Duga vožnja avionom? Predstavljamo ultimativnu SKINCARE RUTINU za pre, tokom i posle leta

  31.12.2023.
  RECOMMENDED

  Ma koliko voleli da putujemo, dug let stvara mentalni i fizički napor, a nedostatak sna, niska vlažnost vazduha u prostoru, UV zraci negativno utiču na naš ten. Ako se uz sve to ne hidriramo – dobili smo recept za sivu, napetu, beživotnu kožu. Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti pre leta, tokom leta i nakon njega, kako biste obnovili vlažnost i zadržali osvežen ten. U nastavku pronađite najbolju skincare rutinu za boravak u vazduhu.

  PRE LETA

  Priprema kože pre odlaska na aerodrom zahteva ozbiljan posao. Nošenje mejkapa se ne preporučuje, posebno ako je let dug i podrazumeva spavanje u avionu, pa je najbolje da krenete sa dvostrukim čišćenjem. Čiste pore garantuju što bolje upijanje i delovanje scinkare proizvoda koje kasnije stavljate na lice. Nakon što očistite kožu, nanesite hidrirajući serum (onaj koji sadrži sastojke koji vezuju vlagu, a to su, na primer, glicerin i hijaluronska kiselina).

  Dok je koža još vlažna, „zaključajte“ hidrataciju hidratantnom kremom – pre leta je obično bolje koristiti bogatije kreme. Ako vam je koža jako suva, dodajte nekoliko kapi ulja za lice. Studije su pokazale da su nivoi zračenja dva puta veći prilikom letenja nego na zemlji, stoga se pobrinite da vaš skincare u avionu podrazumeva nanošenje SPF-a.

  TOKOM LETA

  Uprkos svim prethodno navedenim koracima, neizbežno je da se koža isuši tokom leta i zato – pijte vode koliko možete, izbegavajte prekomernu konzumaciju kofeina i alkohola. U zavisnosti od trajanja leta, verovatno ćete morati da dodatnom negom nadoknadite izgubljenu vlagu i lipide. Očistite lice micelarnom vodom i koristite sprej da navlažite ten. Ponovo nanesite hidrirajući serum, a onda i kremu za lice. Ako je let dug, ništa vas ne sprečava da stavite hidrirajuću masku za lice. Ako spavate, koristite svilenu masku za oči kako biste izbegli iritaciju i stvaranje bora. Uz navedenu skincare rutinu dodajte bogat balzam za usne i kremu za ruke.

  NAKON LETA

  Skincare nakon leta treba da se fokusira na dve stvari: prvo i osnovno je čišćenje, kako biste se oslobodili nakupljenih nečistoća i bakterija, a drugo hidratacija, da biste nadoknadili vlažnost koja je izgubljena tokom putovanja. Počnite s temeljnim čišćenjem, a ako imate sklonost ka bubuljicama ili začepljenim porama, obavezno uradite blagu eksfolijaciju i nanesite masku od gline, kako biste izvukli nečistoće. U suprotnom, nastavite sa redovnom rutinom, obraćajući posebnu pažnju na formule koje hidriraju kožu i štite prirodnu barijeru koja se često naruši tokom leta.

  Izbegavajte tuširanje vrućom vodom nakon leta, jer to može dodatno da isuši kožu, izazivajući crvenilo i iritaciju. Ako osećate da vam je koža nakon putovanja jako zategnuta, nanesite masku za lice bogatu sastojcima poput shea putera, biljnih ulja i ceramida. Masne kiseline će obnoviti i umiriti kožu, umanjujući osećaj zatezanja i nelagodnosti.

  Saznaj više:
  Povezani članci: