
Ovo je hrana koja pospešuje proizvodnju kolagena
Suplementi, napici, proizvodi sa kolagenom ili oni koji boostuju njegovu proizvodnju su trendi tema i to uopšte ne čudi. Na kraju krajeva, reč "kolagen" nalazi se u svakoj priči o anti-agingu i obnavljanju kože.
Kolagen je protein koji ima vezivnu ulogu u našem telu, a i samo njegovo ime nastalo je od grčke reči koja znači "lepak". Kako starimo, naše telo ga proizvodi sve manje, a to se oseća ne samo na koži - koja dobija bore, gubi tonus i vlagu - već i u zglobovima koji postaju manje pokretljivi i kostima koje postaju krtije.
Bez obzira na to kakvu negu koristite (iako je ona optimalna izuzetno važna), ipak stvari treba započeti "izutra". Kako?

BEnefeti kolagena na zdravlje i izgled
Dakle, kolagen ima mnoge uloge, navešćemo samo neke od njih:
Popravlja stanje kože
Nemački naučnici sproveli su studiju koja ispituje efekte uzimanja kolagena u obliku suplemenata. Jedna grupa ispitanika uzimala je hidrolizat kolagna u periodu od nekoliko meseci, a druga uzimala placebo. Rezultati su pokazali da je koža ispitanika koji su uzimali suplement postala elastičnija i bolje hidrirana.
PORED TOGA, KOLAGEN POMAŽE U OBNAVLJANJU TKIVA I PRIRODNOJ REGENERACIJI OŠTEĆENJA KOŽE POPUT ONIH NASTALIH OD SUNCA I OGREBOTINA
Ojačava kosti i zglobove
I ovo je činjenica koju su potrvdila naučna istraživanja, a nuricionisti su sproveli i svoja i to na sportistima. Rezultat nakon nekoliko meseci je pokazao da su oni ispitanici koji su uzimali kolagen imali manje bolova u zglobovima bilo u pokretu, bilo u stanju mirovanja.
Utiče na očuvanje kardiovaskularnog sistema
Kolagen ojačava zidove arterijskih krvnih sudova, a kada ga u telu nema dovoljno oni postaju krhkiji i skloni pucanju što dovodi do raznih zdravstvenih problema.
HRANA KOJA SADRŽI KOLAGEN

Naše telo prirodno sintetiše kolagen i već smo rekli da se ova njegova sposobnost sa godinama smanjuje. Na smanjenu sintezu kolagena utiču i spoljni faktori poput zagađenja, izlaganja UV zračenju, hroničan stres i anksioznost, preterana konzumacija šećera, kao i pušenje.
Kolagen se ne nalazi u hrani biljnog porekla zato što je on životinjski protein. Dakle, dobri izvori kolagena jesu jaja, kosti (čuvena supa od kostiju iliti bone broth), govedina, piletina i morski plodovi.
Ne zaboravite voće i povrće. Iako ga ne sadrže sami za sebe, oni sadrže važne aminokiseline i vitamine bez kojih je sinteza kolagena nemoguća. Od voća birajte citruse, bobičasto i koštunjavo voće, a od povrća brokoli, sav zeleniš (što tamniji to bolje), šargarepu i papriku.
Kada su suplementi u pitanju, najbolji su oni koji sadrže tzv hidrolizat kolagena (već razložen tako da ga telo lakše apsorbuje) i to onaj dobijen iz morske ribe zato što pos vojoj strukturi najviše liči na onaj u ljudskom telu.