REČNIK MIRISA: Ultimativni vodič za parfeme

Miris je jezik koji vas upoznaje sa nekim u odsustvu reči.
18.03.2024.
RECOMMENDED

Pregled parfema u prodavnici ili beskrajno skrolovanje na sajtu može da nas preplavi gomilom besmislenih termina i opisa koji ništa ne znače nekome ko se jednostavno ne razume. Eau de šta? Da, razlika između eau de parfuma i eau de toilettea utiče na doživljaj mirisa. Mirisi se dele na osnovu nekoliko elemenata koji čine njihovu mirisnu kompoziciju (npr. da li više volite sveže ili mošusne mirise).

Ovaj vodič će vam pomoći da pronađete, razumete i precizno opišete vaše omiljene parfeme.

AKORD

Inspirisano terminologijom iz muzičkog sveta, akord se u ovom slučaju odnosi na mešavinu različitih sastojaka koji se spajaju kako bi se stvorio novi, kompleksniji miris.

AROMATIČNO

Zamislite posetu spa centru i umirujući miris koji vas dočekuje. Aromatični mirisi obično se sastoje od biljnih nota poput nane, ruzmarina, žalfije, lavande i drugih svežih biljnih sastojaka.

DESTILACIJA

Proces ekstrakcije esencijalnih ulja iz biljnih materijala.

ĆILIBAR

Ova mirisna porodica je topla sa naznakama začinjenosti i slatkoće. Ćilibar mirisu dodaje dubinu zahvaljujući senzualnim notama poput tonka bobica (začinjeno) i vanile (slatko).

OSNOVNE NOTE

Od tri sloja mirisa, osnovnom sloju pripadaju jače note. Posle inicijalnog mirisa, parfem će se razviti i završiće na osnovnim notama (drvo, mahovina, itd.), a ovi sastojci su važni zbog toga što se dugo zadržavaju na koži. Osnovne note su ujedno i „glavna ličnost mirisa“.

SRCE PARFEMA (SREDNJE NOTE)

Srednje note pomažu u oblikovanju ličnosti parfema. Dok su gornje note prolazne, srce parfema opstaje malo duže i upije u kožu pre nego što preuzmu osnovne note.

GORNJE NOTE

Prvi utisak koji dobijate o mirisu potiče od gornjih nota. Kao uvodne note, gornji sloj naginje svetlijem i lakšem tonu, zahvaljujući citrusnim ili svežim sastojcima, a zatim isparava.

CHYPRE

Kompleksna porodica mirisa karakteristična po zemljanim tonovima kao što su citrus i drvo.

KONCENTRISANOST PARFEMA

Koncentracija parfema je ono što označava dugotrajnost nekog mirisa. U zavisnosti od toga koliko želite da vam je jak miris, koncentrisanost se deli u četiri kategorija od kojih se svaka određuje određenim procentom. Što je veća koncentrisanost, to je miris jači. Eau de Cologne je najniža koncentracija i ne traje predugo, Eau de Toilette je umerena, Eau de Parfum je visoka, a Extrait najjača.

Parfem vodic

KREMASTO

Kremasti mirisi se odnose na formule napravljene od raskošnih nota poput vanile, kašmira i kokosa, sa naznakama mošusa.

FLORALNO

Gotovo svaki parfem ima floralne elemente. Floralne note parfemima daju slatkastu notu, a često korišćene floralne note su ruže i jasmin.

SVEŽE

Porodica svežih mirisa je obično povezana sa citrusnim, vodenim i zelenim sastojcima, što uključuje limun, limetu, bergamot, grejpfrut, mandarin i eukaliptus.

MOŠUS

Mošus mirisu daje nežnu i senzualnu karakteristiku i često se koriste kao osnovna nota kako bi mirisi duže trajali. Mošus miriše toplo, bogato i blago slatkasto.

OUD

Oud je izuzetno potentno ulje ekstraktovano iz kore drveta, tj. iz srca drveta Aquilaria. Budući da je ulje veoma jakog mirisa, često se koristi samo ili u parfemima kao osnovna nota.

PUDERASTO

Podsećajući na bebi puder, puderaste note su nežne, slatke i romantične. Prepoznatljive note koje se nalaze u ovoj porodici su vanila, iris, ruža, ljubičica i mošus.

DRVENKASTO

Zemljani mirisi koji podsećaju na sveže isečeno drvo ili travu. Note kao što su kadar i sandalovina su primeri drvenkastih mirisa.

PULSNE TAČKE

Ovo su tačke na telu gde se nanosi parfem kako bi trajao što duže. Nanesite ga na ručni zglob, laktove i ključnu kost. Nemojte ga trljati, samo pustite da se parfem prirodno razvija.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: