Pretraga

Da li je sok od celera eliksir života ili obična prevara

Da li je sok od celera eliksir života ili obična prevara

Tekst: Manda Javorina

Ja nisam lekar, niti tvrdim da sve znam. Imam sreću da nisam glupa i da imam ljude koje mogu da pitam šta me zanima pa da slažem to što sam čula zajedno sa onim što sam sama pronašla i formiram mišljenje. Nadam se objektivno, koliko je to u mojoj moći.

Imam problem svaki put kada mi neko tvrdi da je nešto apsolutno čudesno, da je jedina stvar koja valja i da rešava probleme uz ulaganje truda koji je ekvivalent stavljanja nekog od onih pojaseva koji obećavaju trbušnjake dok gledate tv i jedete hamburgere. A priča o soku od celera izgleda upravo tako: kupi celer, kupi sokovnik, napravi sok i trudi se da ne povratiš dok piješ propisane pola litre ujutro na prazan stomak. Ako istraješ, bićeš nagrađen savršenim psihofizičkim zdravljem, jer svi će tvoji problemi nestati. Takav, bar, utisak stičem kad gledam postove na Instagramu. Ali, život nije Instagram, a celer je biljka, ne tamo neka tvorevina poput helanki za znojenje i ja sam odrasla na verovanju da ne postoji suplement u tableti koji organizam može da iskoristi u istoj meri kao ono što može da se apsorbuje iz hrane, pošto je hrana prirodna. I zato hajde da malo raščlanimo stvari.

Da li je sok od celera eliksir života ili obična prevara (фото 1)

Šta, navodno, radi sok od celera?

Postovi koje ćete naći na Internetu nekome su jevanđelje, a nekom anegdote koje se graniče sa sprdnjom. Anthony William, koji se smatra začetnikom “globalnog pokreta soka od celera” (ovo je njegov termin, ne moj) smatra da je celer najmoćniji lek za probleme (i bolesti) organa za varenje, autoimuna oboljenja, sindrom hroničnog umora, mnogih virusa, streptokoke (bakterije kojih realno i treba da se bojite), gubitak kilograma i još mnogo toga. Gospodin William, o kom ću jednom sigurno napisati poseban tekst, nema medicinsko obrazovanje i tvrdi, između ostalog, da većina slučajeva poremećaja u ishrani nema psihološku komponentu kao i da anoreksija i bulimija nastaju zbog toga što je čovečanstvo zatrovano živom.

Ali, Anthony William nije izmislio biljku celera kao takvu i to povrće ne zaslužuje da ga posmatramo isključivo kroz prizmu toga da li je neko šarlatan ili istinski medijum Duha čija je jedina svrha u životu da pomogne čovečanstvu. Na kraju krajeva, mene je moja mama koja je patolog, uvek učila da “Samo zato što nešto ne umemo da objasnimo, ne znači da to ne postoji.”

Da li je sok od celera eliksir života ili obična prevara (фото 2)

Da li je čudotvoran?

Ne postoje zvanični naučni dokazi koji idu u prilog tome da je sok od celera čarobni napitak koji će nas osloboditi sveg zla pošto nikada nisu sprovedene propisne studije na ljudima. Ono malo što jeste potvrđeno, izučavano je na ćelijskom nivou ili na životinjama. Nutricionisti, ipak, kažu da postoje razni faktori zbog kojih se čovek oseća bolje kada ga pije (osim placebo efekta, koji je i koristan i važan): bolja hidratacija (pošto celer koji se koristi za sok ima jako visok sadržaj vode, oko 94%) kao i antioksidansi koji se nalaze u celeru a koji imaju protivupalno dejstvo, zatim vitamini i minerali. Mana soka je što uništava dijetetska vlakna koja su korisna za varenje ali, sve u svemu, ovo je vrlo zdrav napitak, a osobe koje inače ne unose dovoljno nutrijenata će sigurno od njega imati koristi.

Da li je sok od celera eliksir života ili obična prevara (фото 3)

Da li sok od celera može da naškodi?

Naravno da ne, osim ako, na primer ne odbijete hemioterapiju zato što mislite da će izlečiti rak. Nažalost, ima ljudi koji su na to spremni. U samom soku od celera ne postoji apsolutno ništa što može da vam naškodi. Možda ćete samo malo češće ići da piškite pošto je dokazani dijuretik, a to je odlično ako imate tendenciju da zadržavate vodu.

Da li je sok od celera obična prevara?

Definitvno nije čudotvorni lek. Sa tim se slaže čak i gospodin William i izjavljuje “ne kažem da je lek za sve.” ALI, sok od povrća jeste zdrav, koristiće vam (pogotovo ako dodate još neki zeleniš) i ako vam prija, treba da ga pijete. Samo nemojte očekivati da će vam se ceo život srediti od njega. Ili bilo kog drugog soka.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor