Pretraga

Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje?

Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje?

Tekst: BURO.

Balansirana ishrana čini da se osećamo dobro, da naš organizam optimalno funkcioniše. Ovo je važno u svakom godišnjem dobu, a posebno leti kada su uslovi posebno agresivni. Evo kako da prilagodite ishranu godišnjem dobu u kom se trenutno nalazimo.

ZAŠTO TREBA PRILAGODITI ISHRANU

Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje? (фото 1)

Sa početkom leta i pojačanim izlaganjm sunčevim zracima, potrebno je pripremiti telo da se sa njima nose, a u sklopu tih priprema nalaze se i namirnice koje sadrže beta-karoten, tirozin, vitamine A, C, E i B10 zato što stimulišu proizvodnju melanina koji nam je potreban u odbrani protiv sunčevih zraka.

Istraživanja pokazuju da melanin upija sunčeve zrake pre nego što uspeju da oštete DNK ćelija, smanjuje štetu koju izazivaju slobodni radikali i smanjuju rizik od raka kože. 


NAMIRNICE KOJE PRIPREMAJU KOŽU ZA SUNCE 

Evo liste hrane koju treba da konzumirate leti

Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje? (фото 2)

Džigerica

Bogata je tirozinom koji direktno utiče na proizvodnju melanina. Pored toga, jedna od najboljih osobina tirozina jeste i ta da ublažava negativne posledice sresa i umora te popravlja kvalitet sna.

Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje? (фото 3)

Spanać

Sadrži vitamine A, C, E i B9 (folnu kiselinu), štiti kožu od štetnog ultravioletnog zračenja, čuva preplanulu boju kože i deluje osvežavajuće na ceo organizam. Spanać takođe ima umirujuće dejstvo što pomaže regulisanje rada centralnog nervnog sistema.

Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje? (фото 4)

Šargarepa

Odličan izvor beta-karotena. preporučuje se uzimanje kašičice svežeg soka od šargarpe 20-30 minuta pre izlaganja suncu. Beta-karoten je nezamenljiv antioksidans koji čuva ćelije kože, sprečava preuranjeno starenje, suvoću i ljuštenje.

Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje? (фото 5)

Banana

Izor aminokiselina triptofana i tirozina, vitamina A i C, kao i beta-karotena. Konzumirajte ih sirove ili kao deo zdravih napitaka ali ne preterujte sa količinom - oko 200 ml je više nego dovoljno.

Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje? (фото 6)

Kajsija

Izvor vitamina A, B, C i beta-karotena. Upravo je karoten taj koji im daje narandžastu boju, a što je ona jača to je i količina koju sadrže veća.

Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje? (фото 7)

Biljna ulja, badem

Ove namirnice su dobar izvor vitamina E koji ublažava negativne posledice ultravioletnog zračenja i upalne procese u organizmu, pogotovo one na koži (pa se zato koristi i u tretiranju opekotina).


HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI PRILIKOM IZLAGANJA SUNCU

Leti se savetuje ograničeno konzumiranje hrane koja inhibira proizvodnju melanina: 

· čokolada

· jaka kafa (ne više od 2 šolje na dan)

· alkohol

· fermentirana hrana, poput krastavaca i turšije

· dimljeno meso i sirevi

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor