Polaroid od LEGO kockica? Može, ako imate osobine DETETA

  12.01.2024.
  RECOMMENDED

  Ovo je kratka, ali posve poučna priča o biznis putovanju Marca Corfmata, izumitelja najnovijeg LEGO seta koji je osvojio društvene mreže. Od tinejdžera i velikog zaljubljenika u LEGO kocke do uspešnog dizajnera jednog od trenutno najpopularnijeg LEGO seta. Ispred vas je proces koji pripoveda o upornosti i kreativnoj evoluciji, ali i želji koja nikada nije prestala da postoji još od detinjstva.

  Marc je zajedno sa svojim bratom Nickom uživao u LEGO setovima od malih nogu. Kako su rasli, delili su svoje maštovite, možemo slobodno upotrebiti izraz, kreacije na platformama poput YouTube-a i Lego-ovog sajta. Želja im je bila jedna, da ih kompanija Lego prepozna kao mlade, kreativne zaljubljenike u njihov proizvod sa kojima bi poželeli da sarađuju.

  To se, uprkos brojnim pokušajima, nije događalo. No, bez obzira na izostanak priznanja od strane LEGO kompanije, duo je nastavio da hrani svoju strast, igra se sa njihovim kockicama i mašta o saradnji sa brendom.

  68c63d8bccf60a80271b5a0e99874c54
  Gt3R1WGr

  KOLO SREĆE SE OKREĆE

  Godine 2020, sreća je počela da se smeška Marcu i njegovom bratu. Pojavio se Lego Ideas program koji je pružio platformu koja je svim obožavaocima omogućavala da pretvore svoje ideje u zvanične LEGO setove.

  Nakon pune tri godine i tačno osamnaest prijava, Marc je ostvario svoju želju. Njegov dizajn inspirisan filmom Avatar prikupio je preko 10.000 glasova, otvarajući vrata potencijalne proizvodnje seta zasnovanog na njegovim idejama.

  Međutim, kompanija LEGO naknadno je odbila njegov projekat. Marc je vrlo brzo otišao korak unazad.

  Neobeshrabren, usmerio je svoju pažnju na novi koncept. Tako je 2022. godine osmislio – Lego verziju klasičnog Polaroid OneStep SX-70 prepoznatljivog modela fotoaparata sa šarenom prugom. Njegova zamisao nije se oslanjala na statičkom modelu. Marc je uveo pokret, omogućavajući korisnicima da „stave film“ i „izbace“ fotografiju sa interaktivnim funkcijama. Do tog trenutka, LEGO nikada nije imao toliko funkcionalne setove. Svoj dizajn opet je predstavio na Lego Ideas programu i u roku od samo dve nedelje dostigao je čak 10.000 podrški. Marc je čekao.

  38193fa8566a6997d0531342bc47249b

  KADA LEGO KAŽE: Može!

  Ovog puta, Lego je ipak obratio pažnju. Kompanija je stupila u kontakt sa Marcom i njegov projekat sprovela u delo. Lego Polaroid fotoaparat dostupan za naručivanje, a baziran je potpuno na Marcovom inovativnom dizajnu. Lego je nakon ovog projekta nastavio da podržava proces pretvaranja fan-made koncepta u proizvod spreman za tržište.

  Interesantna je činjenica da svaki LEGO set prolazi kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta, uz dizajnere koji prave prilagođavanja kocikica do najsitnijih detalja kako bi zadovoljili LEGO standarde. Projekti prolaze kroz različite departmane, uključujući testiranje funkcionalnosti, sigurnosti, inženjeringa. Departmani sarađuju do najsitnijeg detalja kako bi osigurali da krajnji proizvod ne samo da je zabavan za izradu, već i stabilan i pouzdan.

  lego ideas 21345 15

  Linija je tanka: SAN I STVARNOST

  U slučaju LEGO Polaroida, čitav tim suočio se sa izazovom koji će promeniti industriju. Dobili su jedinstven zahtev od strane izvršnog direktora Polaroida, Oskara Smolokowskog. CEO kompanije želeo je da veliko crveno dugme za okidanje LEGO Polaroida ima funkcionalnu svrhu.

  Iako su bili prvobitno nesigurni, LEGO kreativni lider Jordan David Scott izazvao je svoj tim da tu zamisao ostvare. Rezultat je bio pametan mehanizam sa malim gumicama i kliznom rukom koja je omogućila dugmetu da izbaci fotografiju. Tokom čitavog procesa dizajniranja, tim je suočio sa brojnim iteracijama i izazovima, od testiranja izdržljivosti seta do osiguravanja da dugme funkcioniše besprekorno čak i nakon ponovljenog korišćenja. Uprkos odstupanjima od stvarnog Polaroida, kao što su odsustvo određenih karakteristika i preferencija, krajnji proizvod je dokaz zajedničkog napora između LEGO-a i Polaroida. Došli smo do toga da dobijemo, po prvi put u istoriji LEGO kockica, set koji zaista funkcioniše kao i pravi proizvod.

  lego ideas 21345 09
  lego ideas 21345 12

  Marcova priča zasigurno služi kao inspiracija za buduće dizajnere Lego setova kao pokazatelj da posvećenost i inovacija jesu bitni faktori. Ali, dečja strast je potrebna kako bismo se oslobodili granica i snove pretvorili u opipljivu stvarnost.

  Foto: Pinterest; Lego Store

  Saznaj više:
  Povezani članci:

  No results found.