Put do sjajne kože: Najbolji ČISTAČI sa glikolnom kiselinom

16.03.2024.
RECOMMENDED

Postoji izobilje hemijskih pillnga, ali nijedan tako voljen kao glikolna kiselina. U pitanju je jedna od najefikasnijih alfa hidroksilnih kiselina koja pomaže u površinskom pilingu dok istovremeno stimuliše proizvodnju kolagena. Ukratko, odlično je za izbeljivanje fleka i izjednačavanja tena kože, dok istovremeno poboljšava izgled finih linija.

Ovaj sastojak možete pronaći u svemu, od maski i seruma do hidratantnih krema, ali čistači na bazi glikolne kiseline nude jedinstvene benefite.

Pored toga što su idealni za osetljivu kožu, dobri su i za one sa suvom kožom. Takođe, ako ste počeli da koristite retinol, ove čistače možete da dodate svojoj rutinu kako biste smanjili rizik od iritacije.

GLIKOLNA KISELINA I SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

Koncentracija: Najbolje je tražiti čistače sa koncentracijom glikolne kiseline od 4% do 10%. Ako nije jasno navedeno, obratite pažnju na to gde se glikolna kiselina nalazi na spisku sastojaka. Što je više ka vrhu spiska, toga ima više u proizvodu.

pH: Opet, ovo može zahtevati malo više istraživanja, ali idealno bi bilo pronaći glikolnu kiselinu sa pH vrednosti od 4 ili manje (jer je to najbliže prirodnoj pH vrednosti kože).

Dodatni sastojci: Glikolna kiselina pospešuje obrt ćelija u koži, te se u čistačima kombinuju umirujući i hidrirajući sastojci. Glicerin i hijaluronska kiselina poznati su po svojim svojstvima vezivanja vode i efektno se kombinuju sa glikolnom kiselinom, kao i urea i aloja.

Tekstura: Čistači sa glikolnom kiselinom možete pronaći u različitim teksturama: krem, gel i pena. Penasti čistači su bolji izbor za masnu kožu i odlični za dubinsko čišćenje pora. Međutim, često imaju sastojak koji se zove natrijum lauril sulfat koji može da iziritira osetljivu kožu. Ako se prepoznajete u tome, opredelite se za kremasti čistač koji sadrži umirujuća prirodna ulja. Gel čistači, s druge strane, su lakša opcija za normalnu, kombinovanu i masnu kože.

Druge kiseline: Glikolna kiselina dobro se slaže sa ostalim AHA kiselinama poput mlečne i limunske kiseline, kao i sa BHA kiselinama poput salicilne kiseline.

Boscia Detoxifying Black Charcoal čistač

Glikolna kiselina 3 removebg preview

SkinCeuticals Purifying Cleanser

11535233 1295043599570208 removebg preview

L’Oréal Paris Revitalift Glycolic Acid čistač

Cistac sa glikolnom kiselinom 1

Mario Badescu penasti čistač

Glikolna kiselina 2 removebg preview
Saznaj više:
Povezani članci: