NE VOLITE ULJA? EVO KAKO DA IH UVRSTITE U RUTINU NEGOVANJA I ISKORISTITE BENEFITE

Kada koža nema dovoljno dobrih masnoća (lipida), prvi korak jeste da ih povratimo uz pomoć kozmetike – nabolje one na uljanoj bazi.
20.09.2023.
RECOMMENDED

Izjava da bi svaka dobra beauty rutina trebalo da sadrži i neko ulje, nije nimalo pogrešna, naprotiv! Bilo da se onа koristе u određenom periodu, tokom cele godine ili da bi rešilа konkretnu problematiku kože, ona su vrlo blagotvorna i njihova loša reputacija nije opravdana. Istina je da najviše odgovaraju suvom tipu, ali postoje ulja i za ostale tipove koža. Trik je  odabrati ono adekvatno. Naš afinitet ka uljima se definitivno pojačava kako starimo, jer je koža u sve većem deficitu sebuma koje prirodno proizvodi, te će dame u godinama imati poseban benefit od njihovog korišćenja.

Međutim, ulja mogu biti mač sa dve oštrice i kada ih ne koristimo kako treba, ili nanosimo ulje koje nije namenjeno našem tipu kože može doći do problema. Kada je telo u pitanju, tu su stvari nešto jednostavnije jer ne postoji bojazan od zapušavanja pora, preteranog mašćenja ili iritacije, kao što je slučaj sa mnogo tanjom i osetljivijom kožom lica.

PRO FACT: Osnovna funkcija lipida koji se nalaze u strukturi naše kože jeste da stvore zaštitnu barijeru i zadrže njenu vlažnost u optimalnom balansu. Kada koža nema dovoljno dobrih masnoća (lipida), prvi korak jeste da ih povratimo uz pomoć kozmetike – nabolje one na uljanoj bazi.

Ulja se najčešće dobijaju iz cvetova, listova ili korenja biljaka. S obzirom da oni mogu sadržati mnoštvo negujućih i potentnih sastojaka, potencijalni benefiti su neograničeni. Pored toga što neguju kožu, ona mogu imati i anti-age, anti bakterijska kao i regenerišuća dejstva na naš najveći organ.

Kako se koriste?

Generalno, potrebna je vrlo mala količina – dve do tri kapi je sve što je potrebno. Aplicirate ga dok vam je koža lica ili tela još vlažna jer će se lakše razmazati i upiti. Samim tim, koža će na taj način duže zadržati vlažnost.

Neki tvrde da ih treba nanositi kao prvi korak nege, a neki kao poslednji. To zapravo zavisi od tipa i stanja vaše kože, ali je vrlo individualno, te je preporuka da isprobate oba načina i vremenom utvrdite šta vama više prija. Ukoliko vidite da vas ulje guši ili zapušava pore to može značiti sledeće: da nanosite veću količinu nego što je potrebno, da tip ulja nije u skladu sa vašom kožom ili da vam ne odgovara redosled nanošenja u odnosu na ostale proizvode koje koristite. Često kožu opteretimo sa previše proizvoda pa dobijemo suprotan efekat. Zato se uvek vodite pravilom „manje je više“!

Ukoliko nikad niste koristili ulja, evo od čega možete početi:

Gustina ulja se određuje po njegovoj molekularnoj težini što će samim tim uticati na efekat koji ima na kožu. Na primer ulje jojobe je vrlo lagano i biće super za mešovitu kožu, dok ulje grožđa poseduje adstrigentna dejsta (sužava pore) te je odlično za masnu kožu. Za suvu kožu preporučuju se nešto gušća ulja poput bademovog i ulja marule. Za kožu sklonu aknama najbolje su se pokazala ulja nara i šipka. Za osetljivu kožu je pogodno ulje aloe vere jer ima  antibakterijska svojstva, dok normalni tipovi kože za početak mogu odabrati arganovo ulje.

Da stvari ne ostanu na teoriji, evo naših predloga:

  1. Nuxe Huile Prodigieuse Florale ulje 100ml, 3.240 dinara
nuxe huile prodigieuse florale ulje

2. Q+A Squalane ulje za lice, 899 dinara

QA Squalane ulje

3. Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate ulje, 9.600 dinara

Kiehls Midnight Recovery ulje

4. Balea Vital ulje, 499 dinara

balea Vital ulje

5. Darphin Éclat Sublime 8 Flower Golden Nectar ulje, 25.766 dinara

darphin eclat sublime 8 flower ulje
Saznaj više:
Povezani članci: