Pretraga

Odgledali smo \"Playing with FIRE\" dokumentarac i evo šta smo naučili o novcu i vrednostima

Odgledali smo "Playing with FIRE" dokumentarac i evo šta smo naučili o novcu i vrednostima

Tekst: BURO.

“Sledeće godine bićemo milioneri” je izjava koju ne govori samo ekipa iz “Mućki” kad god pokrene neki mutan ili polumutan posao, već verovatno manje-više svako ko se bavi nekim privatnim poslom. Ruku na srce, verovatno i mnogi koji nisu samostalni u svojim poslovima imaju slične aspiracije, i ostaju na nekim pozicijama duže nego što bi istinski želeli zbog bolje penzije, veće zarade, veće ušteđevine. Činjenica jeste da nas novac, i sve dobrobiti i lakoća koju on donosi, drži u loopu zarada, potreba, investicija, većih zarada, većih potreba i tako redom.

Savremeni svet ima izuzetno kompleksan odnos sa novcem, baziran na neurozama koje nam stvaraju tržište i društvo konstantno nas ostavljajući sa osećanjem da nam je potrebno još samo nešto da bismo konačno bili srećni i kompletni. U tome se svi manje više osećamo isto, ugušeno brigom o novcu, velikim potrebama, zaduživanjem zarad njihovog ostvarivanja, i glavoboljom što nekako šta god radili uvek ostanemo kratki, ali se izuzetno malo o tome priča, i poznato je da je čak i deo opšte prihvaćene etike ne pitati nekoga koliko zarađuje. Iako pričamo o svemu, priča o finansijama se smatra gotovo nepristojnom, i režiser Travis Shakespeare, je, radeći “Playing with FIRE” rekao da se nada da će taj film promeniti živote mnogima i pokrenuti teške konverzacije o finansijama koje ljudi obično nisu spremni i raspoloženi da vode. I jeste, zato što je “Playing with FIRE” brzo postao jedan od filmova za koji ćete malo-malo čuti od nekoga, a FIRE fenomen, pokret koji privlači mnoge ljude širom sveta da ga barem isprobaju. O čemu se zapravo radi?

FIRE koncept je zasnovan na ideji da se, uz izvesna prilagođavanja, može živeti sasvim udobno i sa mnogo manje para nego što smo navikli trošimo, vodeći se većim ciljevima i idejama koje treba dostići, ne bismo li ranije uz malo muke došli do stanja bez briga i posla i otišli u penziju znatno ranije od planiranog i sa daleko punijim džepovima. Iliti: “kako do svog prvog miliona za samo deset godina?”.

Financial Independence Retire Early koncept u svojoj suštini ima ideju da treba trošiti pametnije, i bazira se na smanjivanju godišnjih troškova za otprilike 50%, što posledično i logično rezultuje tolikom uštedom.

S obzirom na to da takva ideja ne zvuči jednostavno za sprovesti u delo, film prati par Scotta i Taylor koji su se upustili u ovaj eksperiment, tokom godinu dana u kojima uče i primenjuju pravila FIRE-a. Tokom tog vremena par počinje da preispituje svoje potrebe i ciljeve, razrađuje svaki korak, i bori se da napravi veliku promenu. Scott i Taylor su se odselili iz grada koji su oboje voleli, vratili se u roditeljsku kuću, rebalansirali svoje troškove i uložili svu energiju u odgajanje deteta, a evo koje smo lekcije naučili od njih. Možda vas ne učine milionerom, ali jesu vredne razmišljanja.

Komunikacija je suštinska u svakoj vezi

Bilo da su u pitanju finansije ili ne “Playing with fire” podseća na neprevaziđenu važnost komunikacije. U partnerstvu, bilo kom, je važno pronaći i razviti zajedničke ciljeve, a osnovni preduslov za to je mnogo mnogo kvalitetnog razgovora. Ništa se ne očekuje, ne pretpostavlja, ne podrazumeva. O svemu se razgovara, pa i o onome što nije ni lako ni jednostavno.

Promena se ne dešava preko noći

Nijedna. A ponajmanje postajanje milionerom. Gledati Scotta i Taylor kako se koprcaju sa prevelikim zalogajima iz želje da sve promene primene odmah već tokom prve godine, je samo dobar podsetnik da previše promena odjednom nije nužno produktivno. Ako želimo da se rešimo nekoliko loših navika, valja krenuti jednu po jednu. Ako želimo da uštedimo dovoljno je početi sa malo i s vremenom, privikavanjem na manje razbacivanja praviti rebalans budžeta i više štedeti, a pametnije trošiti.

Šta je za tebe sreća?

Naravno da zvuči zavodljivo postati milioner za 10 godina, penzionisati se u četrdesetim ili pedesetim i živeti svoj happily ever after pod palmama na Baliju, ali pre svega treba imati na umu da to nije moguće svima jer zavisi od ukupnog godišnjeg prihoda i da je ovaj primer osoba koje imaju platu od recimo 150.000 $ godišnje što je daleko od realnosti svakog od nas.

Međutim, treba imati na umu i nešto još važnije. A to je da FIRE ima dve jednako važne polovine. Financial Indepedence je jednako važan kao i Retire Early, gde se prvi deo ne odnosi na finansijsku nezavisnost u smislu "zarađujem sam za sebe". Takva vrsta nezavisnosti se apsolutno podrazumeva, ali je ovde reč o finansijskoj nezavisnosti od finansija. Zvuči paradoksalno ali u toj fazi kada se prilagođavamo novom sistemu, prvi korak je naučiti da živimo pametnije sa onim sa čime raspolažemo, a zatim i sa znatno manjim i za to je neophodno napraviti reevaluaciju sopstvenih ciljeva, to jest onoga što nam je stvarno važno u životu.

Odjednom pitanje investiranja nije samo pitanje novca, nego mnogo šire i važnije. U šta ulažem? U šta želim da (se) investiram? Šta je najvažnija stvar koju imam? Odgovor obično nije u kategoriji materijalnog.

Zato je FIRE izuzetno važan koncept za barem promisliti. Jer nas natera da pretresemo sopstvene vrednosti i zastanemo nad pitanjem da li izgaramo u onome što nam ne vraća ništa a zapostavljamo nešto što je stvarno važno? Ideja je trošiti novac smisleno i sa ciljem i biti siguran da je potrošen u skladu sa sopstvenim vrednostima i idealima. I to je možda i najvažnija stvar koju treba upamtiti. Možda ne postanemo baš svi milioneri, niti uspemo zaista decenijski da se posvetimo procesu uštede, ali film pomaže da osvestimo da novac svima odlazi u velikim količinama na kompulsivne, “terapeutske”, panične i ostale vrste kupovina kao i nezdravih navika, i u dostizanju nekih sa strane nametnutih simbola blagostanja, a da je sreća možda baš u potpunoj nezavisnosti od istih. Cilj FIRE koncepta jeste velika ušteda, ali je možda još pre podsećanje da je novac samo oruđe, a ne vrhunska aspiracija, i da postoji mnogo, mnogo važnijih stvari u životu od njega.

Odgledali smo "Playing with FIRE" dokumentarac i evo šta smo naučili o novcu i vrednostima (фото 1)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor