
Da li ste znali da je i ishrana važan element pri pripremi za sunčanje?
Balansirana ishrana čini da se osećamo dobro, da naš organizam optimalno funkcioniše. Ovo je važno u svakom godišnjem dobu, a posebno leti kada su uslovi posebno agresivni. Evo kako da prilagodite ishranu godišnjem dobu u kom se trenutno nalazimo.
ZAŠTO TREBA PRILAGODITI ISHRANU

Sa početkom leta i pojačanim izlaganjm sunčevim zracima, potrebno je pripremiti telo da se sa njima nose, a u sklopu tih priprema nalaze se i namirnice koje sadrže beta-karoten, tirozin, vitamine A, C, E i B10 zato što stimulišu proizvodnju melanina koji nam je potreban u odbrani protiv sunčevih zraka.
Istraživanja pokazuju da melanin upija sunčeve zrake pre nego što uspeju da oštete DNK ćelija, smanjuje štetu koju izazivaju slobodni radikali i smanjuju rizik od raka kože.
NAMIRNICE KOJE PRIPREMAJU KOŽU ZA SUNCE
Evo liste hrane koju treba da konzumirate leti

Džigerica
Bogata je tirozinom koji direktno utiče na proizvodnju melanina. Pored toga, jedna od najboljih osobina tirozina jeste i ta da ublažava negativne posledice sresa i umora te popravlja kvalitet sna.

Spanać
Sadrži vitamine A, C, E i B9 (folnu kiselinu), štiti kožu od štetnog ultravioletnog zračenja, čuva preplanulu boju kože i deluje osvežavajuće na ceo organizam. Spanać takođe ima umirujuće dejstvo što pomaže regulisanje rada centralnog nervnog sistema.

Šargarepa
Odličan izvor beta-karotena. preporučuje se uzimanje kašičice svežeg soka od šargarpe 20-30 minuta pre izlaganja suncu. Beta-karoten je nezamenljiv antioksidans koji čuva ćelije kože, sprečava preuranjeno starenje, suvoću i ljuštenje.

Banana
Izor aminokiselina triptofana i tirozina, vitamina A i C, kao i beta-karotena. Konzumirajte ih sirove ili kao deo zdravih napitaka ali ne preterujte sa količinom - oko 200 ml je više nego dovoljno.

Kajsija
Izvor vitamina A, B, C i beta-karotena. Upravo je karoten taj koji im daje narandžastu boju, a što je ona jača to je i količina koju sadrže veća.

Biljna ulja, badem
Ove namirnice su dobar izvor vitamina E koji ublažava negativne posledice ultravioletnog zračenja i upalne procese u organizmu, pogotovo one na koži (pa se zato koristi i u tretiranju opekotina).
HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI PRILIKOM IZLAGANJA SUNCU
Leti se savetuje ograničeno konzumiranje hrane koja inhibira proizvodnju melanina:
· čokolada
· jaka kafa (ne više od 2 šolje na dan)
· alkohol
· fermentirana hrana, poput krastavaca i turšije
· dimljeno meso i sirevi
Povezani članci
Buro 24/7 Izbor