Pravo je vreme da se zaputite u školu plesa

31.01.2022.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/01/skolaplesacover.jpg

Dani su još uvek hladni, i treninzi na otvorenom nisu vam na vrhu liste želja ali obuzela vas je želja da se pokrenete? Pravo je vreme da razmislite o školi plesa. Za razliku od klasičnih rekreativnih treninga, ples je trening u toku kog ćete pronaći svrhu i sinergiju, sklad svog tela ali i kreativnosti – a o tome koliko će uticati na vaš izgled da ni ne govorimo. Ono što je izuzetno važno, osim volje naravno, jeste da pronađete trenera koji je stručan, iskusan i povećen svom poslu. Vreme je da upoznate Ivana Milusnića.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/01/1643813578170763.jpg

 

Ivan Mileusnić se sportskim plesom bavi od svoje sedme godine, a tokom svoje takmičarske karijere postigao je mnogobrojne uspehe i na domaćoj i na međunarodnoj sceni. Osim dugogodišnjeg iskustva u koreografskom i trenerskom poslu u oblasti sportskog plesa bio je i saradnik beogradskih pozorišta i pojavljivao se u najpopularnijim televizijskim programima. Početkom 2015. godine Mileusnić je otvorio svoju prvu plesnu školu i klub pod nazivom “Dare To Dance” na Vračaru u Beogradu. U septembru 2019. godine izabran je za Predsednika Beogradskog plesnog saveza.

 

 

Popričali smo sa Ivanom o tome koliko je ples lekovit, lep ali i zahtevan, i o tome na koji način može uticati na svaki život.  

 

 

Da li je ples trening koji se može smatrati fitnesom?

 

 

Svako na svoj način doživljava ples i to jeste jedna od njegovih čari. Jedni tvrde da je grana sporta, drugi vrsta umetnosti, način komuniciranja, ekspresija tela. Sigurno jeste da se radi o vrsti fizičke aktivnosti koja se odvija nekada uz muziku, nekada po određenim pravilima, ali uvek uz ritam. Neraskidiva veza plesa, muzike i ritma otkriva više delova jednog bića. U tehničkom (sportskom) i estetskom (umetničkom) smislu ples daje veliku mogućnost izražavanja.

 

 

U čemu je prednost plesa u odnosu na „klasičan“ sport?

 

 

Ples je sport 4. kategorije (zajedno sa karateom na primer). U plesu je uključeno celo telo u rad, razvijaju se snaga, koordinacija, brzina, gipkost i okretnost celog tela. Ples spada u sportsku granu koja pored fizičke zaheva i jako visoku tehničku pripremu. Takođe, danas kod mladih, ples ima i korektivnu funkciju jer utiče na lepo držanje odnosno na pravilno postavljanje kičmenog stuba, pravilan hod i korekciju deformiteta kod nogu. Ono što uvek volim da kažem u vezi sa plesom jeste da omogućava i realizuje onu čuvenu izreku: “ U zdravom telu zdrav duh!“

 

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/01/1643813578074518.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/01/164381357822298.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/01/1643813578198995.jpg

 

Koliko vremena je potrebno vremena da bi  se „proplesalo“?

 

 

Kod mene već posle prvog časa. Šalim se malo, ali zaista nekad se desi da u toku jednog časa naučim ljude da igraju osnovne korake iz više plesova. Ja u individualnom radu ne volim da radim po šablonima već se prilagođavam predispozicijama onoga sa kime radim. Početni kurs plesa u mojoj plesnoj školi traje 3 meseca i za to vreme ljudi i te kako proplešu.

 

 

Da li treninge plesa treba kombinovati sa još nekom vrstom sporta?

 

U plesu se pre svega koriste mišići donjih ekstremiteta i to stopala, prednja i zadnja loža buta i bedra (mišići gluteusa). Ipak, realno je reći da je celo telo uključeno u rad da bi ples mogao da se izvede pravilno. Naravno da je u vrhunskom sportu neophodna dobra fizička priprema i da se u plesu koriste vežbe snage, on spada u sportove sa opterećenjima velikog intenziteta i paralelno se razvijaju i aerobne i anaerobne sposobnosti. Pored vežbi snage koje se mogu raditi u teretani ili bilo gde, korisno je trenirati i sportove iz iste sportske grane poput ritmičke i sportske gimnastika, kao i balet.

 

 

Da li postoje godine u kojima čovek ne treba (više) da se bavi plesom?

 

Rekreativni ples je moguć dokle god se osoba oseća fizički spremnom za njega, a kada pričamo o profesionalnom bavljenju plesom, stvari su naravno drugačije. Telo već posle 35. godine polako počinje da se usporava i da gubi performanse neophodne za vrhunsko bavljenje bilo kjim sportom pa i takmičarskim plesom. Statistika kaže da svi profi plesači do 40. godine odu sa scene i takmičenja, ali nastave da igraju revijalne nastupe dokle god se osećaju sposobno. 

Saznaj više:
Povezani članci: