Pretraga

Dosadili su vam trčanje i teretana? Probajte ove ne toliko tipične sportove

Dosadili su vam trčanje i teretana? Probajte ove ne toliko tipične sportove

Tekst: Vanja Ratković

Ukoliko ste, poput mene, u poslednjih par godina promenili nekoliko rekrativnih sportova, možda je vreme da date šansu još nekom sa ove liste. Oni su atipični za naše podneblje, jer njihova popularnost nije toliko velika koliko, npr., trčanje, ali su jednako ako ne i više zanimljivi, i pre svega korisni za vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Veslanje

Ada Ciganlija

Dosadili su vam trčanje i teretana? Probajte ove ne toliko tipične sportove (фото 1)

Kada kažem veslanje, prva asocijacija su mi američki koledži i rana jesen. Ipak, i u Beogradu možete rekreativno trenirati ovaj sport, bilo kog uzrasta da ste. Tu su klubovi Crvena Zvezda, Partizan, alii mnogi drugi. Ukoliko želite da izgubite kilograme, tu je veslanje jer se tokom ovog sporta troši i preko 600 kalorija u 60 minuta. Ova kardio aktivnost vam čuva zglobove i povećava izdržljivost. Zamislite sebe na Adi nakon satnog treninga, nagrađeni endorfinom and you're half way there.

badminton

Badminton centar i Badminton klub Beograd

Dosadili su vam trčanje i teretana? Probajte ove ne toliko tipične sportove (фото 2)

Okej, first of all, badminton nije lejm verzija tenisa. Svi smo igrali badminton kad smo bili klinci, zar ne? Možete ga upražnjavati i samostalno u prirodi, sa ili bez mreže, kao i bez pravila. Brojni su benefiti ovog sporta, a među njima je ubrazanje metabolizma, poboljšan rad srca, povećana koncentracija.

Pole dance

Pole Dance Fitness centar, Pole Dance Akademija, Delight Pole Dance, Aerial Arts Pole Dance studio, Just Pole studio

Dosadili su vam trčanje i teretana? Probajte ove ne toliko tipične sportove (фото 3)

Pole dance predstavlja sklop aerobatskih veština i plesa na vertikalnoj šipci. Osloboditi erotičnost u sebi uz ovaj rekreativni sport, koji možete pohađati na mnogim mestima u Beogradu, pored gorepomenutih. Ovaj rekreativni sport zahteva mnogo fizičkog i mentalnog napora, a snaga i izdržljivost koji su neophodni za balansiranje, podizanje, držanje i rotaciju sopstvenog tela i njegove težine stiču se vremenom. I zapamtite, pole dance je i za momke.  

Penjanje

Prva beogradska gimnazija, Sektor 44, Penjački klub Granit

Dosadili su vam trčanje i teretana? Probajte ove ne toliko tipične sportove (фото 4)

Poslednjih godina kod nas sve popularniji sport među najrazličitijim uzrastima, penjanje je sjajan trening za telo i um. U salama se naziva boldering, te uz trenera je u potpunosti bezbedan - kada padnete sačekaće vas strunjača. Tokom penjanja učestvuju vam svi mišići tela, ali istovremeno i mozak, jer morate da razmišljate o svakom narednom koraku. Pored treninga, u Srbiji možete završiti i obavezni kurs pre samog izlaska na penjanje u prirodi.

golf

Golf klub Beograd, Min golf Ada

Dosadili su vam trčanje i teretana? Probajte ove ne toliko tipične sportove (фото 5)

Neko rekao Ralph Lauren? Ovaj stajliš sport možda je fizički manje zahtevan, ali svakako doprinosi smanjenju stresa, umiruje i pomaže poboljšanju koncentracije. Uživanje u zelenilu ipak zahteva proleće, a ako se tada odlučite za ovaj sport sigurno ćete na njemu steći nove prijatelje, ali i izgraditi karakter jer često zna da bude frustrirajuća igra - zahteva vaše strpljenje. Pa ko voli, nek' izvoli.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor