Pretraga

Ovo je hrana koja pospešuje proizvodnju kolagena

Ovo je hrana koja pospešuje proizvodnju kolagena

Tekst: BURO.

Suplementi, napici, proizvodi sa kolagenom ili oni koji boostuju njegovu proizvodnju su trendi tema i to uopšte ne čudi. Na kraju krajeva, reč "kolagen" nalazi se u svakoj priči o anti-agingu i obnavljanju kože.

Kolagen je protein koji ima vezivnu ulogu u našem telu, a i samo njegovo ime nastalo je od grčke reči koja znači "lepak". Kako starimo, naše telo ga proizvodi sve manje, a to se oseća ne samo na koži - koja dobija bore, gubi tonus i vlagu - već i u zglobovima koji postaju manje pokretljivi i kostima koje postaju krtije.

Bez obzira na to kakvu negu koristite (iako je ona optimalna izuzetno važna), ipak stvari treba započeti "izutra". Kako?

Ovo je hrana koja pospešuje proizvodnju kolagena (фото 1)

BEnefeti kolagena na zdravlje i izgled 


Dakle, kolagen ima mnoge uloge, navešćemo samo neke od njih:

Popravlja stanje kože

Nemački naučnici sproveli su studiju koja ispituje efekte uzimanja kolagena u obliku suplemenata. Jedna grupa ispitanika uzimala je hidrolizat kolagna u periodu od nekoliko meseci, a druga uzimala placebo. Rezultati su pokazali da je koža ispitanika koji su uzimali suplement postala elastičnija i bolje hidrirana. 

PORED TOGA, KOLAGEN POMAŽE U OBNAVLJANJU TKIVA I PRIRODNOJ REGENERACIJI OŠTEĆENJA KOŽE POPUT ONIH NASTALIH OD SUNCA I OGREBOTINA

Ojačava kosti i zglobove

I ovo je činjenica koju su potrvdila naučna istraživanja, a nuricionisti su sproveli i svoja i to na sportistima. Rezultat nakon nekoliko meseci je pokazao da su oni ispitanici koji su uzimali kolagen imali manje bolova u zglobovima bilo u pokretu, bilo u stanju mirovanja.

Utiče na očuvanje kardiovaskularnog sistema

Kolagen ojačava zidove arterijskih krvnih sudova, a kada ga u telu nema dovoljno oni postaju krhkiji i skloni pucanju što dovodi do raznih zdravstvenih problema.


HRANA KOJA SADRŽI KOLAGEN


Ovo je hrana koja pospešuje proizvodnju kolagena (фото 2)

Naše telo prirodno sintetiše kolagen i već smo rekli da se ova njegova sposobnost sa godinama smanjuje. Na smanjenu sintezu kolagena utiču i spoljni faktori poput zagađenja, izlaganja UV zračenju, hroničan stres i anksioznost, preterana konzumacija šećera, kao i pušenje. 

Kolagen se ne nalazi u hrani biljnog porekla zato što je on životinjski protein. Dakle, dobri izvori kolagena jesu jaja, kosti (čuvena supa od kostiju iliti bone broth), govedina, piletina i morski plodovi.

Ne zaboravite voće i povrće. Iako ga ne sadrže sami za sebe, oni sadrže važne aminokiseline i vitamine bez kojih je sinteza kolagena nemoguća. Od voća birajte citruse, bobičasto i koštunjavo voće, a od povrća brokoli, sav zeleniš (što tamniji to bolje), šargarepu i papriku.

Kada su suplementi u pitanju, najbolji su oni koji sadrže tzv hidrolizat kolagena (već razložen tako da ga telo lakše apsorbuje) i to onaj dobijen iz morske ribe zato što pos vojoj strukturi najviše liči na onaj u ljudskom telu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor