Kiseline: Sve što ste želeli da saznate, a niste imali koga da pitate

  15.02.2024.
  RECOMMENDED

  U poslednje vreme kiseline konačno prelaze iz ruku lekara i farmaceutskih kompanija i stižu, u značajno blažim koncentracijama, do običnih potrošača. Kul kozmetički brendovi kao što su Pixie Glow, Drunk Elephant i Glossier, ali i kultni Biologique Rechercehe, preplavili su tržište novim proizvodima, nama običnim smrtnicima poznatim kao tonici sa kiselinama ili tečni eksfolijatori, koji obećavaju glatku čistiju kožu i manje bora. Izlaskom na masovno tržište kiseline su napravile revoluciju na polju pilinga i više niko ko drži do sebe ne koristi grube kuglice.

  Sad vas od ovih dobrih vesti malo hvata panika? Šta, koliko, kad?! Odahnite, uz BURO. vodič neće vam biti potrebna diploma hemičara. Koji god cilj da želite da postignete, jedno je sigurno: vreme je da ovladate materijom i sklonite grube pilinge iz kupatila.

  RAZLIKA IZMEĐU AHA I BHA KISELINA 

  • Alfa hidroksilne kiseline, AHA (Alpha Hidroxy Acids) se rastvaraju u vodi i često se, pod nazivom voćne kiseline, nalaze u tečnim eksfolijatorima. Ovoj grupi pripadaju laktična, citrična i glikolna kiselina. Pospešuju obrt ćelija, odstranjuju mrtvu kožu, vraćaju blistavost i zdrav izgled i generalno su najbolje za normalnu i suvu kožu.

  • BHA (Beta Hydroxy Acids) se rastvaraju u ulju što ih čini stalnim sastojkom preparata protiv bubuljica. Ovoj grupi pripada salicilna kiselina, koja je zlatni standard za čišćenje pora, smirivanje upala, sprečavanje nastanka bubuljica i ublažavanje fleka. Dovoljno su blage i za osobe sa osetljivom kožom ili rosaceom.

  OVLADAJTE NAZIVIMA

  • Glikolna kiselina: ima najsitniji molekul i koristi se najduže od svih. Dermatolozi je obožavaju.

  • Laktična kiselina: ima veći molekul nego glikolna, što koži daje vremena da se prilagodi padu PH vrednosti prilikom nanošenja. Poseduje jako hidrirajuće dejstvo što je čini univerzalno omiljenom.

  • Salicilna kiselina: ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo i obično se dobija iz aspirina. Osobe alergične na aspirin moraju da je izbegavaju.

  • Kojična kiselina: je nus-proizvod fermentacije sakea, najviše se koristi za posvetljivanje pigmentacijskih fleka i posvetljivanje kože

  • Mandelična kiselina: dobija se iz gorkih badema i koristi se u borbi protiv finih bora, akni i pigmentacije

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/04/kiseline_tekst1.jpg

  UPOZNAJTE PREDNOSTI

  Tečni eksfolijatori rešavaju mnogo više problema od klasičnih pilinga za lice, puni su korisnih sastojaka koji ubrzavaju obrt ćelija, ujednačavaju teksturu i ublažavaju pigmentacijske fleke i zapušene pore. Sitne i dublje bore se vremenom ublažavaju, a tonus kože se popravlja. Dodatna vrednost im je i to što imaju ulogu boostera za serume i kreme koje nanosite posle njih, pa ih koža bolje upija i iskorištava.

  Ne zaboravite da nisu svi tečni eksfolijatori stvoreni jednaki i za sve. Osobama sa osetljivom kožom preporučuju se oni na bazi enzima i formule sa laktičnom i BHA kiselinama. Ukoliko imate taman ten, prvo proverite da li proizvod neće izazvati upalu koja može dovesti do pigmentacijskih fleka i vremenom prouzrokovati neujednačenu kožu.

  NAUČITE KAKO DA IH KORISTITE

  Počnite polako. Koncentracija kiselina preko 10% izaziva crvenilo i peckanje pošto koža ne može da podnese ovakav hemijski udar odjednom. Za svaki slučaj, prvo testirajte kako vaša koža reaguje na proizvod tako što ćete ga naneti na vrat pre nego što ga isprobate na licu.

  Broj nanošenja na početku ograničite na jednom nedeljno kako bi se koža navikla na promenu u PH vrednosti. Jednom kada se koža navikne, možete preći na proizvod sa višom koncentracijom i koristiti ga dva do tri puta nedeljno, u zavisnosti od jačine formule. Tek kada se izveštite u igri tečnih eksfolijatora možete preći i na eksperimentisanje u kombinovanju AHA i BHA kiselina.

  Spremite se da malo po malo prilagođavate doze dok ne otkrijete šta tačno odgovara vašoj koži pošto se različite kiseline imaju različite namene, a postoje multi solutions proizvodi koji sadrže više od jedne.

  POSLEDNJI SAVET

  Nikad, ali nikad, ne preskačite SPF – proizvodi sa kiselinama znatno povećavaju osetljivost kože na sunce.

  Saznaj više:
  Povezani članci: