Pretraga

Donosimo vam sve što ste želeli da znate o tretmanima koje estetska medicina nudi muškarcima

Donosimo vam sve što ste želeli da znate o tretmanima koje estetska medicina nudi muškarcima

Kako ih odabrati?

Tekst: Manda Javorina

O tretmanima koje estetska medicina može da pruži muškarcima se u poslednje vreme sve više govori ali i dalje postoje mnoge nedoumice (kojima brojne reklame često odmažu umesto da pomognu). Upravo zbog toga i zato što volim precizne i stručne odgovore iz prve ruke, zaputila sam se na jednu od svojih omiljenih beogradskih adresa - u Krunsku 81 do klinike Dekoll. Sačekala me je Dr Milena Stojanović koja se, između ostalog, bavi i tretmanima nege i podmlađivanja muškaraca. Ovo je sve što o njima treba da znate.

"Na samom početku moram da kažem da je ovo oblast estetske medicine koja je novijeg datuma pošto je estetska medicina ranije bila više okrenuta ženama. Iako se ovo danas menja, muškarci se generalno i dalje teže odlučuju na estetske tretmane i to je najčešće na nagovor žena u svom životu. Ipak, kada se odluče, moram da naglasim da su oni izuzetno verni i disciplinovani pacijenti.

Kada je u pitanju podmlađivanje muškaraca, treba znati da muškarci i žene stare na drugačiji način samim tim što se njihova tela strukturno razlikuju. Pored toga, muškarci su, generalno govoreći, pragmatični i ne vole izrazite promene na licu i telu te zato uglavnom biraju prirodan izgled i tretmane sa minimalnim rizicima i periodom oporavka. Takođe, svi znamo da muškarci manje tolerišu bol od žena, a nisu ni spremni da zbog fizičkog izgleda sede kod kuće nekoliko dana nakon tretmana radi oporavka zbog eventualnih modrica ili otoka. Sa tim u vezi, za njih biramo tretmane i same tehnike izvođenja tretmana koje su maksimalno komforne i minimalno bolne. Isto tako, oni ne vole da dolaze jako često na tretmane i zato biramo procedure kojima se za samo jednom ili dva puta stiže do optimalnih rezultata koji traju.

Donosimo vam sve što ste želeli da znate o tretmanima koje estetska medicina nudi muškarcima (фото 1)

Lekar estetske medicine koji radi sa muškarcima mora da bude svestan ovih činjenica, da poznaje i razume samu genetiku i razlike u genetici između muškog i ženskog lica. Ovo je izuzetno važno iz više razloga, a prvi jeste taj da pogrešan pristup može za početak odbiti muškarca koji se odlučio da nešto uradi na sebi, ili što je još važnije, može dovesti do pogrešnog izbora tretmana ili tehnike njegovog izvođenja. Ukoliko se pogreši, rezultati mogu učiniti lice feminiziranim što je često i najveći strah muškaraca kada je su tretmani estetske medicine u pitanju.

Dakle, tretmani moraju biti pažljivo odabrani ali i pažljivo i stručno izvedeni kako bi lice zadržalo muževan i prirodan izgled. Iako se radi o istim procedurama i tretmanima koji se primenjuju i na žene, oni se izvode na potpuno drugačiji način i drugačijim pristupom, a mi koji ih izvodimo očekujemo i drugačije rezultate.

Šta muškarci najviše traže, šta najviše vole?

Muškarce najviše brine nekoliko stvari. To su pre svega: gubitak kose, izražene bore oko očiju i na čelu, masne naslage na stomaku, opušten podbradak, izraženi podočnjaci, ožiljci od akni ili pak preterana maljavost. Ovo su razlozi zbog kojih nam muški pacijenti najčešće dolaze u kliniku.

Najčešće procedure koje koristimo na muškarcima

Ovde u klinici Dekoll izvodi se velik broj procedura, a njihov odabir se odlučuje nakon razgovora, pregleda i uzimanja detaljne anamneze. Uvek naglašavam da je ovo izuzetno važan korak: obratiti se stručnjaku koji ima iskustva.

Donosimo vam sve što ste želeli da znate o tretmanima koje estetska medicina nudi muškarcima (фото 2)

HydraFacial

Ovo je prvi tretman koji svakako preporučujem muškarcima i jedan je od osnovnih. On predstavlja jednu vrstu higijenskog tretmana i čišćenja kože. Njima pre svega kožu čistimo od svih nečistoća, akni, mitisera i postižemo optimalnu oksigenaciju kože. Ovaj tretman je veoma učinkovit ali je i potpuno bezbolan i prijatan i predstavlja nešto od čega svaki muškarac treba da počne.

Botoks

Drugi tretman koji bih istakla jeste tretman botulinum toksinom odnosno botoksom. Pre svega ga koristimo za ublažavanje bora na čelu i oko očiju koje muškom licu mogu dati ljutit i umoran izgled, naročito ukoliko bore dugo traju te postanu urezane na koži. Opet moram da naglasim da se botoks za muškarce radi na potpuno drugčiji način od onog kod žena. Muškarcima su potrebne veće doze jer su njihovi mišići lica snažniji ali sa druge strane, on se radi tako da se delom sačuva mimika lica. Postizanje prave mere je često veoma delikatna stvar i potrebno je veće iskustvo lekara. Na primer, muško čelo ne bi trebalo da bude "ispeglano" bez ijedne bore, niti obrve smeju biti previše podignute jer to prosto ne izgleda prirodno. Znači, istovremeno treba primeniti veću dozu botoksa, a sačuvati mimiuku. Još jedna česta upoteba botulinum toksina jeste u borbi protiv preteranog znojenja u predelu dlanova i pazuha, što kod muškaraca zna da bude čest problem.

Hijaluronski fileri

Oni se, kao i kod žena, koriste u dve svrhe:

Jedna jeste za nadoknadu volumena, kod muškaraca prvenstveno u predelu podočnjaka, zatim za konturisanje brade i naglašavanje vilične kosti što licu daje muževniji i atraktivniji izgled, zatim za nadoknadu volumena u srednjoj trećini lica, naročito kod sportista.

Druga primena hijaluronskih filera kod muškaraca jeste i poboljšanje kvaliteta kože. 

PRP tretmani

Muškarci se najčešće podvrgavaju tretmanima sopstvenom krvnom plazmom radi poboljšanja kvaliteta kose i lečenja različitih vidova ćelavosti ali i na licu radi poboljšanja kvaliteta kože, posebno kada su u pitanju ožiljci od akni. Muškarci su skloni tome da imaju teže oblike akni u mladosti tako da oni češće u odnosu na žene imaju teže oblike ožiljaka i kasnije u životu pa mogu imati koristi od ove vrste tretmana biorevitalizacije.

Donosimo vam sve što ste želeli da znate o tretmanima koje estetska medicina nudi muškarcima (фото 3)

Lipoliza

Pod terminom lipoliza podrazumevamo i injekcione i aparaturne tehnike za rešavanje lokalizovanih masnih naslaga. Kod muškaraca se one nalaze najčešće na stomaku, sa bočne strane trupa i na podbratku. Često viđamo da čak i muškarci koji su profesionalni sportisti imaju problem lokalizovanih masnih naslaga koji se efikasno rešava ovom vrstom tretmana.

Laserski tretmani

Na prvom mestu raznovrsnih laserskih tretmana nalazi se laserska epilacija kojom se rešava problem preterane maljavosti. Kod muškaraca se ona najčešće javlja u predelu leđa i ramena. Pored toga, laserska epilacija se na licu koristi za definiciju brade što je u poslednje vreme jako popularno.

Na sledećem mestu su svakako različiti laserski tretmani protiv ožiljka od akni, hiperpigmentacija ali i onih koji poboljšavaju kvalitet kože tako što indukuju povećanu sitezu kolagena u koži.

Hiperbarična oksigenacija

Ovo je noviji tretman na našem tržištu. Radi se o tretmanu kiseonikom u hiperbaričnoj komori za poboljšanje izdržljivosti, snage i za smanjenje simptoma hroničnog umora i stresa. Pored toga - što je uvek važno, a pogotovo trenutno - ovo je tretman za preventivno očuvanje zdravlja i vitalnosti.

Da sumiramo: naravno da muškarci mogu da rade praktično sve tretmane koje rade i žene ali ovo su oni koji se najviše u praksi kako traže tako i primenjuju, te daju odlične rezultate. U današnje vreme vrlo je važno kako muškarci sebe u fizičkom smislu predstavljaju okolini i to itekako utiče na njihovo samopouzdanje ali i društveni status, bez obzira na godine. Muškarci zaista treba da podjednako vode računa o svom izgledu. Oni treba i žele da izgledaju lepo i da budu zdravi ali na jedan malo manje očigledan način od žena."

Donosimo vam sve što ste želeli da znate o tretmanima koje estetska medicina nudi muškarcima (фото 4)

Svi tretmani za muškarce o kojima je govorila Dr Milena Stojanović dostupni su u klinici Dekoll u Krunskoj 81 u Beogradu. Zakažite svoje konsultacije kako biste dobili više informacija o samim tretmanima kao i radu klinike, na telefon +381 11 240 9999 i na Instagram nalogu @dekollclinic.

Donosimo vam sve što ste želeli da znate o tretmanima koje estetska medicina nudi muškarcima (фото 5)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor