ZIMA: Idealno vreme da se zapitamo da li nam fali vitamin D?

11.01.2024.
RECOMMENDED

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, imunološkog sistema i drugih funkcija organizma. Ovaj vitamin se često naziva i sunčev vitamin jer se prirodno sintetiše u koži kada smo izloženi sunčevoj svetlosti, koja nam definitivno, tokom izime izostaje. Ono što olakšava ovu činjenicu jeste da pored sunca, vitamin D možemo uneti i putem određenih namirnica ili suplemenata. Izdvojili smo nekoliko prvih znaka koji mogu ukazivati na nedostatak ovog vitamina. U svakom slučaju, savetujemo da uradite test krvi i proverite nivo vitamina D u organizmu.

7a587ce9ef03a67b98ac39f1b5a50c06

Bolovi u kostima i mišićima: Vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, neophodnog za održavanje jakih kostiju i mišića. Nedostatak može dovesti do bolova i slabosti u određenim delovima tela.

Umor i iscrpljenost: Osobe koje imaju nedostatak vitamina D često se žale na osećaj umora i opšte iscrpljenosti. Ovo može uticati na svakodnevne aktivnosti i produktivnost. Takođe, pojedincima se javlja i podrhtavanje ruku i nesanica.

Slabljenje imunološkog sistema: Vitamin D ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija. Nedostatak može povećati rizik od respiratornih problema i drugih bolesti.

Promene raspoloženja: Neki istraživači povezuju nedostatak vitamina D sa promenama u raspoloženju, a nedostatak može doprineti i pojavi depresije.

Opadanje kose: Opadanje kose može biti još jedan pokazatelj da vašem organizmu nedostaje ovaj vitamin. Naravno, sezonsko opadanje kose je normalna pojava. No, ukoliko primetite da vam opada više kose nego inače i to u kontinuitetu, ovaj simptom ne bi trebalo ignorisati.

Vitamin D – KAKO POVEĆATI NIVO?

Da biste saznali da li vam nedostaje vitamin D, preporuka je da konsultujete svog lekara i uradite test krvi. Lekar će proceniti nivo vitamina D u vašem organizmu i preporučiti odgovarajući tretman ako je to potrebno. Takođe, možete pratiti svoj unos vitamina D putem ishrane. Uključite unos ribe, jaja, mleka i drugih namirnica koje su bogate ovim i drugim vitaminima.

2c114190851db6418f326ce90d92679e

Važno je napomenuti da samostalno uzimanje suplemenata bez prethodne konsultacije sa stručnjakom može biti nepoželjno, jer prekomerna konzumacija vitamina D može izazvati negativne efekte. Zato je važno da o svakom koraku konsultujete svog lekara kako biste osigurali optimalno zdravlje i prevenciju mogućih nedostataka. Takođe, isto je i sa neophodnim dnevnim dozama koja je kod svake osobe individualna. Putem analiza krvi možete takođe utvrditi da li vam nedostaje još neki vitamin.

Ukoliko niste ljubitelj suplemenata, uz hranu koja je bogata vitaminom D možete se potruditi da se svakodnevno izlažete suncu. Preporuka je da to bude minimum 20 minuta u toku jednog dana. Takođe, ovo je jedan i od najefikasnijih načina da povećate nivo vitamina D u organizmu.

vitamin d

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: