojih videa, čiji re-launch se poklopio i sa re-launchom njene karijere filmom „Klub zadovoljnih žena“ i genijalnom Netflix serijom „Frankie & Grace“, izjavila kako je na ovaj način želela da ženama pruži način da kvalitetno vežbaju u uslovima koji im odgovaraju (čitaj: kod kuće). Naime, u to vreme teretane i fitnes klubovi su bila uglavnom mesta rezervisana za muškarce. Women taking care of women, hvala lepo. 

  Fonda se ne može otpisati kao neka-tamo-žena u trikou i nadam se da to nikome ni ne pada na pamet. Osim toga što je poznata po svom političkom aktivizmu ali i primenjenom feminizmu, ne po onoj vrsti koja se samo šepuri na papiru i danas na Instagramu, ona je dobitnica Oskara i producentkinja, a izgradila je i pravu fitnes imperiju i to ne kao klinka. Ako vam to nije dovoljno, danas je najbolji borac protiv diskriminacije na osnovu godina samim svojim radom. Ne znam da li joj je ovo zvanična deviza, ali da me pitate kako bih je opisala to bi bilo rečenicom: ako ti se prilika ne pruža, stvori je sam.

  Ta big dick energija je nešto što jednostavno isijava iz nje pa i iz svake luckaste rečenice kojom vas bodri dok vam ruke (ili cenjena pozadina) gore od ponavljanja i jednostavno nemate drugu opciju osim da joj verujete. Šarenilo, muzika sintisajzera i diskutabilne frizure su zapravo sjajan dodatak paketu. Jane Fonda zna šta radi, a sa njom taj osećaj imate i vi.

  Iako se Jane ne sećam kao mala, sećam se kada je Cindy Crawford izbacila svoj fitnes program. Bilo je to vreme njene „MTV Style“ ere i braka sa Richardom Geerom i u tadašnjem trenutku nisam bila posebno impresionirana. Znate, malo sam parala nebo nosićem sa svojih dvanaest godina, a Cindy i Claudia mi nisu bile omiljene pošto su mi bile „suviše komercijalne“, smejte mi se slobodno, smejem se i ja – i to naglas. Nedavno sam naletela na „Shape Your Body“ i oduševila se! Možda je u pitanju čista nostalgija i zeitgeist ali osim što je stajling s.v.e. n.a. o.v.o.m. s.v.e.t.u. a fotografija izgleda kao da je potpisuje Herb Ritts, sam uvod kao da je skinut iz nekog body positivity manifesta. U njemu, Cindy priča o tome koliko se nesigurno oseća u svojoj koži i koliko joj je vežba u tome pomogla. Najveće postignuće: deluje iskreno. I odjednom, preko noći, volim Cindy.

  Za fitnes glamur teške-diva-kategorije, ipak, nemoguće je nadmašiti Cher. Na crtu bi verovatno mogla da joj stane samo Joan Collins ali koliko znam ne postoje njeni fitnes videi (ako grešim, šaljite!). Zsa Zsa Gabor ima svoju varijantu ali zaista nemam srca da joj se podsmevam, a za pravi trening ih svakako ne bih koristila. Bilo kako bilo, Cher u svojim šljokicama i tilu i čizmama (pošto pretpostavljam da je ni mrtvu u javnosti ne bi uhvatili u patikama) odrađuje sasvim solidan trening, verujte mi. Jedini problem jeste što je teško istovremeno se koncentrisati i na izvođenje vežbi (koje uopšte nisu zezanje) i na nju pa ćete ga verovatno gledati bar dva puta pre nego što se pridružite. Ne bunim se. 

  Gorepomenuti Billy Blanks, otac Tae Boa, je posebna priča koju će voleti svi navučeni na adrenalin i skakanje. Kada je došao na ideju da napravi treninge i vežbe koje se vrte oko udaranja u zamišljeni bokserski džak – onaj mali što može da vas zvizne po sred lica – Billy je pronašao skrivenu žicu koje milioni nisu ni bili svesni. Ultimativni energetski pump od kog ćete se osećati moćno i spremno da osvojiti svet, makar iz svoje sobe. Pazite samo da ne zaratite sa komšijama oko gorepomenutog skakanja. Meni lično, ne pada na pamet iz više razloga. Ipak nekoliko njegovih videa sam odgledala do kraja (iz stolice) i razumem kako bi se neko navukao na njih. Pogotovo The Rock. Eto, vidite, ne mogu da prekinem sa pravljenjem imaginarnih scenarija vezanih za sve ove videe, jednostavno me vuku. Kao neki spoj fitnesa, filma i inspiracije za koju mi nenormalno prija što ne dolazi sa hashtagom. 

  Po svemu sudeći, nisam jedina koja ne može da se zaustavi. Kao dokaz, prilažem Gigi Hadid pred Rankinovom kamerom. I rest my case.

  Saznaj više:
  Povezani članci: