5 OBROKA kojima možeš da „sačuvaš planetu“

autor Snežana Paučinac
600x600 5 recepata

Proizvodnja hrane životinjskog porekla koristi pozamašne resurse, utiče na klimatske promene i šteti biodiverzitetu. S druge strane, ishrana koja se sastoji uglavnom od voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova, celovitih žitarica i proteina koji su biljnog porekla, sa malim udelom mesa i mlečnih proizvoda, znatno je zdravija ne samo za nas, nego i za našu planetu.

Kako da osvešćena ishrana postane deo naše svakodnevice? Lidl nam izlazi u susret sa velikom selekcijom zdravijih namirnica, kao i veċom ponudom odriživih porizvoda uz visok stepen kvaliteta i bezbednosti hrane. Transparentna komunikacija ovog brenda sa nama koji smo sa druge strane kase, pruža podršku ka kvalitetnijem i zdravijem načinu ishrane.

Predlažemo 5 zanimljivih i zdravih obroka sa namirnicama koje čuvaju našu planetu od štetnih uticaja.

1. Grčka obrok salata sa Bio Vemondo dimljenim tofu sirom & Bio Organic Kinoom

Grcka obrok salata sa Bio Vemondo dimljenim tofu sirom Bio Organic Kinoa

Sastojci:

– 1 pakovanje Lidl Bio Vemondo dimljenog tofu sira

– ½ kasičice origana

– ½ kašičice bosiljka

Za bazu salate:

– 1 dugačak zeleni krastavac, isečen

– 2 srednja paradajza, iseckan

– 1 zelena paprika, isečena

– ½ ljubicastog luka

– 2 kašike svežeg peršuna

Sjediniti sve u jednu veću činiju.

– 1 kašika maslinovog ulja

– 1 limun, isceđen

– Prstohvat soli

– ½ šolje Bio Organic kinoa

– 1 šolja vode

Priprema:

Dodati vodu u šerpu. Kada provri, dodati kinou. Poklopiti i kuvati na niskoj temperaturi oko 10 minuta. Kada sva voda ispari, kinoa je kuvana. Ostaviti je da se prohladi dok se priprema povrće i tofu.

Tofu izvaditi iz pakovanja i osušiti ga ubrusom. Potom iseći na kockice veličine zalogaja. Zagrejati nelepljiv tiganj, podmazati sa maslinovim uljem, pa dodati tofu. Ispeći tofu sa svake strane (ukupno 2 minuta) i na kraju dodati začine.

U veliku činiju za salatu, dodati povrće, zatim kinou i tofu. Posuti sa limunovim sokom i maslinovim uljem i lagano promešati. 

2. Vegan bolonjez pasta sa sočivom, pečurkama i spanaćem

Vegan pasta bolonjeze sa socivom pecurkama spanacem

Sastojci:

– 400 gr Bio mešanih pečuraka

– 1 šolja sočiva (sirovog)

– 1 pakovanje mladog spanaća

– 1 veliki žuti luk, sitno isečen

– 3 čena belog luka, mleveno

– 500 ml Bio organic passata

– 220 ml vode

– 1/2 kašičice bosiljka

– 1/2 kašičice origana

– 1/2-1 kašičica himalajske soli

– Crni biber po ukusu

– 2 kašike maslinovog ulja

– Testenina: Bio organic penne ili po vašem izboru

Priprema:

Skuvajte sočivo u vodi i dodajte prstohvat soli. Zeleno sočivo se kuva 20-25 minuta. Kao alternativu možete koristiti i ono već skuvano, iz konzerve. 

Zagrejte maslinovo ulje i dodajte luk. Dinstajte oko 2 minuta, a zatim dodajte beli luk i pečurke. Ubacite sočivo, paradajz pire, začine i vodu od supe (ili običnu vodu). Poklopite i kuvajte oko desetak minuta, pa dodajte spanać. Kuvajte poklopljeno još 10 minuta ili dok polovina tečnosti ne ispari. 

Lidl nam izlazi u susret sa velikom selekcijom zdravijih namirnica, kao i veċom ponudom održivih porizvoda uz visok stepen kvaliteta i bezbednosti hrane

3. Vanila CHIA puding sa Vemondo soja jogurtom i svežim sezonskim voćem

Vanila cija puding sa Vemondo soja jogurtom svezim sezonskim vocem

Sastojci:

– 1 čaša (500ml) Vemondo Soya Classic jogurta

– 4 kašike Bio Organic čija semena

– 2 kašike Bio Organic agave sirupa

Nadev:

– 200 gr malina ili 2 manje breskve (isečene na kockice)

Priprema:

Staviti sve sastojke sem voća u staklenu činiju sa poklopcem i ostaviti da odstoji oko 15 minuta, ili tokom noći u frižideru. Promešajte i dodajte voće pre nego što poslužite. Po želji možete dodati još malo agava sirupa.

4. Avokado-tofu sendvič

5 obroka

Sastojci:

– 2 parčeta Bio hleba sa celim zrnom

– ½ Bio paradajza

– ½ Pakovanja BIO Vemondo sira

– ½ zrelog avokada, izgnječen

– ¼ crvenog luka sitno seckan

– ¼ limuna, iscedjen

Priprema:

Tofu iseći na tanke šnite. Zagrejati ne lepljiv tiganj, pa ga premazati uljem. Dodati tofu i peći po minut sa svake strane.

Na jedno parče hleba dodati avokado, zatim luk, tofu, paradajz, na kraju rukolu i poklopiti sa drugim parčetom hleba.

5. Potaž od brokolija

potaz od brokolija

Sastojci:

– 1  manja glavica Bio brokolija, izlomljena na cvetove
– 1 manja glavica karfiola, izlomljenog na cvetove

– 1 manja šargarepa, iseckana, 1 crni luk, presečen na pola
– 2 kašičice himalajske soli
– 1⁄2 kašičice bosiljka

– 8 šolja (2 L vode)

– 1 čen belog luka

– Biber i svež peršun, po želji

Priprema:

Dodajte sve sastojke osim belog luka u šerpu srednje veličine. Kuvajte poklopljeno na srednjoj vatri dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Skinite sa vatre, dodajte beli luk i koristeći štapni mikser blendirajte do željene konzistencije. Ako više volite kada je supa ređa, dodajte još malo tečnosti. Vratite supu u šerpu i ostavite da provri.

PRIJATNO!

Ishrana koja se sastoji uglavnom od voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova, celovitih žitarica i proteina koji su biljnog porekla, sa malim udelom mesa i mlečnih proizvoda, znatno je zdravija ne samo za nas, nego i za našu planetu

6

Tekst: Snežana Paučinac

Foto: BURO.