Svrbi vas koža nakon sunčanja? Evo kako da olakšate sebi 

  10.07.2024.
  RECOMMENDED

  Koliko god puta da nanesemo preparat za sunčanje, ponekad se dogodi da izgorimo – Ili se toliko zabavljamo na suncu da zaboravimo da stavimo losion još jednom, zaspimo u jastog položaju na plaži ili se nekad jednostavno zanesemo sunčajući se … i pretvorimo se u paradajz. Koža nam pocrveni, svrbi, ljušti se, a neretko se jave i opekotine. Srećom, postoji rešenje za sve to, a pružaju ga poznati svetski dermatolozi – dr Whitney Bowe, dermatološkinja i osnivačica Dr. Whitney Bowe Beauty i dr Marisa Garshick, dermatolog iz Njujorka i asistent profesora dermatologije na Weill Cornell Medicine.

  Kako nastaju opekotine od sunca?

  Opekotine od sunca su akutne inflamatorne reakcije koje nastaju kao reakcija na produženu izloženost UV zracima, bilo od sunca ili veštačkih izvora kao što su solarijumi. UV zraci oštećuju ćelije kože i upravo to čini da koža izgleda crveno, ali i da svrbi – imuni sistem reaguje povećanjem protoka krvi u pogođena područja i dovodi do osećaja toplote. Kod ozbiljnijih opekotina od sunca, mogu se pojaviti plikovi kao rezultat dublje i intenzivnije inflamatorne reakcije koja izaziva dalja oštećenja ćelija kože.

  Zašto nas i koža svrbi?

  Svrab i nelagodnosti koje izazivaju opekotine od sunca rezultat su oštećenja spoljašnjih slojeva kože od UV zraka koje izazivaju inflamaciju. Kao deo inflamatornog odgovora, dolazi do oslobađanja histamina koji čini da koža svrbi, ali i da peče ili boli. Neke ćelije mogu biti toliko oštećene da umiru, što dovodi do ljuštenja kože, ali i svraba.

  Kako da izlečimo opekotine, nelagodnost i svrab

  izgoreli na suncu i svrbi vas koza

  Prevencija je najbolji tretman, ali postoji nekoliko kućnih lekova za ublažavanje opekotina i sprečavanje situacija u kojima nas koža svrbi, a to su:

  Hlađenje kože – primenom hladnih obloga ili tuširanjem hladnom vodom, posebno u početku kada je koža vrela. Ako više volite topikalne proizvode, losion na bazi aloe vere ili mentola može pružiti efekat hlađenja i umirivanja.

  Koristite hidratantne i umirujuće proizvode – sa hidratantnim sastojcima kao što su ceramidi, lipidi, hijaluronska kiselina i glicerin koji će pomoći u obnavljanju kožne barijere, smanjenju otoka i sprečavanju toga da nas svrbi koža.

  Izbegavajte dalju izloženost suncu – jer to može da uspori vreme zarastanja. S obzirom na to da je koža osetljivija nakon što izgorite na suncu, najbolje je odabrati mineralne kreme za sunčanje, koje su manje iritantne za kožu.

  kad se koza ljusti i svrbi 2

  Izbegavajte suve ili iritirajuće aditive i mirise, kao i one koji potencijalno isušuju ili iritiraju kožu, poput eksfolijativnih kiselina ili retinoida. Izbegavajte proizvode na bazi alkohola koji mogu iritirati i isušiti kožu i pogoršati opekotine. Proizvodi sa jakim mirisima takođe mogu biti iritantni, pa je najbolje izbegavati proizvode koji sadrže mirise.

  Umirivanje upale možete početi sa aloe verom, ali ne direktno sa biljke zbog antrahinona koji mogu izazvati iritaciju ili alergiju. Od toga su bolji proizvodi na bazi aloe.

  Pijte puno vode.

  Koristite vazelin za umirivanje, ALI tek nakon 24 sata. Vazelin može biti previše okluzivan ako se koristi prerano. Topički steroidi kao što je triamcinolon nisu mnogo efikasni za opekotine, ali ako imate otok na licu ili simptome slične gripu, možda će vam lekar preporučiti oralni steroid kao što je prednizon.

  Potražite medicinsku pomoć – u slučaju ozbiljnih opekotina od sunca. Ako imate velike plikove ili plikove koji pokrivaju više od 20% tela, obratite se lekaru. Ukoliko primetite ozbiljno oticanje, znake infekcije kao što su plikovi ispunjeni gnojem ili primetite sistemske simptome poput konfuzije, mučnine, groznice ili drhtavice, obavezno kod doktora.

  Fotografije: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: