Andrey Mantula: FISHPUNK- made in Banja Koviljača

  Ovako izgleda kada penzionisani pomorski inženjer i navigator odluči da svoje poznavanje brodske arhitekture i riblje anatomije pretoči u dekorativne predmete i otvori offroad galeriju
  11.02.2024.
  RECOMMENDED

  Andrey Mantula se još u januaru 2020. godine zatekao sa porodicom u Srbiji. Tada je već bio penzionisan, sa ogromnim prilozima u profesionalnoj biografiji. Završio je Pomorsku akademiju u Sankt Peterburgu, potom radio kao navigator na velikim udaljenostima i gradio marine za čamce u Kambodži. Danas ima sopstvenu radionicu i malu tematsku galeriju Fish & Ships u Banji Koviljači.

  IMG 6350
  IMG 6365

  Odakle ideja za ovakav projekat? Kako je sve počelo?

  Ideja da se naprave ovi čudni predmeti nastala je slučajno. Posle kupovine kuće u štali sam zatekao dosta starog gvožđa, dasaka, nameštaja, kao i polomljenih mehanizama raznih aparata. Nekako magično sve ove stvari su se spojile u ideju da se prave neobične ribe i brodovi. Počeo sam da sečem riblje siluete od starog nameštaja i na njih šrafim metalne delove, farbam akrilom i lakom. Prvo sam ih pokazao ženi i sinu, pa prijateljima. Svima se dopalo i inspirisalo me da radim još i više.  Za godinu dana napravio sam više od 200 različitih komada. Potom se nametnulo pitanje “Gde čuvati sve ovo?” U kući je bila letnja kuhinja, koju sam odlučio da renoviram kao nezavisni objekat i postavio svoje radove na zidove i police.

  IMG 6330
  IMG 6343

  Kakve su reakcije? Jesu ribe i brodovi našle svoj put do publike?

  Prijatelji i poznanici su hvalili moj rad i govorili mi da pokušam nešto od toga da prodam. Nisam mislio da će ovo zanimati nekoga u Srbiji. Jedna galerija u Beogradu pristala je da izloži moje radove. Odneo sam oko 50 artikala u Beograd na dvonedeljnu prodajnu izložbu, gde se u cugu prodalo desetak. Za mene je to bilo veliko iznenađenje. Odlučio sam da počnem da prodajem online i dobro je ispalo. U poslednjih šest meseci poslao sam preko 100 artikala širom sveta.

  IMG 6369
  IMG 6372

  Kakav je život u Srbiji? Kako ste se zatekli u Banji Koviljači?

  Srbija nam se dopala na prvi pogled, shvatili smo da nam ovo nije strana zemlja. Živeli smo malo u Beogradu i Novom Sadu, tamo je sve bilo u redu, ali cilj nam je bio tiho, mirno mesto, a ne veliki grad. Posle Sankt Peterburga, želeli smo ležeran život, bez gradske vreve i urbanosti. Otišli ​​smo u Loznicu, gde je živeo naš agent za nekretnine. Pokazao je nekoliko kuća i mi smo izabrali Banju Koviljaču – divno mesto, sa istorijom i veličanstvenim parkom. Naša kuća je na maloj planini, sa prekrasnim pogledom na Drinu i Bosnu. Odlične komšije sa kojima smo se odmah sprijateljili i mnogo su nam pomogli tokom prve adaptacije. Jezik nam je razumljiv. Najvažnije mi je da sam u prirodi, na čistom vazduhu uz porodicu I drage ljude. Inače, oko Loznice i Banje je sada stiglo mnogo Rusa, Ukrajinaca, Kazahstanaca i stvorila se prijateljska zajednica. Ovo se ne dešava često u drugim zemljama.

  IMG 6307

  Kako izgleda stvaralački proces? Inspiracija?

  Jasno je zašto baš brodovi i ribe. Ceo život sam povezan sa morem i brodovima. Moj otac, deda, pradeda i brat su bili pomorci. U glavi imam stotine različitih brodova, od običnog čamca do jedrilica. Radio sam i na ribarskim čamcima i diplomirao sam ihtiologiju. Tako da jednim pokretom ruke brzo nacrtam siluetu ribe na drvetu. Zatim je isečem i slikam nasumično i brzo, smelo mešajući različite boje. Zatim morate da „oživite“ ribu. Pre nego što to uradim, biram najvažniji element – oko. A onda biram različite detalje i dodajem ih intuitivno. Pošto su to mehaničke, futurističke ribe, trudim se da im dam motor, elisu i neke instrumente. Ovu fazu radim skoro automatski. Kada je glavni deo gotov, okačim ribu na zid i kritički posmatram nekoliko dana, kako bih uvideo šta još treba dodati, prepraviti  i nijansirati. Pored običnih boja koristim specijalne boje – bronzu, zlato, bakar, srebro.

  IMG 6378
  IMG 6379
  IMG 6320

  Kako biste nazvali stil za koji ste se opredelili i da li će biti nekih novih formi u budućnosti?

  Nisam znao ništa o steampunk-u i sličnim stilovima. Tek posle nekoliko meseci rada počeo sam da se pitam šta radim i da li postoji nešto slično. Iznenadio sam se kada sam otkrio da pored steampunk-a postoje  dieselpunk, cyberpunk, assemblage i drugi trendovi u ovakvoj ručnoj izradi. Ovde imamo mešavinu različitih stilova, nazvao sam to Fishpunk. Razmišljaću i o novim formama, možda avionima, pticama, ali za sada su glavne ribe i brodovi. Ima mnogo ideja, ali samo dve ruke.

  IMG 6366
  IMG 6318 1
  Andrey Mantula
  Saznaj više:
  Povezani članci: