Scalp Revival: Otkrili smo idealne pilinge za kosu  

Koristimo skrabove za lice i telo, a za kožu glave?
03.10.2023.
RECOMMENDED

Obožavamo pilinge za lice i telo, a jesmo li upoznati sa pilinzima za kosu? Do sada su uslugu eksfolijacije skalpa nudili samo pojedini saloni za negu kose, ali već neko vreme, zahvaljujući proizvodima koji mogu da se nađu i na našem tržištu, to možemo da praktikujemo i kod kuće.  

Zašto su pilinzi za kosu, odnosno skrabovi za eksfolijaciju skalpa super stvar?

Svaka dlaka na glavi povezana je sa lojnim žlezdama koje proizvode sebum, koji se, pak, kod svakog proizvodi drugačije. U urbanim sredinama, gde je zagađenje vazduha veliko ili u krajevima gde je visoka vlažnost vazduha, žlezde, kako bi zaštitile dlaku i teme, proizvode više sebuma kao odbranu, ali baš u tome i leži problem – čestice iz vazduha ili prašina lakše se i brže lepe za masnu kosu.  

Skalp je posebno osetljiv kod nekih ljudi, pa ako uz spoljašnje faktore dodamo perut i iziritianost kože glave, eksfolijacija je više nego dobrodošla.

Osim što odstranjuje mrtve ćelije sa kože glave, piling skalpa oslobađa začepljenje pore i uklanja višak sebuma, a može biti dobra metoda za rešavanje peruti. Pilingom se teme glave čisti i obnavlja, što dodatno podstiče rast kose i njen sjaj.  

Budući da se koža glave samo obnavlja na dve do tri nedelje, piling skalpa nije poželjno raditi više od dva puta sedmično, a oni sa osetljivom kožom glave – jednom mesečno. Piling se nanosi na mokru, peškirom osušenu kosu – nežno se umasirava na kožu glave, između pramenova. Najčešće se koristi nakon šamponiranja i pre balzama, nekad može da menja šampon, a nekad balzam, zavisi od proizvođača.

Osim što mogu biti hemijski, pilinzi su najčešće u formi skraba, ali to mogu biti i maske, kreme, kao i četke – guste četke sa dlakom specijalizovanom za čišćenje temena.   

Možete ga napraviti i same – detoks za masni skalp je ulje od čajavca, za suvu kožu je dobro pomešati smeđi šećer, med i maslinovo ulje, a iako je dobra za neka temena, morska so može da ošteti farbanu kosu i nije preporučljiva za one koji imaju osetljivu kožu glave.

Fotografije: Promo

Saznaj više:
Povezani članci:

No results found.